Hlavní navigace

Názor k článku DOKUMENT: ČTÚ zamítnul žádost DigiZone.cz o zveřejnění operátorů sítí DVB-T od Hora66 - Rozhodnutí ČTÚ nemá nic společného s ochranou osobních...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2013 9:49

    Hora66

    Rozhodnutí ČTÚ nemá nic společného s ochranou osobních údajů ani fotovoltaikou. Zdůvodnění je zcela průzračné: v souladu s § 15 odst. 5 zákona o el. komunikacích "Veřejný přístup není k údajům o osobě držitele individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů podle § 18 ".

    Je třeba připomenout, že "individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů" je nějakých 35-40 000 a týkají se mj. všech mikrovlnných spojů v tzv. licencovaných (placených) pásmech. Pokud jste firma, která takových spojů provozuje stovky či tisíce (ČRa, GTS, mobilní operátoři), určitě nechcete, aby konkurence měla volný přístup k tomu, odkud kam máte namířeny páteřní spoje, s jakou modulací a jakým výkonem tam vysíláte apod. Tyto informace má k dispozici pouze ČTÚ, který tyto frekvence koordinuje a ručí za to, že vás nikdo nebude rušit.

    Závěr: ANO, můžeme se ptát, zda pro individuální oprávnění na broadcasting TV signálu mají platit stejné podmínky, jako pro individuální oprávnění na mikrovlnnou trasu bod-bod, nebo provozování přístupového bodu FWA či základnové stanice mobilního operátora. Ale dokud ten zákon někdo nezmění, kdo jiný, než státní úřad by ho měl dodržovat?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).