Hlavní navigace

Názor k článku Domažlické digitální turbulence po 31. říjnu 2008 od Pamětník - Nevím, jaké máte informace, jak se dělá DVB-T...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2008 19:40

    Pamětník
    Nevím, jaké máte informace, jak se dělá DVB-T jinde, ale ani v tak často skloňovaném Německu to nebylo v jednotlivých spolkových zemích najednou a v Bavorsku se dokončuje pokrytí až v tomto období. Pokud jsem sledoval průběh digitalizace v USA, zatím ani tam analogová tma nenastala a s přechodem mají také velké problémy.
    Útěk k satelitu ale dnes nevyvolává jen konec analogu, nýbrž nedočkavost diváků v oblasti rozšíření příjmu většího počtu možných programů všeobecně. K tomu by částečně docházelo i při funkčnosti všech pozemních MUXů. K satelitnímu boomu dochází až teď také proto, že se o možnosti příjmu více českých programů hodně mluví a pomalu se jejich počet, také díky DVB-T, fakticky i zvyšuje. Stále ale platí zákon nepřelstění času. V "prime time" se vetšina diváků může stejně dívat jen na jeden pořad, ač si může vybrat ze 4, 20 nebo 600. Těch, kteří by smysluplně sledovali naráz i jen 2 programy, třeba pomocí funkce PIP, bude asi mizivě málo.
    Pomalost digitalizace mají na svědomí i komerční stanice. Taková Nova určitě pro rozšíření, kvůli blokaci své konkurence, nic pozitivního nedělá. A pokud by opravdu chtěla, jistě by svými penězi zvládla všechna omezení. Zatím jí vyhovuje, svými analogovými vysílači, držet ostatní na uzdě.
    Dlouholetí satelitní diváci také ví své o stabilitě příjmu svých oblíbených stanic. O jejich přesunu mezi transpordéry i mezi satelity. Potom je nutné modifikovat jejich satelitní komplet pro příjem z více pozic a to kromě přelaďování si někdy vyžaduje i další investice, včetně nutnosti mít více přístupových karet od různých poskytovatelů.
    Každá DVB platforma má zákonitě své plusy i mínusy. Která a u koho zvítězí nechme na samotných divácích.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).