Hlavní navigace

Názor k článku Dohoda ACTA: blíží se ke svému konci, nebo ke svému začátku? od anonym - >> "Spolehlive prokazano" je to tak maximalne mezi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2010 13:15

    bez přezdívky
    >> "Spolehlive prokazano" je to tak maximalne mezi salonnimi levicaky.

    Adam Smith mluvil o "neviditelné ruce" v souvislosti s drobnými živnostníky a hokynáři. Když si přečteš jeho dílo, tak zjistíš, že věděl velice dobře, jak rychle se ta "neviditelná ruka" vypaří v přítomností velké koncentrace tržní síly. Také doporučuji knihu Josepha Stiglitze Making Globalization Work, kde se tohle "záhadné" mizení rozebírá v rámci současných znalostí o ekonomii.

    >> Me informace o puvodu krize jsou zrejme zcela odlisne od Vasich.

    Krizi způsobila nezodpovědnost amerických bank, které rozdávaly hypotéky lidem, kteří je neměli šanci splatit. Že tohle podporovali i státní úředníci je úplně jedno, bankéři je nemuseli a neměli poslouchat. To samé platí i o nafouknutých cenách nemovitostí způsobených vladní politikou. Bankéř, který nepozná uměle vyvolanou bublinu, je idiot, který na řídících pozicích banky nemá co dělat.

    >> Velkou politickou moc podle me maji studia "opravnene", nebot primo zamestnavaji nebo jinak davaji praci velkemu mnozstvi lidi. U nas maji delnici take "neumerne vysokou" politickou moc, protoze jsou zastupovani dvakrat: Jednou svymi poslanci v parlamentu a podruhe odbory v ramci tripartity.

    Ale, takže u nás mají volební právo jen ty necelé 2 miliony zaměstnanců zastupované odbory? A co těch zbylých 6 milionů voličů včetně podnikatelů a živnostníků, kterých je mezi lidmi v produktivním věku 20%? (oficiální údaje ČSÚ) Pokud ti připadá, že i současná vláda zastupuje hlavně řadové zaměstnance, měl by sis dojít na oční a ušní.

    Mimochodem, v USA poměrně nedávno vzniklo jedno přísloví: "Když dáte občanská práva korporacím, velké korporace budou brzy jediní, kdo je bude mít."
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).