Hlavní navigace

Domény .eu - po šesti letech v praxi?

29. 3. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jelikož ICANN schválil EUrid jako registrátora pro doménu .eu, dá se očekávat, že snad již žádný vážný problém nezhatí rozjezd "národní" domény Evropské unie, a první zákazníci si budou moci svobodně koupit doménu v TLD .eu již počátkem roku 2006, tedy šest let po zahájení celého projektu. A rozhodčí soud pro .eu možná bude sídlit v Praze!
„Konečně!“ – si asi řekne většina z těch, kdo sledují již řadu let trvající vyjednávání o zřízení domény nejvyšší úrovně (TLD) .eu pro Evropskou unii. Jednání v rámci EU (a navazující jednání s agenturou ICANN, která má „pod palcem“ schvalování všech domén nejvyšší úrovně na světě) byla zahájena již v únoru 2000, samotný nápad je ještě starší, v říjnu 1997 navrhli doménu .eu poskytovatelé internetových služeb sdružení v EuroISPA. Vývoj kolem celé domény prošel mnohými peripetiemi (například původně se uvažovalo o využití domény pouze pro účely orgánů EU, teprve později se rozhodlo o „otevření“ registrace pro takřka kohokoliv), o některých jsme se zmiňovali v minulosti v článcích na Lupě, ovšem nyní se už asi opravdu dá říci, že zřízení domény .eu a zahájení registrací nic nestojí v cestě. Pojďme se tedy podívat, jak to bude vypadat v praxi.

Evropská komise pověřila sdružení EUrid správou domény .eu v říjnu loňského roku. Neziskové sdružení EUrid založili národní registrátoři z Belgie, Itálie a Švédska, za pozornost stojí, že jedním ze dvou přidružených členu EUridu je také český národní registrátor CZ.NIC. Na základě tohoto pověření mohla agentura ICANN akreditovat společnost EUrid jako registrátora pro doménu .eu a také budou v několika málo dnech kořenové adresáře DNS rozšířeny o podporu domény .eu. Z technického hlediska tedy již bude možné začít doménu používat poměrně záhy.

Před tím, než si budou moci běžné firmy a občané EU zakoupit doménu s koncovkou .eu, však uplyne ještě poměrně dlouhá doba. Nejdříve je nutné dopracovat registrační podmínky, podle kterých se budou veškeré registrace řídit, a ty by měly být zveřejněny v květnu tohoto roku. V té době by také měly být akreditováni první registrátoři, kteří budou fakticky domény nabízet zákazníkům. Doménu s koncovkou .eu nebude možné zaregistrovat přímo u EUridu, ale pouze u „prodejce“, obdobně, jako tomu je s doménami .cz.

Co asi bude zajímat řadu uživatelů, je cena domény. Ta je stanovena pro první rok fungování (pravděpodobně je míněna celá doména .eu) na deset euro za kus (bez DPH) s tím, že se jedná o cenu, za kterou EUrid „prodá“ doménu registrátorovi, ten pravděpodobně ještě bude chtít přisadit nějakou svou marži. Pokud to podmínky dovolí, tedy pokud bude dostatek registrovaných domén, měla by cena v druhém roce klesnout na pět euro. Pokud při pohledu na ceník českých domén skřípete zuby, oprávněně.

Před tím, než bude umožněna registrace komukoliv (resp. komukoliv splňujícímu pravidla nastavená EU, tedy občanům, kteří sídlí v rámci EU), proběhne čtyřměsíční „sunrise period“ neboli ochranná doba, ve které si budou moci přednostně zaregistrovat domény firmy či veřejné instituce. V první dvouměsíční vlně bude registrace otevřena pouze pro veřejné instituce, v druhé také pro firmy. Registrovat bude možné názvy firem, známé zkratky, ochranné známky a podobně. Jelikož se dá předpokládat, že tato část registrací bude velmi sledovaná firmami, které budou chtít ochránit své zájmy, EUrid podepsal smlouvu s belgickou pobočkou společnosti PriceWaterhou­seCoopers, která bude ověřovat všechny náležitosti, doprovázející žádost o registraci domény.

Tato ochranná doba bude spuštěna někdy ve čtvrtém čtvrtletí roku 2005 a po proběhnutí dvou dvouměsíčních vln bude registrace domén otevřena pro všechny zájemce s jednoduchým pravidlem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Mimochodem, pokud někdo nabízí předregistraci domény .eu, jedná se v daný okamžik o blud – jelikož nejsou ještě akreditováni žádní registrátoři, nelze ani podávat žádosti o registrace a v daný okamžik je jakákoliv předregistrace poměrně vágní a jakkoliv nevymahatelný příslib. Všichni, kteří si předregistrují domény a nebudou se moci/chtít registrovat v rámci ochranné lhůty, budou na začátku spuštění veřejných registrací stát na stejné startovní čáře, takže výsledek je nepředvídatelný.

Rozhodčí soud v Praze?

Jelikož se dá předpokládat, že doména .eu bude velmi žádaná, předpokládá se také mnoho sporů o jednotlivé registrované domény – asi si každý vzpomene na řadu případů, kdy se podařilo společnostem vysoudit domény, které tvořily jejich jména nebo ochranné známky a byly zaregistrovány „piráty“, kteří těžili z obecné známosti těchto značek. Stejně tak proběhla řada žalob ze stran známých osob kvůli doménám s jejich jmény. A na seznam případů, které se soudní či rozhodčí cestou řešily v ČR, se můžete podívat na webu CZ.NIC.

BRAND24

Podle neoficiální informace, kterou publikoval deník MF Dnes, by měl arbitrážní soud pro doménu .eu sídlit v Praze – informace prý byla potvrzena ze tří zdrojů a díky aktivitě CZ.NIC v rámci EUridu je to i poměrně reálná varianta. Jak podotýká článek, pro ČR to bude znamenat reklamu, zvýšení důvěryhodnosti (byť je ČR sama často vláčena v jiných souvislostech po různých arbitrážních soudech) a ekonomický prospěch.

Celý mnohaletý proces uvedení domény .eu do života se asi dá brát jako zajímavá ilustrace toho, jak může probíhat dohadování a domlouvání u takového molochu, jakým je Evropská unie. Nezbývá než doufat, že se již neobjeví žádný další problém a veřejné registrace domén pod TLD .eu se skutečně rozeběhnou nejpozději na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2006, a kromě globálních praktických dopadů také například „vysvětlí“ českému národnímu registrátorovi, jak má vypadat rozumná cena za domény. A nebo si raději zvyknete například na doménu Lupa.eu?

Zaregistrujete si doménu v TLD .eu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).