Hlavní navigace

Do Prahy dorazila autonomní vozítka, Rohlík s nimi chce testovat rozvážky

9. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Projekt zakladatelů Skypu testoval reakce lidí na Staroměstském náměstí. Od příštího roku je prý začne testovat první český e-shop.

„Ne, díky, mám tady vlastního robota,“ odpovídá jeden z inženýrů společnosti Starship Technologies slečně na Staroměstském náměstí v Praze na otázku, zda si zdarma nechce vyzkoušet jízdu na segwayi. Dnes se mezi velkým množstvím těchto dopravních prostředků objevila také dvě vozidla, která mají ambici do budoucna autonomně rozvážet objednávky.

Starship je zhruba dva roky stará společnost sídlící v Estonsku, kterou založili dva spoluzakladatelé Skypu Janus Friis a Ahti Heinla. Firma má v současné době 70 zaměstnanců, většinu z nich tvoří technici a inženýři.

Hlavním produktem jsou vozítka s šesti koly, která se dokáží bez řidiče pohybovat městem. „U nás v Tallinnu už fungují zcela samostatně, v Praze ještě nemáme mapy a podklady,“ pokračuje inženýr. Starship si mapové podklady vytváří sám. Sbírá i prostorové údaje. Vozítka mimo jiné disponují sestavou kamer, které snímají 360 stupňů v okolí vozidla. Pro orientaci se využívá i GPS.

Stroj má šest kol a dokáže překonat i překážky typu obrubníky a podobně. Malá flotila už najezdila 7500 testovacích mil ve 47 městech a 12 zemích. V nich už se také chystají první testovací projekty, například doručování u švýcarské pošty. Společnost Starship rozjela spolupráci i s Mercedesem.

Autoři projektu říkají, že jejich vozítko zvládne doručit objednávku za zhruba dolar, tedy levněji než s lidskou obsluhou. Díky algoritmům a podobně má být vše také efektivnější.

Zájem firem, které doručují různé typy objednávek, je tak logický. Odráží se v tom i trend doručovacích dronů, se kterými si „hrají“ podniky typu Amazon. V Česku by se součástí testovacího projektu Starship měla stát služba Rohlík.cz, která by takto mohla doručovat internetové nákupy.

BRAND24

Starship chce vozítka nabízet jako službu. V praxi si tedy například objednáte z mobilní aplikace pizzu, vozítko dorazí do pizzerie, obsluha vloží jídlo do jeho útrob, a pak už se stroj vydá na vaši adresu. V aplikaci se pak objeví oznámení, že je dovážka na místě. Starship nabízí nástroje pro integraci systému do aplikací zákazníků, Rohlík.cz by tak službu mohl nabízet přímo ze své aplikace.

Otázkou je, co na vše legislativa. Ukázka na Staroměstském náměstí sloužila i jako testování reakcí lidí. Vozítka jsou vybavena blikajícími anténami (mají čistě vizuální funkci) a také reproduktory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).