Hlavní navigace

Názory k článku Dotace na vysokorychlostní internet? Rychlé sítě postaví operátoři i bez nich

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 10. 2017 21:09

    ToVa (neregistrovaný)

    Podnět k zamyšlení všem nespokojeným:
    Pracuji v IT, obec ve které žiju bych rád zasíťoval optikou (není to jen sen, ve městě kde pracuji optickou síť provozuju).
    Konkurence na WiFi nabízí maximálně 20/5 za cca 650,- (reálně ve špičce tak polovina).
    Nemám problém nabízet 30/30 za 400,-. Chápu, že ve velkých městech najdete i lepší nabídku, ale myslím že na vesnici to ujde... Ale nenabízím a nabízet nebudu. Nekopu.

    Kde je tedy problém?

    Až budete zase brečet u pomalého Internetu, zeptejte se starost(k)y jestli náhodou někomu neháže klacky pod nohy...

    Na volby se zkrátka můžete i těšit a důvody k tomu můžou být různé...

  • 19. 9. 2017 10:05

    Martin P.

    dodám jen stím USA ono bych s USA jako lepším příkladem moc nešermoval. Protože místy USA je velký skanzen. Kde vzhledem k území můžete najít místa bez pokrytí mobilním signálem , bez kabelovky, bez ažDSL atd.... ...ono Silicon Valley a jiné aglomerace jako příklad je hezký, ale je to minoritní oblast.

  • 18. 9. 2017 18:37

    fd (neregistrovaný)

    Rozhodne to jedno neni, nebot takovy rezim vam bude v nejlepsim pripade privadet pravidelne a neustale kontroly. A to, proc neodesilate online musite zduvodnovat prave Vy. Coz se dela docela spatne, kdyz v okamzik kontroly zrovna vse funguje. Tudiz si k tomu musite poridit nejste nejake certifikovane zarizeni porizujici audit pripojeni, a to se jiste (za par stovek tisic nejmene) vyplati.

    S recepty je to jeste o rad horsi, nebot jiz nyni existuji leky, ktere vam pri nefukncim systemu nesmi legalne vydat.

  • 18. 9. 2017 18:18

    fd (neregistrovaný)

    Jenom bych pripodotkl, ze o by tu hlasovu pevnou linku (i pripadne modem/isdn) leckdo i dnes rad mel, jen za to neni ochoten davat pozadovane penize (a ani tenkrat nebyl). Kdyby totiz ten pevny telefon by v zakladu zdarma + nejaka tarifikace (klidne na tema 5Kc/min), tak si vsichni doma ten telefon nechaji, a minimalne pasivne budou provozovateli generovat prijem. Jenze kdyz jen za to ze mate doma telefon chteji 200Kc mesicne, aniz provolate jedinou minutu, tak si pochopitelne kazdy rekne, ze se tady nekdo zblaznil.

    Kdyz se totiz podivate smerem na zapad, kuprikladu USA, tak tam "pevnou" ma doma prakticky kazdy, a za par (3-5) dolaru ma v cene i volani v ramci daneho statu (nekolikanasobne vetsiho nez cela CR). Tudiz prevedeno zpet do podminek CR ... za +- 50Kc neomezene volani v ramci vsech pevnych linek v CR.

    Naklady na polozeni tech dratu jsme davno z dani zaplatili vsichni, takze jejich majiteli je uplne jedno ze nevydelavaji ani korunu a presne stejne to dopadne s dotacemi na internet.

  • 18. 9. 2017 11:45

    krakonoš (neregistrovaný)

    Trautenberk:
    V dávných dobách by takové gaunery, jako ty, pochytali a zavřeli do klády na pranýři, nebo do koše a z Karlova mostu, k obveselení davu, koupali ve Vltavě. Doporučuji to zavést znovu, jako turistická atrakce by to bylo velice výnosné.

  • 18. 9. 2017 9:31

    Pavel (neregistrovaný)

    No, pekne predstavy, ale mimo realiu.
    Bydlim ve starem pelhrimove, adsl5 mbit, byt platim za 8.
    Vesnice/mistni cast cca 1km od mesta.
    zeby nejaky soukromy investor zacal budovat sit, silne pochybuji.

    tyto fantazie lze uplatnit pro mesta 30000+ obyvatel

  • 16. 9. 2017 13:49

    Krakonoš (neregistrovaný)

    A naštvou se správně! Protože ten ISP podvodník opravdu je! Nemůžeš od BFU očekávat, že kvůli nedobře fungujícímu cokoli se rázem začne vzdělávat v oboru, o kterém nic neví a který mu i jinak může být ukraden. Já jsem ten, kdo platí a ten, co mé peníze chce, by měl být ZE ZÁKONA POVINEN mi poskytnout prvotřídní kvalitu a pokud to neumí, nebo umět nechce, měl by za to být potrestán, nebo přijít o licenci. (Když něco neumím, tak jdu od toho a ne, že budu okrádat široké okolí).

  • 16. 9. 2017 13:44

    krakonoš (neregistrovaný)

    No tak se místo podnikání bude melouchařit. Sud piva si můžu koupit i jako soukromník. Manikérky, pedikérky a kadeřnice mají svou klientelu, takže živnost sice zruší, ale budou doma melouchařit vesele dál a všichni budou spokojeni, protože občané své služby dostanou a ti meloucháři budou moci pracovat bez zdržování s úřadováním a bez stresu z toho, že mají někde chybu a čeká je pokuta.
    Garážový servis prostě STK zruší a pojede klidně dál, nebo udělá to, že zákazníkovi vozidlo na STK připraví, odveze a s novou nálepkou vrátí. Na to není žádný živnosťák nutný, zákazník podepíše plnou moc pro nepodnikatele, který to za něj vyřídí, protože on, jako majitel vozidla, je časově zaneprázdněn, nemocen, nebo má jiný z mnoha důvodů, proč na STK nejede osobně. A celý ten úřednický moloch nakonec chcípne hladem. Přežili jsme Hitlera, přežili jsme Gottwalda, přežili jsme reálný socialismus, i ruskou okupaci, takže přežijeme i tenhle sametový bordel.

  • 16. 9. 2017 13:30

    krakonoš (neregistrovaný)

    Už jen fakt, že drobný živnostník je otravován milionšesti nesmysly, (a EET je jen špička ledovce), je na pováženou. Zejména, když není vůbec žádný problém drobnou živnost ukončit, živnosťák zahodit, přihlásit se na ÚP jako nezaměstnaný, čímž vyřeším zdravotní a sociální pojištění a živit se melouchařením. Nejen, že si značně usnadním život, protože se rázem zbavím veškerého otravného papírování, ale obejdu se bez internetu a o zákazníky, zejména na venkově, nouzi mít nebudu; každý normální člověk raději zaplatí X peněz bez papíru, než 2x X s papírem. Příklad: Potřebuji prodejnu? Ne! Večer mi spoluobčané donesou objednávky, ráno vyrazím, nakoupím buď u soukromých zemědělců, (prvotřídní brambory za 8 Kč/kilo, stejně tak vajíčka, zeleninu a další), zbytek dokoupím v marketu ve městě, přihodím pár % na náklady a všichni budou spokojeni, nákup dostanou až domů, zboží bude prvotřídní kvality a pořád minimálně o polovinu levnější. Další možnost: mám brambory, vajíčka, nebo cokoli jiného a potřebuji opravit bojler. Řemeslník/melouchář opraví, já ho zásobím potravinami a všichni budeme spokojeni. Jediný, kdo spokojen nebude, bude stát, ale to nám může být dokonale u zadku!

  • 15. 9. 2017 23:17

    Nesmysly o nedostatku pracovníků (neregistrovaný)

    Nejsem nezaměstnaný, ale hledám o5 práci v oblasti IT kde jsem od r. 1987 pracoval. (asi 2 roky jsem nyní zaměstnán jako elektronik) Hluboké ticho po tu dobu na zasílané CV bylo před měsícem přerušeno JEDINOU pozvánkou k výběrovému řízení. Výsledek zase nula. Vždy bez udání alespoň přibližného okruhu mé "nevýhodnosti" pro danou pozici. Tak si leniví chlapci lháři trhněte ploutví. Věřím vám kecy o nedostatku odborníků jako chameleonovi barvu.

  • 15. 9. 2017 10:20

    Martin P.

    Tak pro aktuálnost si přečtěte jaké požadavky měla teď EU na tenhle projekt nebo jaké byly požadavky v programovém dokumentu Digitální Česko verze x.x

  • 15. 9. 2017 9:09

    Franta (neregistrovaný)

    Pokud budete i nadále akceptovat, že Broadband je vysokorychlostní připojení, nikam se v téhle diskusi nedohrabeme. Broadband je totiž připojení od 2 Mbps výše. A bez garance spolehlivosti...
    Doporučené čtení: http://berec.europa.eu/eng/document_register/subject_matter/berec/download/0/6488-berec-report-challenges-and-drivers-of-n_0.pdf

  • 14. 9. 2017 11:49

    Unknown (neregistrovaný)

    "Za vším hledej peníze a početní cvičení. Nejen nabídka služby (rychlost, ping, symetrie) je důležitá, ale zejména poptávka je ten rohodující činitel"

    A proc touhle vetou reagujete na prispevek o neziskovych spolcich??

  • 14. 9. 2017 10:42

    Martin P.

    Spravnym resenim je sepsani doporuceni o zakladnich parametrech pripojeni k internetu.... ...ty už jsou.
    Kdo nechce, at to nedela... ...v naší ekonomice i v tomto případě ale bojujeme stím ž e že chce ale nemá z čeho. To platí jak pro poskytovatele tak spotřebitele.

  • 14. 9. 2017 9:47

    Trautenberk (neregistrovaný)

    Dekuji pekne. Vy si to podnikani predstavujete jako prochazku ruzovym sadem.
    Taha za fusekli...ano, pokud se zakaznik necha tahat a posila kazdy mesic penize, spokojene ho budu tahat dal. Vzdy existuje riziko, ze az zakaznik prozre, tak mi utece a penize nebudou. Podnikani je zejmena o risk managementu.
    Stanoveni minimalnich podminek opet zavani centralne rizenym hospodarstvim - dekuji nechci. Spravnym resenim je sepsani doporuceni o zakladnich parametrech pripojeni k internetu. Necht si ho precte, kdo chce a ridi se jim kdo chce. Kdo nechce, at to nedela.

  • 14. 9. 2017 9:47

    Trautenberk (neregistrovaný)

    Dekuji pekne. Vy si to podnikani predstavujete jako prochazku ruzovym sadem.
    Taha za fusekli...ano, pokud se zakaznik necha tahat a posila kazdy mesic penize, spokojene ho budu tahat dal. Vzdy existuje riziko, ze az zakaznik prozre, tak mi utece a penize nebudou. Podnikani je zejmena o risk managementu.
    Stanoveni minimalnich podminek opet zavani centralne rizenym hospodarstvim - dekuji nechci. Spravnym resenim je sepsani doporuceni o zakladnich parametrech pripojeni k internetu. Necht si ho precte, kdo chce a ridi se jim kdo chce. Kdo nechce, at to nedela.

  • 14. 9. 2017 8:22

    Petr M (neregistrovaný)

    Mě spíš štve, že je někdo tahá za fusekli, ždímá z nich prachy za nic a oni jsou spokojení. Raděj budou hodiny nadávat u kostičkovanýho videa, než aby zvedli telefon a tomu podvodníkovi zpříjemnili den.

    Kdyby aspoň byly stanovený minimální podmínky pro to, co smí být nabízeno jako připojení k internetu, když to neví zákazníci. Teď je v tom naprostá volnost, můžu jako internet nabízet i RS-232 na 9600Bd, píchnutý do komplu. To by byla krása, kdyby ČTÚ konečně řekl, že bez IPv6 /56, veřejné IPv4 a s rychlostí pod 3Mbps nad 5% času to není internet... Pokud někdo nabídne něco horšího, ať to nabídne jako "připojení k síti poskytovatele", vysvětlí srozumitelně rozdíl proti standardnímu internetu, dá to písemně do smlouvy a pokud zákazník podepíše, ať si klidně visí za devíti NATy a deseti WiFinama se 115200Bd.

  • 14. 9. 2017 7:21

    Petr M (neregistrovaný)

    Nepopírám demografický fakta. Ani to, že internet lidi udrží mimo město. Dokonce se shodneme i na tom, že na vesnici je míň pracovních příležitostí (což se částečně dá komepenzovat třeba eshopem - vyžaduje jenom konektivitu a poštu).

    Říkám ale, že pokud nebude kvalitní připojení na vesnici, tak bude jistota, že se vesnice vylidní - zatím co dneska stačí třeba dvě kadeřnice na tři vesnice, tak pokud jim stát nas..e povinnosti evidence a formulářů online a nebude připojení, tak holt budou muset ženský jezdit do města. A kde nebudou služby, tam to bude neobyvatelný. Buďto stát zajistí, aby byla konektivita i tam, kde se ISP nevyplatí kopat, nebo zapomene na na online povinnosti, nebo vesnice skončí.


    A já si naopak myslím, že vesnice jsou kulturně napřed a že to táhnou.
    - Co do sledování filmů, kina jsou vzácnost všude (o multikinech apod. nemluvím, to neberu jako kulturu, ale jako konzum).
    - Elektronický sledování se s TV vysíláním srovnalo, nerovnost vzniká až teď s VoD a slabou konektivitou mimo města.
    - Ve městě je divadlo, na vesnici kupodivu taky (z okolí třeba Boleradice), jenom tam hrají nadšenci a ne profíci.
    - Akce pod širým nebem jsou jednodušší na organizaci, člověk oběhne pár sousedů z okolí obecního pozemku, ťukne si s nima, zajde za starostou a udělá si akci na obecním, no problem. Měli jsme takhle rodinnou dvoudení non-stop oslavu a nebyl problém. Ve městě vyřizování rok předem s nejistým výsledkem. Lidi se neznají, není prostor a když je, bydlí poblíž na 99,99% zapšklý důchodce, co s prstem na telefonu a očima na hodinách čeká na 22:00:00, aby zavolal na 156...
    - Diskotéky apod. fungují stejně na vesnici i ve městě a hraje se tam to samý.
    - Velký koncerty, jasně že jsou ve městech, ale jak často zahraniřní muzikanty dostaneš někam na louku? Naopak na různý revivaly lákají u nás vesnice i lidi z města.
    - Pak různý spolky, hody, tradice,... Ve městě z tohoto pohledu chcípl pes. Nebo snad na staromáku stavíte máju?

    Zažil jsem město i vesnici na několika místech a můžu srovnávat.

  • 13. 9. 2017 22:08

    lahvon

    Jenže, ono to jejich naštvaní na ISP je v pořádku. To je jeho úkol, aby uměl se svými zákazníky mluvit jejich řečí. A ne přes kilobajty, megabity, LTE, SDSL, cloud, hosting, pevné ip adresy, ping, latence a jiný termíny.
    Tomu rozumí zlomek lidí z oboru. A i spousta z nich v tom má hokej.

    Běžný uživatel nemá být chodící encyklopedie a soudní znalec v oboru.

    Stejně, jako když uzavřete smlouvu s vodárnami, tak se neočekává, že musíte rozumět tlaku vody, nebo principu fungování zpětné klapky v kanalizaci, pro případ povodně.

  • 13. 9. 2017 17:15

    Martin P.

    To je furt z pohledu ISP nebo člověka, který chce.

    Ale zatím jste neprozradil kouzelný postup, jak se najednou na vesnici objeví spousta bohatých, mladých, kreativních lidí, kteří sice nechtějí platit xxx,- za mobilní tarif, ale z nějakého důvodu budou chtít platit xxxx,- za broadbandové připojení.

    To co naznačuji je, že vesnice je oblast která je kulturně\ekonomicky pozadu městu. A demograficky v lepším případě vztaženo na celou ČR jen stagnuje, ale většinou z demografického hlediska vymírá. A přivedení broadbandového internetu možná přivede egovermant do každé vesničky, ale dopad v rovině demografické a ekonomické je v rovině spelkulací. A je přáním, že to povede k rozkvětu.

    Nevím o tom, že by přivedení broadbandu na venkov mělo globálně pozitivní dopad na porodnost a ekonomický rozvoj na západadě ( berte v potaz slovo globálně). A o úbytku osob na venkove se můžeme stále dočíst i v jiný západních a ekonomicky mnohem silnějších zemích kde broadband je.

    To co vy tlačíte je takzvaně techno optimizmus. Já sem pesimista protože tvrdím, že jsou oblasti, kde není ekonomická síla a Internet to nezmění. Ani represemi v podobě, že lidem přikážete používat Internet tam ekonomická síla nevzroste. Respektujte že ti lidé v rozpočtu na 500,- na broad band nemají . A to doslova protože velké % domácností neušetří proti současnému stavu měsíčně ani 1000,- viz medián a průměr v jednotlivých oblastech ČR.

    I tohle je větší realita a http://www.rozhlas.cz/plus/interviewplus/_zprava/v-pradelne-lide-bezne-resili-ze-jejich-deti-nemaji-boty-nebo-kalhoty-rika-novinarka-uhlova--1752957 a než sny o jak se z vesnic stanou malá Křemíková údolí díky Průmyslu X.0 a tomu jak všichni budou programátoři.

  • 13. 9. 2017 16:09

    Petr M (neregistrovaný)

    Jenomže ono je to i o tom, že zákazník neví, co chce, ale hlavně aby to bylo levný. Potom to dopadá tak, že se známí ptají, jak je možný, že
    - jim nejde sdílet po torrentu
    - se jim seká video i v té nejnižší kvalitě, když bratranec se na to Pčko kouká v HD
    - nemůžou pařit hru online
    - po týdnu od zaplacení jim spadne rychlost
    - nefunguje jim IP telefon
    - netušili, že je možný se připojit na disk doma a ukázat jim fotky z dovolené

    Po vysvětlení podrobností se naštvou. Na ISP, jaký je podvodník. Ne na sebe, že jsou idioti a nezjistili si, co vlastně kupují a jak by to mělo vypadat. Ale stejně nezvednou telefon a nedají mu kudlu na krk. Když už a ISP jim s úsměvem řekne, že zaplatí 5x víc, neosloví jinýho kvůli nabídce...

    A v silách jednoho člověka není vysvětlit armádě blbů okolo, kterým to jde jedním uchem tam a druhým ven, aby zatlačili společně... Ono by to znamenalo něco udělat a to raděj přepnou na TV Noha, ta se neseká...

  • 13. 9. 2017 15:39

    Petr M (neregistrovaný)

    Jenomže EET a eRecepty jsou jenom nejviditelnější špička ledovce. Že hospodskýmu stačí být každý druhý den online hodinu kvůli odeslání kódů je fajn, ale jenom do chvíle, kdy se mladí začnou na zábavě dožadovat WiFi. A jenom dopravení selfíček ze zábavy na xichtknížku sebere tolik dat, co normálně musí stačit v té vesnici hospodě a pěti domácnostem... Tohle dneska prostě k zábavě mladých patří. A pokud to není zábava s dechovkou pro důchodce, tak holt musí konkurovat pískotéce ve městě.

    A zkus se na to podívat z druhé strany - pokud máš 30Mbps, tak pokud nechceš, nemusíš vyžít celý pásmo. Pokud máš možnost připojení maximálně 5Mbps, a potřebuješ 10Mbps (třeba na video streaming z pálenice na finančák), tak jsi v ...

    A pokud jde o cenu, taky nejde paušalizovat - třeba můj ISP nabízí dva tarify pro WiFi, dva pro WiFi AC a dva pro Fiber. Jeden je třetina pásma, druhý celý pásmo podle média. Ceny jsou úplně stejný, takže za stejných 600, co ná jeden na ACčku 5Mbps, má jiný na optice 100Mbps. Prostě ne vždycky je ta cena násobkem rychlosti. Být u nás optika, tak si chrochtám a klidně to stáhnu na těch 30. A popravdě, lidem se to případný zdražení moc líbit nebude, ale už je na čase zbavit se těch ISP, co nabízí připojení k internetu 1 Mbps za kilo a bez veřejné IP adresy (minimum pro YT na mobilu). Protože když tihle obchodníci s atrapama sežerou 80% zákazníků, tak není ekonomická možnost normálního připojení těch, co fakt chtějí nebo potřebují slušný internet.

  • 13. 9. 2017 15:26

    Trautenberk (neregistrovaný)

    Za vším hledej peníze a početní cvičení. Nejen nabídka služby (rychlost, ping, symetrie) je důležitá, ale zejména poptávka je ten rohodující činitel.
    Pokud se bavíme o nabídce, tak se musí ISP říká, jaká je rychlost a za jakou cenu. Stejně tak to platí pro poptávku (kvalita služby a cena). Nestačí říci, že poptávám internet.
    1Mbs za 200 Kč nebo 10/10 Mbs za 1300 Kč dává konkrétní obraz toho, jak velká je kupní síla a jakou službu potenciální zákazník očekává. Ty dvě stovky jsou s bídou dostatečné na wifinu, ale spíš na 3G/4G s datovým limitem. Za 1300 lze zahrát mnohem víc muziky.

  • 13. 9. 2017 15:00

    Unknown (neregistrovaný)

    "Nejde ani tak o parametry připojení, ale aby bylo a bylo použitelný."

    Zrovna u EET je jedno zda behem dne vypadava, proste se Vam na uctenku budou tisknout BPK kody misto FIKu a SW ty transakce k Buresovi dotlaci az bude pripojka fit (je na to ze zakona 48 hodin). Navic je to par bajtiku, to se casem protlaci i pres wifi linku s packetlossem 60% nebo pres EDGE s jednou carkou signalu. S E-recepty to bude podobne, melo by tam prochazet naprosto minimalni mnozstvi dat.

  • 13. 9. 2017 14:48

    Martin P.

    Mlátíte prázdnou slámu ano tohle co jste napsal je bohapustá xxxx... xxxkrát vyřčená teorie. Jen nevidím příklady z praxe a to nemyslím pobaltské státy, ale třeba Ústecko, jižní Morava, ale ni nějaké části středních Čech

    EU ještě zpět k tématu jde o optický broadband s rychlostí od 30mega výše. Takže spoustě tech lidí stačí na EET datová SIM s xxx MB , tablet z aukra a tiskárna účtenek v ceně možná čtvrtletních nákladů jen na to připojení co by chtěl EU
    .
    Jinak sudy objednáte přes pevnou a nakopírované plakáty na zastávce autobusu a dveřích hospody o tom že je v sobotu večer v sále zábava vám přinesou víc lidí než webová prezentace. Obzvláště pokud Vás to vyjde za menší peníze než za které někdo kdo dělá do webových prezentací sotva zvedne telefon.

  • 13. 9. 2017 14:21

    Petr M (neregistrovaný)

    1) Aby firma fungovala, musí mít zakázky a odběratele. Dřív se inzerovalo ve Zlatých stránkách, dneska se i živnostník musí zařídit tak, aby se objevil ve vyhledávání, když potenciální zákazník zadá do googlu "kominík Žabí Lhota". To je realita.
    2) Pokud jde o právnickou osobu, má povinnost danou zákonem mít datovou schránku.Přes to nejede vlak a offline se do ní nedostane.
    3) I vesnický hospodský, který neinzeruje a spolíhá na štamgasty a pro sudy s pivem si jezdí sám do nedalekýho pivovaru, musí být online kvůli EET. Přes to taky nejede vlak.
    4) Stejný důvod (EET) bude mít brzo i manikérka, pedikérka, kadeřnice,...
    5) DPH a s ním spojený věci jako ručení za odběratele. To je taky legislativně daná realita. Jak chceš ověřit offline, jestli se firma dostala včera na seznam neplatičů DPH? A být neplátcem dost dobře nejde, pokud nekšeftuješ v malým pro koncáky - překročíš limit a jsi jím, nebo prostě dodáváš plátci DPH a pokud jsi plátcem, můžeš prodávat bez DPH (a tím za 80% ceny). Takže i drobný zemědělec, pokud chce dodávat obchodním řetězcům, jim musí dát fakturu s DIČ.
    6) Blbý autoservis s STK a online dohled. To kvůli tomu mají všichni jezdit to okresního města, když tam už STK stojí?
    7) Brzo si lékárna bez eReceptu neškrtne, a to ani na vesnici. A bude hůř...

    Nejde ani tak o parametry připojení, ale aby bylo a bylo použitelný. Protože bez něho se nedají provozovat prasárny jako EET a bez nich podnikání udělají úřady rychlý konec. To je realita. A pokud za chybějící konektivitu stát firmy likviduje, měl by udělat něco pro to, aby ta konektivita byla k dispozici.

  • 13. 9. 2017 12:32

    Martin P.

    Pravděpodobně jste nepochopil jeho ironickou narážku na to že řemeslníci, auto opraváři, obráběč, modelář atd... ...nedělají na počítači v žádné kanceláři.
    A home office který je takovou mantrou pro zavádění internetu na kde jakou samotu v jejich případě 1. není možná 2. znamená to být v domácí dílně a to v případě že je zaměstnanec je dost těžko realizovatelné jinak než "švarcsystémem" .

  • 13. 9. 2017 12:22

    krakonoš (neregistrovaný)

    Ale bylo. Jen bys nesměl být líný hnout zadkem. Jenže kdybys ty počítače neměl, musel bys opravdu pracovat a to je právě ten skutečný problém.

  • 13. 9. 2017 11:19

    Unknown (neregistrovaný)

    Na zavadeni intrenetu do vesnic a chalup na samote jsou tu freenet Spolky. Jsou jich po republice desitky, mozna i stovky a v soucasne dobe jim obvykle nechybi uz ani tak penize ani know-how jako spis lide na praci. Pokud bude clovek pozadujici internet na samotu ochoten pomoci s instalacnimi pracemi (a samozrejme bude technicky mozne tam nejak konktivitu dostat) tak bych se divil kdyby ho odmitli....

    Cesta ke konektivite nevede jen pres trh a telco firmy...

  • 13. 9. 2017 10:05

    Martin P.

    Naopak, každý podnikatel a každá firma potřebuje být online - webový prezentace, rejstříky, lustrace DPH, EET, datový schránky... ...je podle mně neplatná kauzalita. Přání je otcem myšlenky . V minulosti jsme tu už diskutovali, že je hodně živností které nepotřebují vše výše jmenované, ale dokonce nepotřebují k podnikání mobilní telefon.

    Ale hodně by mě zajímalo jak odvodit to, že na těch vesnicích ...podnikatelé a firmy... o kolik by se ten stav změnil pokud by tam najednou mávnutím kouzelného proutku byl 30megový broadband jak bylo v požadavcích EU. Opravdu by se to zásadně zvýšilo v celé republice? Pokud z psychologie víme že že v populaci neni tak samostatní a kreativních lidí jak si mnozí vizionáři a teoretici představují?

  • 13. 9. 2017 8:50

    Petr M (neregistrovaný)

    Nesouhlasím.

    Ochota používat služby jako VoD za rozumnou cenu roste. Počet online zařízení roste (dřív 1x PC v rodině, teď čtyřčlenná rodina dává normálně 4x patlafoun, 3x tablet, 2x NTB, nějaká ta telka, nějaká herní konzole, starší desktop,...). To je fakt.

    Lidi jsou ochotní platit i za online uložení dat v čmoudu, měsíční platby za licence (Opice365,...)

    WiFi s downloadem Mb/s stačí v rozumné kvalitě tak na dva video streamy (pohádka pro děcko a deospělí detektivku). Ale jak si druhý děcko pustí nějaký video na YT nebo FB, už jsou problémy a něco se seká. Plno lidí kolem (včetně mě) by rádo rychlejší připojení, ale to prostě v místě neexistuje.

    ADSL je jako příklad trochu mimo. To vědomě odepsalo samo O2, protože
    - nepustilo k infrastruktuře konkurenci
    - nasadilo šílený ceny a podmínky
    - a to vše v době, kdy licenci mohl dostat kdokoliv a byla možnost dostat data kamkoliv bezdrátově v bezlicenčním pásmu.
    Hodně dnešních ISP vyrostlo z party kamarádů, kteří se složili na vlákno od ČD Telematiky na nejbližší nádraží a udělali si privátní síť. Proč? Protože to bylo podstatně levnější.

  • 13. 9. 2017 6:55

    Vidlák (neregistrovaný)

    No já mám na vesnici dům, v tom domě kancelář, v kanceláři židle, počítače a lidi, co s nimi pracují. Z celé vesnice ke mně chodí řemeslníci, auta dávám spravovat do místního malého sevisu. Chápete? Bez internetu by to nebylo možné.

  • 13. 9. 2017 8:26

    Petr M (neregistrovaný)

    Obchody bych do toho, s dovolením, moc netahal. Problémů je několik:

    1) Hodně lidí si obchod zprivatizovalo s tím, že budou ve vatě, minimálně pracovat a prachy se pohrnou. Pak zjistili, že buďto nebudou mít volný čas, nebo budou muset někoho zaměstnat a zaplatit. Tak jako tak to není zlatý důl.
    2) Pokuty absolutně za cokoliv. I za to, že vedoucí odběhne dozadu převzít zboží a obchod chvíli pohlídá 16letý potomek.
    3) Pitomosti jako EET, administrativa,...
    4) Malá plocha + malý kapitál = malý výběr.
    5) Malý objem zboží znamená náklady rozpustit na míň kusech zboží a nevyjednání dostatečné slevy na zboží (řeší spolky jako COOP a Hruška)
    6) Leckde úvěr na zakoupení provozovny nebo její nájem (u nás chtěli za kvelb s prodejní plochou 6x20m + sklad 6M)
    7) Kdo pracuje, ten si může nakoupit při jednom cestou z práce v levnějším hypermarketu s větším výběrem a potřebu krámku na vesnici má jenom v případě, že něco zapomene koupit. A to ještě o víkendu.
    8) Kdo pracuje a nikam nedojíždí, ten má k dispozici auto a není pro něho problém 2x za měsíc narvat mražák z hypermarketu.
    9) Některý základní potraviny, jako vajíčka, prostě nejdou na odbyt. Máme čtyři slepice a momentálně čeká na zpracování cca 40 vajec - a to jsme ještě minulý týden dávali tchýni a kamarádce...

    Naopak, každý podnikatel a každá firma potřebuje být online - webový prezentace, rejstříky, lustrace DPH, EET, datový schránky,... Takže existence obchodu je nepodstatná, existence konektivity je zásadní. A když většinu věcí, kvůli které je potřeba konektivita, vyžaduje stát, tak by se měl postarat, pokud se ISP nevyplatí a firmě by se zvýšily nepřijatelně náklady vzhledem ke konkurenci, aby v místě konektivita prostě byla. Hotovo.

  • 12. 9. 2017 19:27

    JardaA (neregistrovaný)

    Pracovat z domu může na skutečné vesnici (nikoliv v satelitu, kam zajíždí MHD) naprosté minimum lidí.

  • 12. 9. 2017 15:03

    Martin P.

    No trochu bych brzdil s tím co kdo za to může. Pokud ty krámky hospody a rušení MHD bylo ještě dávno před EET a před i vstupem do EU nesklouzával bych k "hospodským" řečem jak ze to může císař pán nebo vedlejší královsví. U většiny vesnic se to datuje s koncem JZD v devadesátých letech minulého století..

    Proč myslíte že propaguji ...internet jen pro bohaté a pokud možno za co nejvyšší cenu... ano vidím to černě, jsem pesimista. Ikdyž myslím, že jsem spíš realita protože se snažím vycházet ne ze svého zapálení pro věc, ale pod spočítatelných, měřitelných porovnatelných údajů .

    Bojíte se snad že to přivolám? Pokud takové podmínky budou, tak se to stane i kdybych to nepsal , i kdybych neexistoval. Pokud ne, bude to dobré a nejednou ve vesnicí které neuživili ani jednotu a hospodu začnou lidé plati xxx,- až xxxx,- měsíčně za připojení k internetu a VoIP, IPTV atd....

  • 12. 9. 2017 14:23

    Nybroviken (neregistrovaný)

    Ano, řekl bych že to je podstata problému.

    EU nám moudře naordinovala, jak rychlé sítě máme mít, ale naštěstí zatím nemůže rozhodnout, že je zákazníci budou MUSET CHTÍT a kolik za ně budou MUSET PLATIT.

    Zdá se, že si nikdo z úředníků nechce připustit jednoduchý fakt, že ochota platit více za předepsanou 30 Mbps rychlost je mizivá). Jakýkoli podnikatel (kromě státu) by byl hlupák kdyby investoval do něčeho o co není za danou cenu zájem (viz pád počtu zákazníků ADSL ve prospěch WiFi providerů). To dává smysl jen státu a politickým špičkám, které si z každé investice uloupnou do vlastní kapsy a o smyslu ostatního se ani nesnaží přemýšlet.

    Celé to velmi dobře kopíruje historii superdotované telefonizace v 90tých letech, kdy po její realizaci ji už nikdo nechtěl a tisíce kilometrů drátů v zemi je na nic. Pro ADSL jsou totiž moc dlouhé a hlasové pevné linky nikdo nepotřebuje (a tedy překvapivě ani nechce platit). Jejich jedinné využití nyní je napájení remote DSLAMů, což náklady na jejich položení určitě nevrátí.

  • 12. 9. 2017 10:07

    P2010 (neregistrovaný)

    Nejen hospody a potraviny, ale i veřejná doprava. Takže vlastnictví auta je zkrátka nutnost a tím jsou dostupnější i větší obchody v okolních městech. K tomu přičtěte buzeraci úřadů, typicky pokuty za to když v obchodě vypomáhají členové rodiny (odnaučit už děti pracovat je zřejmě cílem této vlády), stbákovo EET a další zbytečné náklady.

    Zatímco internetové připojení má smysl právě doma, už jen proto, že tak můžete například pracovat bez zbytečného a nákladného dojíždění.

    Chápu že vám to vysvětlovat je zbytečné, když z nějakého důvodu neustále propagujete internet jen pro bohaté a pokud možno za co nejvyšší cenu.

  • 12. 9. 2017 9:53

    Martin P.

    Tak stavbou sítí by jsme se dostali na další metu a to až k spotřebiteli.

    Aktuálně se třeba v jiných zpravodajských mediíí řeší novinka a to že na mnoha vesnicích zmizeli krámky s potravinami a třeba hospody. Je to možná trochu volební PR , ale ta novinka spadá do konce devadesátých let minulého století a mnohokrát se tam nevyplatí provozovat "večerku" ani našim spoluobčanům z Asie.
    Tedy dotyčná aglomerace nevydělá tomu krámku ani na elektriku. Tedy je tu stále otázka a kolik pak ti lidé budou chtít utrácet za připojení k Internetu......

    Samozřejmě mě napadají lokality kam se z měst do nově postavených vilek stěhují solventní lidé. Z měst kde je malým a středním ISP už těsno a kabelovkám nedokáží konkurovat. Takže pro tyhle to může být zlatý důl. Ale to není celá ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).