Hlavní navigace

Do dvou let chceme vysílat v DVB-T celoplošně, říká šéfka Regionálnítele­vize CZ

29. 10. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

„Boj o získání části koncesionářských poplatků jsme nevzdali, ale uvědomujeme si, kde jsou naše hranice a kde asi narazíme. Televizi umíme dělat i bez nich,“ říká Eva Stejskalová

Regionálnítelevize CZ získala minulý měsíc licenci pro celoplošné digitální vysílání. Můžete prozradit, proč jste rozhodli o ni požádat?

Chceme být vnímáni skutečně jako plnohodnotná celoplošná televize. V rámci tohoto projektu se navíc zaměřujeme na všechny regiony, Regionalnitelevize CZ se bude věnovat všem regionům.

Co si mají čtenáři představit pod pojmem celoplošná televize? Znamená to, že tento krok souvisí i s vaší snahou z minulosti, kdy jste se snažili dostat do základních nabídek českých operátorů?

Tento krok s tím vůbec nesouvisí. Kromě toho, že jsme požádali o statut must carry, tak je to věc, která jde úplně mimo naše další kroky.

Můžete tedy říci, jaké další kroky by měly souviset s celoplošnou licencí?

Všechny kroky, které děláme, děláme proto, aby značka Regionalnitelevize CZ byla vnímána jako silná značka.

Stanovila vám rada, do kdy byste měli statut celoplošnosti naplnit?

To jste mě nachytal.

Nějaký plán ale máte, nebo ne?

Samozřejmě. My bychom chtěli celoplošnost naplnit přibližně do dvou let.

Půjdete nadále cestou regionálních multiplexů, nebo se cítíte v takové finanční kondici, že byste byli schopni vysílat i v některé celoplošné síti?

To v současné době nechci komentovat. Neupínáme se k jedné síti, ať už regionální nebo celostátní. Záleží na tom, co bude pro nás v daném okamžiku výhodné a finančně dostupné.

Jak už jste uvedla, vaším přáním je, aby Regionalnitelevize CZ byla vnímána jako silná značka. Máte ale vůbec představu, kolik vaše vysílání sleduje diváků? Předpokládám, že když vás zastupuje agentura Atmedia, měli byste mít už k dispozici nějaká čísla.

My jsme neměřená stanice. Dělali jsme si nějaké své průzkumy, které nejsou špatné, ale protože nejsou od žádné renomované společnosti, nemá smysl je komentovat. Pro nás jsou důležité ohlasy diváků, které jsou výborné. Pozitivní ohlas měl zejména náš přechod ze standardu MPEG-4 do MPEG-2 v Praze.

A máte tedy alespoň rámcovou představu o tom, kolik diváků vás sleduje? Rozšiřujete se po republice, což předpokládám, probíhá i na základě toho, že vás diváci sledují.

Jsou to určitě stovky tisíc diváků.

Denně? Týdně? Nepravidelně?

Tohle nechci komentovat, protože nemáme čísla z peoplemetrů. Nechci se dostat do nějakých zbytečných konfliktů. Ohlasy, a to jsou podle mě ty největší důkazy, že nás lidé sledují, máme z celé republiky a jsou velice pozitivní.

Jak už jste uvedla, v Praze jste začali vysílat ve standardu MPEG-2. Znamená to tedy, že jste měli od diváků ohlasy, že vás nemohou sledovat?

Právě na základě požadavků od diváků jsme přešli do standardu MPEG-2.

Takže vám posílali nějaké stížnosti, prosby apod.?

Posílali nám často dotazy ve smyslu, jak je možné, že slyší pouze zvuk a nevidí obraz, z čehož jsme usoudili, že lidí, kteří chtějí pozitivní regionální zpravodajství sledovat, je hodně, a to byl jednoznačně důsledek požadavků. Ukázalo se tedy, že ne tolik lidí může sledovat vysílání ve formátu MPEG-4.

Pokud se nemýlím, tak právě v Regionální síti 4 v Praze vám končí smlouva. Prodloužíte ji, nebo půjdete do konkurenční „jedničky“, která vás šíří i v jiných lokalitách?

Smlouva nám ještě nekončí. Chystáme nějaké programové změny, které by měly program zatraktivnit a s tím souvisí řada dalších věcí, tedy mimo jiné i to, kde budeme vysílat.

Tak se pochlubte.

Nezlobte se, ale v tuto chvíli bych je opravdu nerada komentovala.

Čeho by se ty změny měly týkat?

Určitě chceme zůstat zaměřeni na regiony a jejich propagaci a na regionální zpravodajství v nejrůznějších oblastech. V tomto pochopitelně budeme pokračovat.

Počítáte s tím, že byste kromě klasického zpravodajství vysílali i nějaké další formáty? Napadají mě například debaty s regionálními politiky apod.

Upřímně, to je to poslední, co bych chtěla. (Následuje dlouhý smích. Evu Stejskalovou otázka viditelně pobavila, pozn. red.) Chtěla bych, aby program byl atraktivní (opět smích).

Dobře, shodneme se tedy na tom, že byste ještě více chtěli proniknout do regionů. Nedávno jste spustili první lokalizovanou verzi vašeho kanálu. Budete v této politice pokračovat i nadále?

Určitě ano.

Proč například nevysíláte zpravodajství pro Prahu?

Pokud jste si všiml, Prahu v našem zpravodajství úplně ignorujeme. Praha se propaguje dostatečně sama.

Ale v Praze vysíláte…

Polovina Prahy je náplava a my vysíláme zejména pro tu náplavu, takže v Praze máme bezesporu své místo. Řada lidí, kteří žijí a pracují v Praze, jsou z regionů.

Proč jste se rozhodli z původně celostátního programu věnovaného regionům dělat jednotlivé lokální mutace?

Jde o posílení pozic našich regionálních partnerů.

Pokud jste tedy uvedla, že byste se do dvou let chtěli stát celoplošným kanálem, znamená to, že byste v tomto horizontu chtěli pokrývat i jednotlivé kraje, případně regiony?

Samozřejmě. Pokud chceme pokrýt republiku, chceme pokrýt i kraje. Jde o naše přání. Otázka je, jaká bude realita. Směřujeme ale tímto směrem.

Kam hodláte v nejbližší době expandovat?

V nejbližší době uvažujeme o spuštění Ústí nad Labem a dalších regionů.

Co si mají čtenáři představit pod dalšími regiony?

Zatím to nechci specifikovat. Bude to ale pochopitelně souviset také s dostupností Regionální sítě 1, v níž vysíláme.

Uvažovali jste o tom, že byste vytvořili nějaký centrální program, do kterého by se jednotlivé lokální televize připojovaly podobně, jak bylo zamýšleno v původním projektu televize Pětka?

Uvažovali jsme o tom, ale vzhledem k tomu, že na regionální televize jdou lidé zejména za regionálním zpravodajstvím, což ukazují i průzkumy sledovanosti nejmenovaných regionálních televizí, nemá cenu vyhazovat peníze za celostátní program, když lidé tam jdou právě za regionálním zpravodajstvím.

Jednu dobu jste poměrně hlasitě dávali najevo, že byste si rádi sáhli na část koncesionářských poplatků od České televize, konkrétně částku 35 korun.

Pozor! Někteří lidé mluvili o 35 korunách, já jsem se bavila o principu. Jestli získáme, nebo nezískáme…

Moje otázka měla znít tak, zda-li jste v tomto směru dělali ještě nějaké kroky.

Rozhodně jsme to nevzdali, ale uvědomujeme si, kde jsou naše hranice a kde asi narazíme.

Čili se mi tu snažíte říci, že to nemá cenu?

Odpověděl jste si sám. Není primárně můj cíl financovat tento projekt z koncesionářských poplatků. Pouze jsme poukázali na to, že by to bylo spravedlivé, ale na rozdíl od České televize umíme náš projekt financovat i bez koncesionářských poplatků v podobě, v jaké to je. Samozřejmě, že těžko můžeme konkurovat instituci, která má několik miliard z koncesionářských poplatků. Přesto se ale ukazuje, že je dostatek lidí, kteří o tuto formu zpravodajství mají zájem.

Když jsem si prohlížel váš YouTube kanál, překvapilo mě, že příspěvky od některých televizí už jsou k dispozici v HD kvalitě. Dokážete v budoucnu tento signál dostat i do klasické distribuce?

Jsme zařazeni v řadě lokálních IP televizí a kabelovek, ale v současné době si stahují stream vysílání ze satelitu. Těmito úvahami jsme se pochopitelně zabývali, ale pořád je to o srovnávání poměru cena výkon.

Váš vysílací řetězec tedy není k takovému vysílání připraven.

Některé televize dokonce v současné době nemají ani HD kamery. Některé televize už točí v HD, jiné ne. Opět to ukazuje na to, jak jsou regionální televize podfinancované a zasloužily by si zcela jiné ohodnocení.

Určitě už jste slyšela o tom, že v Německu funguje podobný projekt jako vy, který nad rámec klasického programu nabízí i takzvané hybridní vysílání. Jsem toho názoru, že pro jednotlivé vaše partnery byste byli ideální platformou. Uvažovali jste o zavedení technologie HbbTV?

Samozřejmě, že jsme o tom uvažovali a uvažujeme. Jak se ale říká, za peníze v Praze dům. Regionální televize v Německu jsou, předpokládám, v jiné situaci než u nás. Je to hezké, ale vše je o penězích. Až budeme mít koncesionářské poplatky, pak to pochopitelně rádi jako Česká televize zprovozníme (smích).

Jak se vůbec stavíte k těmto technologiím? Uvažujete do budoucna o expanzi mimo klasické vysílání?

K těmto technologiím se osobně stavím vstřícně, protože jsem přesvědčená, že to je z velké části hudba budoucnosti, ale v současné době jde stále o minoritní záležitosti, jestli mi rozumíte.

BRAND24

Čili odpověď by byla podobná jako na předchozí otázku.

Určitě. My se k tomu stavíme velmi vstřícně, a pakliže na to v budoucnu budou peníze, tak velmi rádi toto vysílání rozšíříme.

Sledujete Regionalnitelevizi CZ?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).