Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: zaměřeno na příjem DVB-T a DVB-S

3. 1. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Články o digitálním televizním příjmu patří na serveru DigiZone.cz k velmi čteným. Přesto v nich ne každý ze zájemců o digitální vysílání najde odpověď na svoje trápení, a tak na redakční e-mail přicházejí čas od času dotazy, ve kterých se zájemci na problematiku televizního příjmu ptají dál. Nabízíme vám tentokrát pohled do zodpovězené redakční pošty, do kterého jsme vybrali pouze otázky týkající se příjmu digitální televize. A to buď zemskou nebo satelitní cestou.

Co dělat, když STA digitální signál nenabízí a pokojová anténa na příjem nestačí?

David Kuča: Koupil jsem otci zemský set-top-box a zapojil do něj nejprve signál ze společné televizní antény. Přístroj mi nahlásil: Žádný signál, zkontrolujte zapojení antény. Vyzkoušel jsem tedy anténu pokojovou, a to jak s předzesilovačem napájeným samostatně, tak ze set-top-boxu. Ani touto cestou jsem neuspěl. Co mám teď dělat? Soused má stejný set-top-box, jaký jsem koupil mému otci, bydlí naproti od nás jen 20 metrů daleko, a digitální vysílání přijímá bez problémů.

Jan Kálal: Ve vašem případě může být situace taková, že rozvody společné televizní antény (STA) signál zemského digitálního vysílání (DVB-T) nepropouštějí a pokojová anténa na jeho příjem nestačí. Nezmiňujete se o tom, jakým způsobem řeší příjem DVB-T váš soused, ani ve které oblasti televizi přijímáte, proto je vám těžko na dálku dobře poradit.

Doporučuji nejprve konzultovat s majitelem vaší nemovitosti, zda je DVB-T přes STA dostupné – a pokud ne, kdy tomu tak bude. Pokud by se majitel domu k řešení neměl v dohledné době, můžete si domů pozvat nějakou odbornou firmu zabývající se televizními anténami a nechat si na balkon nebo za okno nainstalovat a správně nasměrovat vhodnou venkovní anténu, která vám poskytne kýžený signál zemské digitální televize.

Anténa televizní

Pozor na správný výběr set-top-boxu

Pan Procházka: Chtěl bych se zeptat na problém ohledně set-top-boxu. Koupil jsem si set-top-box Tesla DVB-T 2SC900. Mám kabelové připojení a při instalaci výrobku se mi objevuje hlášení, že nebyl nalezen žádný anténní signál. Co je špatně?

Jan Kálal: Aby vám váš set-top-box určený pro zemské digitální vysílání fungoval, musíte do něj mít zapojenou klasickou anténu, nikoli signál kabelového rozvodu. Pokud je ve vašem domě nebo bytě dostupné digitální kabelové vysílání, budete potřebovat kabelový (DVB-C) set-top-box.

Do chaty v horském údolí je lepší zvolit satelitní příjem

Čtenář Lotec: Chci si na své chatě zařídit příjem zemského digitálního vysílání a potřeboval bych nějak přesně zjistit, jestli tam mám doopravdy signál. Prohlédl jsem si interaktivní mapu na serveru Českých radiokomunikací, ale stále si dostupností signálu nejsem jistý. V místě mého bydliště (Nový Jáchymov, zhruba u prostředního rybníka) vypadají na té mapě některá místa jako bez signálu, jiná naopak s ním. Jak mám vědět, jestli se místo zobrazené na mapě jako se signálem přesně shoduje s místem, kde se fyzicky nachází moje bydliště? Můžu to nějak zjistit lépe a přesněji?

Lukáš Polák: Mapy pokrytí zemským digitálním signálem, které jsou na stránkách Českých radiokomunikací, jsou připravené na základě výpočtů a modelů. Nelze na ně tedy spoléhat vždy, zvlášť v mezních případech, jaký představuje např. vaše oblast, kde někde po maximálním zvětšení mapy pokrytí bez problémů je, jinde ne. Kóty Na skaliskách a Hudlický vrch určitě pokryty budou právě proto, že to jsou kopce. Vy jste v údolí mezi nimi a tady bych nerad byl špatným prorokem.

Ve vašem případě by bylo asi nejlepší objednat si nějakou instalační firmu, která by vám přijela změřit kvalitu signálu a na základě toho byste si pak set-top box pořídil, nebo ne. Jsou to sice nějaké investice navíc, ale jedině tak budete mít stoprocentní jistotu, že signál k vám doputuje. Pokud byste nechtěl do firmy, které přijede zjistit kvalitu signálu, investovat, pak pokud chcete mít kvalitní obraz a jistotu, pořiďte si raději satelitní komplet.

satelitní parabola ilustrační

Čtenář Lotec: Vím, že signál zemského digitálního vysílání se ještě rozlišuje pro sítě A, B a C. Když už tedy budu mít štěstí a signál zobrazený na mapě Českých radiokomunikací bude i u mne doma, jaké programy si budu moci naladit? Na serveru DigiZone.cz jsem objevil ještě nějaké další mapy, ale bohužel mi to úplně nepomohlo k tomu, abych si byl na 100 procent jistý.

Lukáš Polák: Co se týká mapky pokrytí na stránkách Českých radiokomunikací, jde pouze o digitální síť A, kterou tento operátor provozuje. Obsahuje čtyři programy České televize, televizi Nova a sedm stanic Českého rozhlasu. V případě multiplexů B a C vám s pokrytím jednoznačně neodpovím. Jejich signál je primárně určený zatím jen pro Prahu a okolní střední Čechy (v případě multiplexu C ještě pro Brno a okolí). Zda naladíte obsah „béčka“ a „céčka“ i ve vaší lokalitě, to by zjistila opravdu až instalační firma, která by vám signál přijela proměřit. Poradit by mohl třeba ale i některý ze sousedů, který už zemského digitální vysílání přijímá.

Čtenář Lotec: Analogový signál, který jsme až doteď přijímali, je z některého okolního vysílače. Pořádně nám hrál ale pouze program ČT 1, a to jsme ještě na klasické anténě na střeše (asi za 800 korun) používali zesilovač. Ani s ním to nebyla žádná sláva. Proto bych potřeboval nějakým způsobem zjistit, jestli právě přechod na zemský digitálním příjem bude lepším řešením než současný příjem analogový. Rádi bychom si v televizi mohli vybírat aspoň ze čtyř současných základních programů. Jak jsem se díval na mapy, přijde mi, že i pro zemský digitální signál bydlíme moc v „ďolíku“, kam se „přes kopec neohne“.

Lukáš Polák: Pokud bydlíte mezi kopci, příjem televize tu je vždy problematičtější než v přehledném rovinném úseku. Pokud je situace opravdu tak špatná a přijímáte analogově pouze ČT 1, bude lepší, když se poohlédnete po satelitním digitálním příjmu televize. Podrobnou představu si o něm můžete udělat v naší příloze satelit.digizo­ne.cz.

Satelitní vysílání může využívat celá bytovka

Jiří Křen, Přeštice: Jsme vlastníky bytů v bytovce, máme tu kabelovou televizi od společnosti FCA. Chceme si ale na dům nainstalovat satelitní parabolu a udělat rozvody pro všechny vlastníky tak, abychom již nemuseli platit paušál provozovateli kabelové sítě. Je možné, abychom si každý byt zaplatili nějakou částku (počítáme tak 5000 až 6000 korun) a sledovali pak digitální televizi ze satelitu bez dalších měsíčních poplatků? Pokud je něco takového možné, kam se máme obrátit?

Lukáš Polák: Ano, je to možné. Aby to bylo zároveň i legální, pořiďte si dekódovací kartu od společnosti Trade and Technology. Při jejím objednání si zvolte, že máte zájem, aby sloužila v rozvodech společné televizní antény (STA). Každá z domácností v domě tak získá možnost sledovat programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Nova a Prima. Bližší podrobnosti vám jistě ochotně poradí váš nejbližší prodejce satelitní televizní techniky.

Naučné programy najdete bezpečně v DVB-S

Petr Billian: Budu se stěhovat do obce Malá Hraštice a potřeboval bych zjistit, zda je zde možné přijímat digitální vysílání. Budu tu mít možnost sledovat nadstandardní programy jako Spektrum, Discovery atd.?

Lukáš Polák: Digitální televizní vysílání prostřednictvím satelitu je možné sledovat bez problémů v celé České republice. Budete-li se chtít dívat na programy Spektrum, Discovery atd., máte na výběr ze dvou operátorů – Digi TV nebo UPC. Pokud byste oželel Discovery, ale místo toho chtěl např. Viasat Explorer a History, byla by pro vás řešením i platforma CS Link a karta od společnosti Trade and Technology předplacená na balíček MULTI.

Viasat logo velké

Problémy se zemským příjmem může vyřešit i menší venkovní anténa

Michal Krause: Zkoumám na dvou místech v Praze možnosti příjmu DVB-T a v obou případech mám problém s multiplexem B, který nemohu naladit. První lokalitou jsou Řepy, kde je víceméně nestíněný výhled na Prahu přesně na východ. Bohužel obývací pokoj, kde je televize, je orientovaný na západ. Na obyčejnou teleskopickou prutovou anténu tam z multiplexu B nenaladím nic, ačkoliv ve vedlejší místnosti na stejné straně domu je možné ho naladit, byť signál není úplně OK. STA využít nejde, nezvládá pásmo UHF.



Druhou lokalitou jsou Lužiny. Tady mám nestíněný výhled přibližně směrem na jih, díky čemuž docela dobře chytám multiplex A – asi z Cukráku. Multiplex B si s toutéž prutovou anténou ani neškrtne. Mezi bytem na Lužinách a vysílači v Praze (např. Strahovem) je nejdřív hned několik paneláků a pak kopec nad Motolem.



Otázka je prostá. Má za těchto okolností smysl vůbec experimentovat s nějakými pokojovými anténami? Vím, že dost lidí jim nedůvěřuje vůbec, ale přemýšlím o tom čistě z toho důvodu, že externí směrové antény by se asi musely v obou případech umístit přesně na opačné straně bytu a pak táhnout kabel vnitřkem k televizi nebo set-top-boxu, což se mi vůbec nechce.

Jan Kálal: Prutová anténa není dobré řešení prakticky v žádném případě. Jak reaguje váš přijímač, když vám vedle zazvoní mobil nebo na něj třeba přichází SMS?

Michal Krause: Vyloženě chování v souvislosti s GSM jsem nezkoumal, ale fakt je, že třeba v té kuchyni obraz v pohodě zlikviduje spuštěný mixér. Čili ta prutovka je opravdu na spodní hraně použitelnosti. Samozřejmě to ani nepovažuji za konečné řešení, spíš byla k dispozici a jakž takž to na ní funguje, ale určitě bych ji něčím chtěl nahradit.

Jan Kálal: Nejlepší by bylo umístit si svoji (velkou) směrovou venkovní anténu na střechu domu a vést si od ní kabel až domů. Takové řešení ale asi není moc reálné, což? Stejně jako donutit družstvo / majitele nemovitosti k rekonstrukci STA, řekl bych?

Michal Krause: Velká vlastní anténa v paneláku je trochu problém. Pokud jde o rekonstrukci STA, zatím to na ni moc nevypadá. V těch Řepích si už nechali udělat nějaké kalkulace možných řešení (nabídli buďto rekonstrukci rozvodu, a nebo variantu s převodem digitálního signálu na analogový už na střeše), ale obojí má taková úskalí, že s tím podle mého názoru nebudou nic dělat až do doby, kdy bude reálně hrozit konec analogu. Na Lužinách to vidím ještě černěji, protože v baráku je kabelovka, takže tlak na úpravu STA bude malý. Mně už ovšem UPC trochu štve a nějak se mi nechce platit jim 199 za základní analogovou, resp. 299 za základní digitální nabídku.

Anténa DVB-T

Jan Kálal: Venkovní anténa nemusí být nutně směrová. Já bydlím v lokalitě Košíře a výhled nemám, byť ze 4. patra, skoro žádný. Za oknem mám ale přidělanou anténu Digiality 5000 (venkovní / pokojová s předzesilovačem) a příjem je OK. Signál se tam k ní nějak doodráží. Je ale pravda, že to „béčko“ sem tam „zahapruje“, zvlášť za hustého deště nebo deště se sněhem. „Áčko“ se proti němu drží i v těchto podmínkách.

Michal Krause: Ta anténa vypadá na dobrý tip – je dobré, že se dá použít uvnitř i venku.

Jan Kálal: Když to shrnu, na pokojovou prutovou anténu nemají experimenty opravdu moc smysl. Zkusil bych anténu dát být vámi ven. Nejdřív zkušebně na odvrácenou stranu. Možná si na to pozval i firmu, ať to vyzkouší a proměří. Kdyby to nepomohlo, pořád tu zbývá možnost, do které se vám sice moc nechce, a to dát anténu na lepší stranu domu.

Michal Krause: Jasně. Takže první krok je zkusit tu Digiality 5000 vevnitř nebo venku a uvidíme, co to bude dělat. Pak se budu případně rozhodovat sám.

BRAND24

Jan Kálal: Set-top-box (a možná i anténu) bych si na takové experimenty ale zkusil vypůjčit – např. v e-shopu serveru DigiZone.cz, který tuto službu nabízí.

Michal Krause: To je rozumné. Pošlu objednávku na zapůjčení.

Jakou cestou přijímáte televizní vysílání na hlavním televizoru v domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).