Hlavní navigace

Názor k článku Doménové jméno - dílo autorské? od Jiří Čermák - Dobrý den, podstata celé úvahy v tomto článku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2002 21:33

    Jiří Čermák (neregistrovaný)
    Dobrý den, podstata celé úvahy v tomto článku je nesmyslná, neboť, jak správně píše především Jakub Moc v několika příspěvcích, autorskoprávní ochrana doménových jmen v 99.9 % případů naprosto nepřichází v úvahu, a tam kde teroreticky v úvahu přichází (například osudydobrehovojakasvejkazasvetovevalky.cz) jde zase o doménu prakticky nepoužitelnou. Ten článek je naprosto o ničem. Jen pár poznámek:

    a) Není pravda, že jde o nový, doposud zcela neznámý aspekt - otázka autorskoprávní ochrany krátkých slovních spojení je dobře známá a to jak v toerii tak v praxi. "Klasická" soudní rozhodnutí ve věci Shetland times (linking - novinové titulky - ochrana byla přiznána), či precedenty ve věcech "Kojak" (jméno postavy - ochrana nebyla přiznána), "The Man who broke a bank in Monte Carlo" (název písně - ochrana nebyla přiznána) aj, v současné teorii pak především:
    Kříž, Holcová, Nerudová, Kordač: Autorský zákon - komentář (Linde 2001, str. 53), či moje dílko "Internet a autorské právo" (Linde 2001, str. 65).
    Spekulovat o autorskoprávní ochraně domén je sice možné, leč absurdní - to už můžeme na mnoho stránkách spekulovat o tom, zda je možné doménové jméno chránit jako patent a pak slavně celou věc zakončit tím, že je to nesmysl.

    b) Znalecký posudek - vůbec nechápu, jak může doc.Smejkal činit ve znaleckém posudku závěry ohledně autorskoprávní ochrany démén. Podstatou znaleckých posudků totiž je uvádění informací i věcech faktických, nikoliv právních - ty jsou výhradně a pouze v kompetenci soudu a ten se na posouzení právní otázky ani nikoho jiného ptát NEMŮŽE. Takže doc. Smejkal může ve svém posudku popisovat jedinečnost domény ve vztahu k IP adrese, ale to je vše. O právní věci mu nepřísluší vůbec hovořit, byť by byl právně vzdělán sebelépe (což navíc není).
    Pokud šlo o jiný než soudní znalecký posudek, pak jenom tiše lituji toho, kdo za něj zaplatil a zárověň se klaním doc. Smejkalovi za to, že dokáže někoho přinutit, aby mu za moudra typu "auto má 4 kola a volant" zaplatil.

    S pozdravem

    Jiří Čermák, Společnost pro právo informačních technologií (SPIT)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).