Hlavní navigace

DreamSky DSR-9300 HD PVR: s nahráváním ze satelitu přes USB

23. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Komu by se v dnešní době nelíbilo nahrávat televizní pořady ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) na externí pevný disk přes rozhraní USB? Tento požadavek splňuje malý a šikovný satelitní přijímač DreamSky DSR-9300 HD PVR. Chybělo málo, a obsahoval by i firmware, který by při připojení set-top-boxu na internet umožňoval sharing - stahování dat potřebných pro rozšifrování klíčů ke kódování placených satelitních programů.

DreamSky DSR-9300 HD PVR má přední a vrchní panel z tmavě hnědého eloxovaného hliníku. Je to velikostí velmi malý satelitní přijímač o rozměrech 240×43×155 mm. To, že je napáječ umístěn mimo přijímač, a také universální čtečka karet a dva CI sloty na bok přístroje, přispělo ke zmenšení jeho rozměrů. Satelitní přijímač umožňuje příjem signálu v kompresním standardu MPEG-4/H.264 & DVB-S2 (DVB-S), disponuje ethernetovou přípojkou, porty HDMI, USB, umožňuje nahrávání na externí USB disk. Má české MENU a EPG. Podporuje protokol Newcamd. Disponuje výkonným procesorem NEC MC 1097 F 1 a vstupním tunerem Sharp.

Přední panel

Na předním panelu nenajdeme žádný ovládací prvek. Uprostřed je pouze světle zelený displej, který zobrazuje přesný čas, nebo číslo předvolby kanálu. Za panelem se ještě nachází přijímač dálkového ovládání. Červená indikační dioda se rozsvěcuje při každém přijatém signálu a při vypnutém přijímači.

DreamSky DSR-9300 HD PVR přední panel
DreamSky DSR-9300 HD PVR displej

Zadní panel

Zadní panel zleva disponuje jedním scartem, dvěma Cinch výstupy Audio (R/L), jedním Cinch výstupem Video, komponentními výstupy (YUV – YPbPr). Nezvykle uprostřed panelu je vstup a výstup pro satelitní signál. Následuje Dolby Digital 5.1 výstup SPDIF (optický), Ethernet LAN – 10/100 MBit, USB 2.0 a HDMI výstup (1080i, 720p, 576p, 576i). Úplně vpravo je zásuvka pro výstup z napáječe 12V/3,5A. Na panelu není žádný vypínač a tak po připojení napáječe do zásuvky přijímače okamžitě startuje a začne bootovat.

DreamSky DSR-9300 HD PVR zadní panel

Boční panel

Na pravém bočním panelu je odshora jedna universální čtečka karet a pod dní dva CI sloty pro přístupové moduly podporující Conax, Cryptoworks, Irdeto, Seca a Viaccess.

DreamSky DSR-9300 HD PVR pravý bok

Napájení

Napájení je řešeno malým externím zdrojem 230V/12V/3,5A. Síťový kabel se zástrčkou a zásuvkou je součástí dodávky. Kabely jsou dostatečně dlouhé a při instalaci je tedy můžeme skrýt za přijímač.

DreamSky DSR-9300 HD PVR napaječ

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černém provedení a klasické velikosti (195×46×26 mm). Je napájeno dvěma AAA bateriemi. Stisk tlačítek je dostatečně vysoký, takže nedochází k chybám při ovládání. Reaguje velice rychle a přepínání mezi kanály je menší než jedna vteřina.

DreamSky DSR-9300 HD PVR dálkový ovladač

Instalace

Instalace probíhá velice snadno – každý krok je podrobně vysvětlen na obrazovce. Po připojení napáječe do sítě a připojení všech portů, které budeme potřebovat přijímač začne okamžitě bootovat. První obrazovkou, kterou uvidíte je zvolení jazyků. Můžeme vybírat z devíti předinstalovaných. Po potvrzení volby v dalším okně najdeme tato nastavení: země, formát TV (4:3 a 16:9), rozlišení (VideoFormát) 576i, 576P, 720P a 1080i. Dále nastavíme výstup pro TV (CVBS nebo RGB), V položce jazyk zvuku máme mimo češtiny na výběr slovenštinu, polštinu srbštinu chorvatštinu, slovinštinu, rumunštinu, estonštinu, litevštinu, ruštinu, bulharštinu, ukrajinštinu, řečtinu, arabštinu, hebrejštinu, dánštinu, norštinu, holandštinu, perštinu, angličtinu, francouzštinu, němčinu, španělštinu, italštinu, turečtinu, švédštinu, finštinu, maďarštinu a portugalštinu.

Po tomto základním nastavení můžeme již zvolit položku „instalace“. V dalším okně máme volbu „LNB ovládání“, kde nastavujeme zapojení bez přepínače vstupů bez DiSEqC (při jedné družici), se vstupem DiSEqC a Tone Burst. Pod položkami Sat A, B, C, nebo D vybereme podle počtu připojených LNB jednotlivé družice. Pod každou položkou si můžeme vybrat ze seznamu přednastavených družic tu, kterou potřebujeme naladit. Po nastavení těchto položek přejdeme na položku „pokračovat“ a jednotlivé muxy se začnou ukládat do paměti přijímače. Provádí se rychlé a podrobné skenování kanálů ze satelitů, je-li to nutné, můžete zadat i prohledávání „blind scan“ a přijímač sám najdete všechny kanály, které se nově objevily na satelitu.

DreamSky DSR-9300 HD PVR blind scan

Po naladění se objeví okno s údaji kolik stanic TV + R se naladilo. Volbu potvrdíme tlačítkem OK. Tím jsme provedli základní nastavení přijímače.

DreamSky DSR-9300 HD PVR menu

V menu nalezneme ještě mnohé další možnosti přednastavení. Máme na výběr z těchto nabídek: viz screenshoty

Některá nastavení můžeme měnit i přímo z dálkového ovládače. Například přepínání audio stop, měnit zvukový doprovod mono/stereo, L/P kanál nebo rozlišení obrazu.

DreamSky DSR-9300 HD PVR systémové info
DreamSky DSR-9300 HD PVR banner

Teletext

Okno teletextu je zobrazováno na popředí běžícího programu a je zmenšeno. Teletext se načítá velmi rychle a je zobrazován správně českyslovensky. Opět však chybí akcenty na velkých písmenech jako u většiny zahraničních přijímačů této střední třídy.

DreamSky DSR-9300 HD PVR teletext

Multimédia

Tento přijímač umožňuje nahrávat a přehrávat soubory na externí disk prostřednictvím USB portu (5V, 500mA Max). Nahrávky jsou ukládány na disk ve formátu Transport Stream MPEG-2 ISO/IEC 13818Transport Stream Specification. Časovač umožňuje naprogramovat přijímač na jakýkoliv pořad. Funkce přehrávání umožňuje normální přehrávání záznamu, akcelerované přehrávání nahrávky vpřed i vzad, nebo zastavení obrazu. Lze zapnout i TineShift. Přehrává též MP3 soubory a promítání nahraných obrázků ve formátu JPEG. Tam je však limitující velikost obrázku. Větší obrázky odmítá zobrazit. Přes USB port je možné také upgrade FW. O aktuální verzi se můžete přesvědčit v menu „Systémové informace“. Pokud potřebujete, můžete se vrátit vždy zpět k továrnímu nastavení.

Přijímač připojený k internetu přes router by měl umožňovat „sharing“ a s jeho pomocí by bylo možno sledovat některý z kódovaných kanálů. V souvislosti s prudkým zpřísněním boje proti nelegálním metodám sledování televize pomocí sharingu hlavně ve Spolkové republice Německo, dodavatel dat do přijímače zrušil své původní rozhodnutí a odmítl do přijímačů sdílení naprogramovat. Sdílení, která se uskutečnila v domácím prostředí s tímto přijímačem, však fungovala stabilně. Toto však nemusí umožňovat všechny přijímače dodávané do různých států.

DreamSky DSR-9300 HD PVR MP3 a obrázky

Celkové hodnocení a zkušenosti

DreamSky DSR-9300 HD PVR disponuje všemi standardními funkcemi, na které jsme u těchto zařízení zvyklí. Ač jsem měl v přijímači poslední firmware verze 1.40 z prosince tohoto roku, našel jsem jeden problém, který však bude určitě s dalším firmware odstraněn. Nové verze vychází totiž velice často. Přijímač, ač správně zobrazil vysílanou audiostopu, neuměl dekódovat zvuk vysílaný v Dolby Digital. Zaznamenal jsem to na kanálech Discovery HD, FilmBox HD, Brava HDTV a History HD. Na většině kanálů je v Dolby Digital vysílán i český zvuk a tak se budete zatím muset spokojit s angličtinou, nebo maďarštinou, či jinou audiostopou pokud je vysílána. V přijímači jsem použil kartu podmíněného přístupu Skylink. Všechny kódované i volné programy se velice rychle přepínaly a nebyl mezi nimi téměř rozdíl.

Elektronický programový průvodce (EPG) je zobrazován na sedm dní dopředu, pokud je vysílán. Přijímač podporuje i titulky. Menu přijímače je přívětivé, můžete snadno a rychle uspořádat kanály ve správném pořadí, přejmenovat je a uspořádat do sedmi seznamů oblíbených programů, atd. Plná podpora pro přepínače, „DiSEqC“ s protokoly, 1.0, 1.1, 1.2 (kompatibilní s USALS). Můžete připojit velký počet LNB, které byly konfigurovány na různé družice. Napájení pro polarizaci LNB Vertikální : +13.5V, Horizontální : +18V/ 500mA Max. Přijímač umožňuje ovládat satelitní parabolu s DiSEqC motorem. Jeho maximální spotřeba je 60W. Kvalita obrazu je velice dobrá a přijímač v průběhu testu nevykazoval žádné problémy.

DreamSky DSR-9300 HD PVR krabice

Balení obsahuje

BRAND24

• Přijímač
• Dálkové ovládání
• Síťový zdroj 230V/12V/3,5A
• Kabely k napáječi
• Uživatelský manuál v angličtině
• Kompozitní audio/video kabel
• 2 x AAA baterie

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/dre­amsky-9300-hd-pvr.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Nový software můžete stáhnout například na: http://www.naj­msat.us/Dream­SKy.html
Orientační cena: 5 390 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty: autor + 1× firemni foto

Využíváte u set-top-boxů možnosti prostorového zvuku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).