Hlavní navigace

Názor k článku DOKUMENT: Co má přinést zákon o právu na digitální službu? od Petr M - Děsivý je, že je dneska všechno uchováváno a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2018 13:16

    Petr M (neregistrovaný)

    Děsivý je, že je dneska všechno uchováváno a zpracováváno elektronicky, ale stejně to baba sepíše ve Wordu, vytiskne N+1 kopií (kde N je počet účastníků řízení), jednu kopii oskenuje, nahraje sken do systému jako obrázek a založí do šanonu. Setkal jsem se i s tím, že jsme něco řešili společně s manželkou a já i manželka jsme dostávali po jedné papírové kopii doporučeně. I přes písemnou žádost o zasílání jenom jedné kopie.

    A proč mě to děsí?
    - ekologický problém (= výroba, skladování a recyklace papíru, požadavky na přírodní zdroje)
    - cena papíru a tisku
    - náklady na poštovní služby
    - cena skladu těch šanonů (nezdá se to, ale prostor + zajištění teploty a vlhkosti kvůli plísním + ...)
    - dohledatelnost čehokoliv v obrázku přes fulltext jenom za cenu pomalýho a nespolehlivýho OCR

    Uchování údajů v každým dokladu není nutný. Máme základní registry, stačí tam identifikátor typu 'právnická osoba #12345678900'. Pokud někdo nemá online přístup do registrů osob, číslo neztotožní. Dneska když ukradne šanon, tak všechno vidí rovnou (a ono se s pomocí identifikátoru dá i před úředníkem utajit, o kom vlastně rozhoduje - ochrana před protekcí).

    Nepopiratelnost je už dneska - něco přineseš na úřad, dostaneš razítko na svou kopii (máš důkaz o podání) a baba si tam nalepí čárový kód a zanese do IS k číslu jednacímu. Tady se holt vygeneruje JSON s odkazama na soubor/data, datumem, identifikací osoby, časovým razítkem a podpisem úřadu a uloží do systému.

    Propojení bych uvítal, ale ne všechno na jedné hromadě. Na úrovni, že jeden úřad vygeneruje automaticky datový věty s žádostí o info do žádosti (poskytnutí dokumentů nebo údajů), žadatel to podepíše, druhý úřad zkontroluje podpis a pošle automaticky požadovaný data.

    No a automatizace? Pokud mají nějakou povinnost všichni a úřad má povinnost to kontrolovat, tak to holt bude kontrolovat. Může se nám to nelíbit, ale to je tak všechno, co s tím naděláme... Co se dá dělat, vak tlačit na měnu legislativy tam, kde je taková kontrolovaná povinnost nesmyslná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).