Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz o zapojení set-top-boxů a přechodu na digitální vysílání

6. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Je zajímavé, že čtenáři DigiZone.cz se tentokrát ptali hodně na zapojení starých analogových komponentů k set-top-boxům. Osobně nás při zodpovězení jednoho z dotazů překvapilo, že majitel má nejen analogový videopřehrávač, ale i satelit. Přitom právě tento způsob šíření už možná za dva roky bude minulostí. Dále pak už následují tradiční dotazy jako např., kdy se bude v dané oblasti zapínat digitální vysílání nebo zda nás brzo čeká přechod na DVB-T2 a tím i pořizování nových set-top-boxů.

Zapojení set-top-boxu

Tomáš Pokluda: Chtěl bych se zeptat na problém naladění kanálů po zapojení set-top-boxu. Mám analogovou televizi Philips, analogový DVD přehrávač Philips a set top box DVB-T Philips. Na DVD přehrávači mi ale nejdou naladit (a tudíž nahrávat) digitální programy. Analogové fungují dobře. V čem by mohl být problém?

Lukáš Polák: To, že máte analogový televizor i analogový DVD přehrávač, nevadí. S tím přehrávačem jste se navíc asi spletl, protože to bude podle toho, co s ním chcete dělat, DVD rekordér. Musíte tedy zvolit následující zapojení. Ze set-top-boxu povede jeden SCART kabel do televizoru, a to z výstupu TV, další kabel pak bude ze zdířky VCR do vstupu DVD rekordéru. Pak vaše kanály ze set-top-boxu naladíte i na záznamovém zařízení a budete je moci nahrávat. V případě, že jste se nespletl a skutečně jde pouze o DVD přehrávač, pak na něm žádné kanály nenaladíte.

Luděk Dytrych: Mám starší TV pouze s anténním vstupem (bez SCART). Je možné přes standardní set-top-box s modulátorem připojit jak videopřehrávač, tak i starší analogový satelitní receiver?

Lukáš Polák: Radit při propojování jednotlivých komponentů na dálku je problematické. Člověk si totiž jen stěží dokáže představit situaci, jak to u vás vlastně vypadá, ale zkusme to. Máte analogový satelitní přijímač, videopřehrávač a televizor bez SCARTU (po telefonickém hovoru s naším čtenářem jsme zjistili, že má na něm cinche). Když jsem si vaši situaci rozkreslil, vychází mi z toho jednoduchá situace – videopřehrávač připojíte pomocí kabelu z cinche k televizoru a analogový satelitní přijímač přes modulátor do televizoru. Pokud se ptáte na možnost připojení set-top-boxu k videopřehrávači a zároveň k satelitnímu tuneru, odpověď zní bohužel ne.

Jana Baldová: Mám televizor se zabudovaným DVB-T zapojený podle návodu se set-top-boxem a videem. Toto zapojení mám pro nahrávání pořadů, na které se nemůžu dívat, a proto si je naprogramuji. To funguje pro ČT 1, Novu a Primu. Ostatní programy programovat na videu nejde. Lze je nahrávat, jen když se na ně dívám. Co s tím?

Lukáš Polák: Váš problém je snadno řešitelný. V současné době totiž přijímáte na videu pouze analogový signál. To lze odvodit jednoduše – všimněte si, že ve výčtu programů vám chybí kanál ČT 2. Abyste mohla na videu nahrávat programy z digitálního vysílání, musíte si s ním propojit set-top-box pomocí SCART kabelu nebo cinchů. Máte výhodu v tom, že, jak jste již napsala, jste vlastníkem dvou přijímačů, tzn., že je to stejný případ, jako kdybyste měla jeden dvoutunerový STB.

DVB-C HD VOD set-top-box Philips

Bohumir Krejsa: Existuje nějaká webová stránka s testy satelitních přijímačů? Připravujeme v našem paneláku přechod na společný příjem TV přes satelity ASTRA. V problematice se neorientujeme, montážní firma výběr přijímačů také moc neřeší. Chceme nabídnout několik kategorií přijímačů a chybí nám přehledný test.

Lukáš Polák: Na našem serveru připravujeme každý týden recenzi jednoho terestrického nebo satelitního set-top-boxu. Všechny najdete zde. Věřím, že si určitě vyberete.

Spouštění digitálního vysílání

Tomáš Mozik: Podle všech dosavadních informací by měl být od června 2009 multiplex 2 vysílán z Jáchymova na kanále 35. Na vašich webových stránkách (Českých Radiokomunikací, pozn. red.) je však uvedeno, že multiplex 2 zde bude vysílán na kanále 66. Jak to tedy bude?

Zdeněk Klečka, ČRa: Vysílač Klínovec využije pro multiplex 2 skutečně kanál 66, tak jak je to uvedeno na webových stránkách Českých Radiokomunikací. Kanál 35 zatím není možné použít z důvodu pokračujícího provozu vysílače ČT 1 Jedlák na tomto kmitočtu. Tuto informaci zašleme i ostatním webovým serverům, kde jsou tyto informace zveřejňovány.

Petra Janoušková: Kdy se plánuje digitální vysílání z Javořice?

Lukáš Polák: Multiplex 1 s kanály České televize a Českého rozhlasu začne vysílat z jihlavské Javořice v červnu letošního roku na 33. kanálu s výkonem 100 kW. V dubnu 2010 zahájí vysílání z této kóty také multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Multiplex 3, který aktuálně nabízí hudební televizi Óčko, lifestylovou Public a zpravodajskou Z1 by měl zahájit šíření svého signálu z Javořice ke stejnému datu.

Nova Sport HD screenshot

Screenshot Novy Sport v HD. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Pavel Veselý: Nemáte bližší informace o tom, kdy se České Radiokomunikace chystají přejít na kompresi MPEG-4/AVC, popř. vysílání v HDTV? Je pravda, že se pojede ještě chvíli v DVB-T a standardním rozlišení, a pak bude snaha nasadit DVB-T2? Čili nové televizory s digitálem mají smůlu a chtě nechtě bude zase další set-top-box?

Lukáš Polák: Rozhodně se nemusíte bát, že by se v nejbližší době přecházelo na jiný standard. S kompresí MPEG-4 a vysílání ve vysokém rozlišení se samozřejmě počítá, ale rozhodně to není otázka nejbližších měsíců nebo let. Digitální vysílání se u nás v tuto chvíli teprve zavádí, a proto by bylo i nelogické, když je mnoho majitelů STB s MPEG-2, aby se jim najednou vnucoval MPEG-4. Ten přechod nás ale bezesporu jednou čeká. Je ovšem otázka, kdy se toto vysílání využije. Pravděpodobně to bude až za několik let, kdy republika bude pokryta kompletně digitálním signálem a v DVB-T budou fungovat i placené stanice. Ano, pak bude platit, že budete potřebovat nový set-top-box. Jak ale deklarovaly Radiokomunikace, přechod z DVB-T na vyšší standard určitě neproběhne ze dne na den.

Martin Oplocký: Chtěl bych se vás zeptat, zda nevíte, jestli na vysílači Kojál bude spuštěn MUX4-O2?

Jan Potůček: Multiplex 4 z vysílače Kojál vysílat nebude. Pro jižní Moravu využije tato síť vysílače FN Bohunice a Jana Babáka v Brně.

BRAND24

Nové kanály

Jiří Macich: Nemáte třeba i neoficiální informace o tom, kdy by mělo dojít k zařazení kanálů Prima Cool a Sport 2 v UPC Direct a O2TV?

Lukáš Polák: Bohužel žádnou neoficiální informaci nemáme. Pokud operátoři potvrdí zařazení těchto kanálů do nabídky, bude to prostřednictvím tiskové zprávy, a pak bychom dali hned vědět čtenářům na našem serveru. V tuto chvíli vysílají kanály pouze prostřednictvím služby UPC Digital, tedy digitální kabelové televize od společnosti UPC Česká republika. Co se týká zařazení programu Prima Cool do nabídky služby od společnosti Telefónica O2, tak ten se zde musí objevit povinně ze zákona díky tzv. must carry, takže tohoto programu se bezpochyby dočkáte, jak to ale bude se Sportem 2, to je otázka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).