Hlavní navigace

DRM není jenom zlo

30. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud by byla anketa nejméně populárních počítačových zkratek, na jednom z prvních míst by se určitě objevila DRM, tedy Digital Rights Management. Osobně si ale nemyslím, že by DRM byla ztělesněním zla. Problém vidím v nesprávném užívání.
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Co je dle mého názoru špatně? Špatně je, když si koupím hudbu za nijak výrazně výhodnější sumu oproti konkurenci a někdo třetí mi mluví do toho, kolikrát si smím dané album zkopírovat do přenosného přehrávače či mobilu. Co je komu do toho? Až taková hudba bude stát desetinu, co třeba verze bez DRM, tak prosím, ale takhle? Ne, přátelé, tudy ne.

Chápu, že ve snech nahrávacích společnosti si zákazník kupuje dané album jednou pro domácí počítač, podruhé pro počítač v práci, potřetí pro kapesní přehrávač, počtvrté pro mobilní telefon, popáté do CD přehrávače v autě, pošesté do herní konzole, posedmé do hudební věže. Ale to je zcela nereálné a aplikováním DRM se toho nedocílilo a nikdy nedocílí.

Neviditelná ruka trhu totiž zafungovala a nahrávací společnosti byly donuceny tlakem zákazníků i obchodních partnerů ustoupit od požadavků na ochranu formou DRM u nahrávek prodávaných online. Apple nebo Amazon tak mohou prodávat hudbu bez DRM za velmi sympatické ceny. Najednou to jde. Časem se určitě podobných vymožeností dočkáme i v České republice, tedy alespoň v to pevně doufám.

Pokud má však někde DRM své pevné místo, tak to podle mého soudu jsou internetové půjčovny filmů. Na rozdíl od obchodů s hudbou zde totiž nic nekupujete, ale jen si půjčujete. DRM je technický prostředek, jak zajistit, aby vypůjčený film byl skutečně jen dočasně poskytnut k přehrávání. Elementárním problémem českých internetových půjčoven filmů není DRM, ale chabá nabídka titulů v kombinaci s nižší kvalitou videa a cenou.

BRAND24

Samozřejmě, že už teď spěchá do diskuze několik zarputilých uživatelů Linuxu napsat, že pro ně jsou internetové videopůjčovny nepoužitelné, protože využívají formát Windows Media Video, ale to už je zase jiný problém. Dokud budou mít Windows tržní podíl vysoko přes devadesát procent a pro více jak devadesát procent uživatelů tak tedy technicky nebude formát Windows Media Video s DRM překážkou, těžko můžeme čekat posun k jinému formátu.

Chci tím říct, že problematika užívání DRM je trochu širší a komplikovanější. Technologie DRM není špatná ani dobrá. Existuje však její logické a vhodné užívání a na druhou stranu také nesmyslné zneužívání, které může skončit podobným fiaskem jako v případě Yahoo Music Store. To je typická ukázka, proč je takto aplikovaná DRM u hudby špatná.

Vaše nejméně oblíbená IT zkratka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).