Hlavní navigace

Doména Crypto.com prodána, nové MacBooky Pro, Microsoft uvádí Surface Go

13. 7. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Číňané sílí v x86. Podivný obchod – Broadcom kupuje CA Technologies. ARM se bojí RISC-V. Audi spolupracuje s Huawei. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Atraktivní doména Crypto.com má nového majitele. TechCrunch informuje, že ji získala kryptoměnová firma Monaco. Cena za doménu se má pohybovat v řádech milionů dolarů. Crypto.com od roku 1993 vlastnil IT výzkumník a profesor Matt Blaze, který ji doposud odmítal prodat.

Microsoft podle očekávání představil Surface Go. Jde o levnější variantu tradičního tableto-notebooku. Dotykový IPS displej má velikost 10“, rozlišení 1800 × 1200 pixelů, poměr stran 3:2, SoC čip je Intel Pentium 4415Y, je možné vybrat mezi 4 a 8 GB RAM, úložištěm 64 GB eMMC nebo 128 a 256 GB NVMe. Ke konektivitě lze přidat i LTE. Stroj váží 521 gramů. Ceny startují na 399 dolarech. Pro Microsoft je Go další z cest, jak otevírat nové kategorie pro Windows zařízení.

Broadcom za 18,9 miliardy dolarů v hotovosti kupuje společnost CA Technologies. Jde o dosti zvláštní spojení – výrobce čipů získává podnik točící se kolem enterprise softwaru a mainframů (jedno z hlavních vývojových center CA je v Praze). CA doposud samo aktivně nakupovalo další softwarové firmy a rozšiřovalo si tak záběr a portfolio (DevOps, performance management a podobně). Broadcom říká, že chce vytvořit „vedoucí společnost v oblasti technologické infrastruktury“. Synergie mezi oběma podniky se hledají těžko. Je možné, že Broadcom bude chtít těžit ze silných příjmů CA. Broadcom se mimo jiné nedávno snažil převzít Qualcomm, to ovšem zarazil prezident Donald Trump.

Apple upgradoval notebooky MacBook Pro. Patnáctipalcový stroj lze vybavit šestijádry Intel i7 a i9 při 2,9 GHz, až 32 GB RAM a 4 TB SSD. Menší modely mohou mít čtyřjádra i5 a i7, 16 GB RAM a 2 TB SSD. Součástí je koprocesor T2 (bezpečnost a ovládání Siri hlasem), True Tone displej a třetí generace Butterfly klávesnice. Má být tišší a doufejme také méně poruchová.

Uber propouští všechny své operátory samořídících aut v Pittsburghu a San Francisku, píše Quartz. Je to zhruba kolem stovky lidí. Jde o lidi, kteří sedí v jedoucích autech a mimo jiné dávají zpětnou vazbu vývojářům. Uber reaguje na nedávnou nehodu, kdy jeho auto zabilo ženu. Firma dále uvádí, že na aktivitách kolem aut pracuje nadále a že najme 55 pokročilých operátorů.

Zdá se, že se ARM začal obávat otevřené architektury RISC-V, která nabývá na síle v různých IoT nebo embedded zařízeních. ARM spustil kampaň, kde varuje před riziky konkurence: roztříštěnost, neřešení licenčních poplatků, neexistující ekosystém a podobně. Moc to nezabralo a ARM rychle spuštěnou stránku zavřel. Dohledat ji lze na archivu.

Čínská firma Hygon začíná vyrábět x86 procesory nazvané Dhyana. Vychází z architektury AMD Zen, na což AMD do Číny poskytuje licenci. Více třeba zdeČína v x86 staví pozice. VIA Technologies, která jako jediná vedle Intelu a AMD na x86 drží licenci, se nedávno spojila s čínským Zhaoxin Semiconductor a pracuje na nových modelech.

Čína v posledním kvartálu poprvé v objemu získaného kapitálu pro startupy překonala Severní Amerikupíše South China Morning Post. Čínské firmy získaly 47 procent z celkového rozděleného rizikového kapitálu. Spojené státy a Kanada si dohromady přišly na 35 procent.

Digital Music News přichází s informací, že Apple Music ve Spojených státech dohnal Spotify. Obě služby si tam předplácí kolem 20 milionů lidí. Je to nejspíše dáno i tím, že v USA má iOS výrazný tržní podíl. Celkově má předplatné hudby od Applu 45 milionů předplatitelů. Spotify je na 70 milionech a 90 milionů dalších uživatelů používá verzi zdarma.

Bývalá šéfka datacentrové divize v Intelu Diane Bryant ani ne před rokem posílila v pozici provozní ředitelky Google Cloud. Měla pomáhat tento cloud dostat k enterprise a dalším zákazníkům. Google nyní oznámil, že Bryant ve firmě končí. Spekuluje se, že by se mohla stát novou výkonnou ředitelkou Intelu. Dosavadní šéf Brian Krzanich nedávno z funkce odstoupil kvůli poměru na pracovišti.

Seagate rozšiřuje portfolio pevných disků o BarraCuda SSD ve čtyřech kapacitách od 250 GB do 2 TB. Disky mají SATA 6 Gb/s a ceny startují na 75 dolarech.

Huawei podepsalo memorandum o spolupráci s automobilkou Audi a firma tak získala dalšího evropského zákazníka a partnera. Obě firmy budou spolupracovat na připojených autech či nasazování LTE-V. Huawei už spolupracuje například s Groupe PSA, což je druhá největší automobilka v Evropě. Více v naší reportáži.

ZTE podle požadavků americké vlády mění vedení. Wall Street Journal píše, že už byl dosazen nový výkonný ředitel. Stal se jím Xu Ziyang, který doposud vedl operace v Německu. USA dále čínský podnik nutí zaplatit pokutu 1,3 miliardy dolarů a dát větší bezpečnostní garance. Firma se tak vyhne embargu.

Huawei podepsalo spolupráci s Audi
Autor: Huawei, Audi

Huawei podepsalo spolupráci s Audi

Facebook kupuje londýnskou firmu Bloomsbury AI, která se zabývá strojovým zpracováním řeči. Jedna z technologií nazvaná Cape například umí číst dokumenty a odpovídat na otázky související s jejich obsahem. Facebook chce získané technologie nasadit na procházení obsahu sociální sítě a vyhodnocování věcí typu fake news.

Samsung rozšiřuje továrnu v Indii, která se má stát největší továrnou na výrobu mobilních telefonů na světě. V oblasti Noida se bude ročně produkovat 120 milionů zařízení ročně. V současné době se tam dělá 68 milionů telefonů ročně. Projekt bude hotový do roku 2020.

Česká firma Brand Embassy oznámila partnerství s platformou Talkdesk. Společně budou nabízet omnichannel řešení pro zákaznickou podporu. Dejvičtí Manta Tools zase hlásí spolupráci s TopQuadrant.

SolarWinds, který má silný vývoj v Brně, kupuje firmu Trusted Metrics. Jde o posilování technologií pro bezpečnost.

BRAND24

Operátor AT&T kupuje firmu AlienVault. Ta dělá Open Threat Exchange (OTX), což je komunitní platforma pro Threat Intelligence. AT&T ji integruje do svých kyberbezpečnostních služeb.

Autodesk získává startup Assemble Systems. Firma vytváří SaaS nástroj pro BIM, který v sobě kombinuje funkce pro konstruktéry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).