Hlavní navigace

Názor k článku Drahý benzín, šance pro e-shopy od Lukas Nevosad - Myslim si ze potraviny pres internet se nikdy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2005 10:53

    Lukas Nevosad (neregistrovaný)
    Myslim si ze potraviny pres internet se nikdy poradne prodavat nebudou. Mozna to budou nejake specificke veci, jako treba napoje, ale tezko budeme objednavat bezny nakup.

    Proc?

    Neni to ekonomicke a nikdy to byt ekonomicke nemuze. Alespon pro "bezneho spotrebitele", ktery jen malokdy pocita cele naklady. Naklady totiz nejsou jen cena zbozi, ale take cena benzinu pri ceste do obchodu a predevsim cas, ktery nakupovanim vynalozime (naklady alternativni prilezitosti). Tyto polozky jsou ale spotrebiteli skryte, vidi jenom ty rohliky za 90 hal.

    Eshop prilis nevyresi problem s casem (objednavani online take zabere celkem dlouho, zvlast vyber v tisicipolozkovych potravinach), nevyresi prilis cenu dopravy (take to neco stoji). Pokud to nebude dostatecne masove, nevyresi ani ceny potravin. Navic usetreny cas presune na e-shop, ktery musi platit nekoho, kdo zbozi podle seznamu do baliku nahazi.

    Potravinovy eshop musi mit narozdil od tech beznych vlastni sklad a musi pocitat i s takovymi vecmi, jako je datum spotreby, minimalni zasoba atd. Z nakladu usetri tak maximalne pokladni a na vybaveni prodejny (staci sklad). Navic potrebuje ony brigadniky, kteri budou plnit krabice objednavek. Spolehlivost bude silena (v ramci 100 polozek nakupu se velmi casto neco splete nebo zapomene).

    Celkove si nedovedu predstavit, ze by mohl nabizet alespon stejne ceny, jako hyparmarket. A kdyz k tomu pripocteme jeste dopravu, musi byt zakonite drazsi.

    Dale je temer nemyslitelne nakupovat v eshopu vsechny potraviny. Napriklad ovoce, zelenina, maso, ryby - asi tezko budu davat do objednavky "stredne velky pstruh" nebo "3-4 papriky, podle velikosti". Nehlede vubec na to, ze si zbozi nemuzeme "osahat" a podle toho se rozhodnout, ze kvetak vypada nejak zasle, vezmeme radsi brokolici. Pro potraviny, ktere se nedaji takto nakupovat, stejne musime jit. No a pak uz je jedno, jestli pritom nakoupime i ten zbytek...

    Na zacatku jsem zminil napoje - to je totiz system, ktery funguje napriklad v Nemecku (kokretne Koeln). Existuje sluzba, ktere zavolate, ze chcete dovezt napoje (funguje to vicemene systemem "jako obvykle") a druhy den Vam dovezou treba paletu vselijakych vod, dzusu, piva atp. Ty pak ulozite treba do sklepa a mate na mesic vystarano. Cele je to pochopitelne vyrazne levnejsi, nez ty vody nakupovat v obchode, nehlede na to, ze je nemusite nikam tahat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).