Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: Satelit vyhrává nad pozemním příjmem televize

16. 1. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po nějaké době pro vás opět otvíráme redakční poštu, abychom zodpověděli vaše dotazy. Stále více se přesvědčujeme o tom, že lidé jsou nadšeni satelitním příjmem, protože otázky na DVB-S opět převažují nad těmi terestrickými. Diváky zajímá především možnost přijímat některé konkrétní programy na našem území, ale chtějí poradit také s koupí přijímače. Abychom ale nebyli pesimisty, objevily se i otázky zaměřené na pokrytí DVB-T. Jeden ze čtenářů nám také doporučil, jak ještě více vylepšit seznam vysílačů a technické parametry multiplexů.

Terestrický příjem

Dalibor Bartoš: Chtěl jsem se zeptat, jestli nevíte, zda můžu chytat pozemní digitální vysílání z vysílače z Krašova u Plzně. Bydlím v Karlovarském kraji v obci Vintířov u Sokolova. Slyšel jsem, že ho někdo už chytá. Mám plazmu s digitálním tunerem, tak kdyby to šlo, byl bych rád. Jakou anténu budu potřebovat?

Lukáš Polák: Podle mapky pokrytí digitálním signálem, která je k dispozici na webu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) – http://dtv.ctu­.cz/mapa/ – byste měl mít ve Vintířově u Chodova bezproblémový příjem multiplexů 1 až 3. Doporučuji použít venkovní anténu. Já osobně používám X Color horizontálně polarizovanou.

Pavel Ježek: Žádám vás o radu. Jakou mně doporučíte výkonnou pokojovou anténu? Bydlím v Kralupech nad Vltavou v paneláku. Je zde zavedena pouze UPC, tu odmítám platit. Dům je zateplený s plastovými okny a je zde zakázáno instalovat venkovní antény. Set-top box mám, ale nechytím na běžnou pokojovou anténu žádný signál.

Lukáš Polák: Jelikož neznáme vaši konkrétní situaci, doporučil bych vám, abyste se obrátil na prodejnu Digitální televize, kde s vámi vše potřebné prodiskutují. Kontakt včetně telefonních čísel naleznete zde: http://obchod­.digizone.cz/na­kup/kontakty/.

Martin Hinner: Šlo by u seznamu vysílačů a tech. parametrů uvádět navíc ještě frekvenci (ne jen kanál) a dále udělat u GPS souřadnic odkaz na mapy.cz a maps.google.com? Dle mého názoru by to hodně lidem pomohlo. Navíc bych navrhoval uvádět GPS souřadnice ve formátu, který se dá do Google Maps vložit copy&paste (např. Cukrák 14°21'21"E 49°56'12" N).

Jan Potůček: Díky za tip, pouvažujeme o tom.

p. Král: Budete už vysílat Novu Sport letos jako neplacený kanál i do jižních Čech?

Lukáš Polák: Nova sport nikdy nekódovaně v DVB-T vysílat nebude. Možná někdy v budoucnu se objeví jako placený kanál v DVB-T2, ale v jižních Čechách se tento kanál FTA nikdy neobjeví. A také bych vás rád upozornil, že server DigiZone.cz nic nevysílá, ale je pouze informátorem o digitalizaci. Pokud chcete Novu sport sledovat, musíte si za ni zaplatit. Taková je realita placených kanálů…

Vantage HD-7100 S přední panel

Satelit

Vladimír Lhoták: Se zájmem jsem si přečetl váš článek týkající se Vantage 7100 TS a nerad bych se unáhlil s koupí tohoto přístroje. Obchodníci nejsou důvěryhodní ani jednotní s odpovědí na můj dotaz: Lze sledovat satelit připojený k televizoru přes HDMI a současně zaznamenat program pozemního vysílání na DVD recorder připojený přes SCART? Uvítal bych i informaci, zda vás tato hračka stále baví, případně nějakou zkušenost.

Lukáš Polák: Bohužel to možné není. Pokud použijete např. DVD rekordér, můžete v jednu chvíli jeden pořad nahrávat a stejný sledovat. Přijímač ale nemá dva tunery. V případě, že použijete externí pevný disk a využijete tak funkci PVR, kterou přijímač má, budete moci nahrávat buďto ze satelitu program na stejném transpondéru (frekvenci), v DVB-T pak ze stejného multiplexu. Ano, tato hračka mě stále baví. Nedávno jsem ji zapojil přes ethernet do domácí sítě, takže si mohu přetahovat nahrávky z jedné místnosti do druhé, aniž bych přenášel disk. Je to fajn. Navíc umí přijímač i nahrávky stříhat.

Vlado Piešťanský: Chtěl bych se zeptat ohledně TV vysílání v HDTV. Vlastním televizi Samsung LE46A656 s Common Interface,a chtěl bych sledovat programy v rozlišení HDTV, samozřejmě pokud vysílají (více méně věc do budoucnosti). Existuje jenom možnost pořídit si satelit, který podporuje příjem HDTV? Nebo je i jiné řešení? Zjistil jsem, že se dá koupit Modul Cryptoworks Twin (který se zasune do Common Interface) – možnost vložit 2 karty Cryptoworks,které bych si také dokoupil. Pouze mi není jasné, jakou anténu použít, nebo co jiného je třeba ještě zakoupit pro příjem TV signálu v HDTV.

Lukáš Polák: Z toho, co jsem pochopil, byste měl zájem o příjem ze satelitu, takže vám jde o to, jaké jsou zde možnosti, ano? Jakou byste měl konkrétně představu, co se kanálů týká? Pokud chcete sledovat HDTV, máte možnost nejenom prostřednictvím satelitu, ale např. i IPTV (televize přes internetový protokol) nebo DVB-C (digitální kabelové televize). Záleží pochopitelně na tom, z jaké jste lokality.

Astra družice

Satelitní programy

Michaela Plonquet – Straková: Co mám pořídit za typ satelitu, abychom měli nějaký francouzský ka­nál?

Lukáš Polák: Nejlépe uděláte, pokud si pořídíte satelitní komplet a necháte si parabolu natočit na pozici Atlantic Bird 3 na 5 st. západně. Najdete zde poměrně dost volně šířených francouzských kanálů, např. TMC Monte Carlo, TV8 Mont Blanc, KTO, France 24 Francais a hlavně téměř všechny kanály Francouzské televize – France 2, France 3 Sat, France 5, arte i LCP (přenosy z parlamentu). Dobrou zprávou je skutečnost, že vám stačí parabola běžných rozměrů.

Jarmila Rahma: Hledám možnost, jak koupit polskou satelitní kartu. Potřebuji pro svoji vnučku program, který se jmenuje Baby TV. U nás existuje ale pouze v angličtině. Poláci ho mají i ve francouzštině, a to je to, co hledám. Pokud víte, jak na to, poraďte. Poslední možnost je sjet do Polska.

Lukáš Polák: Obávám se, že vám nezbude asi nic jiného, než do Polska sjet. U nás tuto kartu bohužel neseženete, resp. ta možnost tady pochopitelně je, ale určitě ne legální cestou. Nevím, kterou platformu teď máte přesně na mysli, ale určitě není její vysílání určeno také pro český trh. Velmi oblíbenou mezi řadou českých diváků se v poslední době stala služba Telewizja na karte. Zde ale bohužel není vámi požadovaný kanál Baby TV. Obávám se, že si budete muset sehnat tuto platformu přes nějakého občana v Polsku. Opět byste ale porušovala zákon. Zkrátka, chcete-li tento kanál přijímat cestou legální a není např. někdo z vašeho příbuzenstva Polák, bude to asi problém.

BRAND24

Eva Eliášová: Je možné v ČR sledovat pořad Coronation Street vysílaný stanicí ITV?

Lukáš Polák: Co se týká sledování ITV v České republice, ta možnost tady pochopitelně je. Vzhledem k tomu, že jste ale z Moravy, budete potřebovat parabolu s průměrem nad dva metry! Každopádně byste získala také plnou nabídku kanálů BBC + další stanice. Celý výpis je zde. Vás by se týkaly všechny stanice označené F (symbol pro ty nekódované).

Pokud by existovala v Česku cesta, jak legálně sledovat zahraniční platformy, měli byste o ni zájem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).