Hlavní navigace

Názor k článku Dohoda ACTA: na světě je (téměř) finální verze od tx - Zakladni problem je v tom, ze vydavatelstvi proste...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2010 22:06

    tx (neregistrovaný)
    Zakladni problem je v tom, ze vydavatelstvi proste zaspala dobu a navic se odmitaji prizpusobit situaci. V podstate vydavatele porad jedou system distribuce pres kamennou obchodni sit na fyzickem mediu. Tohle v pohode fungovalo driv, kdyz si kazetu musel kazdej fyzicky prekopirovat. To jim ani to kopirovani moc nevadilo/neresili ho.

    Jenze s rozvojem internetu se pristupnost a hlavne pohodlnost stahovani neuveritelne zvetsila (staci zadat do Googlu nazev a vyplivne mi to odkaz, nemusim hledat kamarada, kterej to ma apod.). A vydavatelstvi, misto aby se snazila z tohoto kolace co nejvic ukrojit a zacala nabizet dila k zakoupeni a stazeni na internetu, se naopak snazi vymyslet vsemozne ochrany, kterymi ale jen zneprijemnuji zivot vsem, kteri si dane dilo zakoupi.

    Neni tak neobvykle, ze nez se prokousu na DVD upozornenim na to, ze piratstvi je nelegalni, ci co tam maji ted (vzdyt JA si to koupil, NIC JSEM NESTAHOVAL, proc me s tim otravujou), ze kopirovat se nesmi a pripadne dvema trema ukazkama, ubehne klidne i 5 minut. Sem tam se vyskytnou i problemy s tim, ze prehravac to neni schopnej precist, protoze je starej a s touhle ochranou si neporadi. Mimochodem by me zajimalo, proc se jeste porad pouzivaji ruzne regiony pro DVD a jiny region, nez mam nastaveny, opet dela problemy. A ted to srovnej se stazenim: stahnu a v jakemkoliv prehravaci prehraju. Navic stahuju opravdu jenom film, zadne upoutavky a upozorneni.

    Proc tohle nejsou studia schopny pochopit a porad se snazej vylepsovat ochrany, ktery budou stejne vzdy prolomeny, prodrazuji DVD (zaplati to ten, kdo si ho LEGALNE koupi, niukoliv ten, kdo stahuje) a jenom zneprijemnuji pouzivani vsem, kdo si ho koupi. Navic si ho treba ani nemuzu zkopirovat na notas, abych se na ten film mohl kdykoliv a kdekoliv podivat.

    Proste opravdu nechapu ten obchodni model, kdy se snazim zakaznikum co nejvic zneprijemnit zivot jako odmenu za to, ze si to koupi a nestahnou.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).