Hlavní navigace

Druhé „hackování“ státu: pomocník zvídavého voliče i otevřená data ve virtuální realitě

17. 9. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co se před volbami dozvíte z otevřených dat státních institucí o obcích? A jak se dají data vizualizovat ve virtuální realitě? Druhý ročník #hackujstat byl opět zajímavý.

Není hackování jako hackování. V budově Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v Praze se v pátek a sobotu 14. a 15. září sešli datoví analytici, vývojáři či kodéři, kteří se pokoušeli otevřená data státních institucí „hacknout“ do podoby zajímavých vizualizací či analytických nástrojů. Zřejmě i díky blížícím se komunálním volbám byly převažujícím tématem druhého ročníku Hackathonu veřejné správy obce. Došlo ale i na virtuální realitu.

Týmy vzešlé z několika desítek přihlášených na začátku navrhly celkem 14 projektů, na kterých pak měly 24 hodin pracovat. Výsledkem hackathonu obvykle nebývá hotová aplikace, ale spíš její prototyp, vizualizace nebo další polotovar. Porota hodnotí zajímavý přístup k datům, jejich interpretaci nebo inovativní zobrazení.

Některé návrhy v průběhu hackathonu spadly pod stůl (například nápad vytvořit aplikaci, která by dokázala v katastru nemovitostí vyhledávat podle jmen majitelů nemovitostí či pozemků, který narazil na pravidla pro ochranu osobních údajů). Ve finále tak výsledky své práce před porotou prezentovalo celkem jedenáct projektů.

Kdo vyhrál

Třetí místo obsadila aplikace Poznej svoji obec, okres, kraj, kterou vytvořil tým Střední školy zemědělské a potravinářské z Klatov. Jde o vizualizaci dat z řady zdrojů (hlavně od Českého statistického úřadu, ale i České správy sociálního zabezpečení, Nejvyššího kontrolního úřadu či Českého telekomunikačního úřadu), která ukazuje statistické informace o konkrétních obcích, okresech či krajích.

Uživatel si tak v rámci okresu může zobrazit například nejčastější důvody úmrtí, koho kontroloval NKÚ nebo kolik je zde volných pracovních míst. V detailu obce pak dostane třeba informace o věkovém rozvrstvení obyvatel, počtu postavených bytů v daném roce, počty narozených a zemřelých a další data.

Aplikace vznikla ve vizualizačním nástroji Power BI a porota u ní ocenila, že na ní autoři odpracovali velký kus práce a že má velký potenciál pro další rozvoj.

Na druhém místě skončila aplikace $obec, která má podtitul Srovnávač obcí (pomocník pro zvídavého voliče). U jednotlivých obcí zobrazuje údaje z asi padesátky ukazatelů, které se týkají jejich demografických statistik, rozpočtů či čerpaných dotací. Perličkou je také údaj o zastoupení žen v zastupitelstvu dané obce.

Porota ocenila, že tým zvládl zpracovat velké množství datasetů a vybudoval nad nimi zajímavé analytické vrstvy – dá se tak například porovnávat, jak jsou na tom podobně velké obce.

Vítězem letošního ročníku hackathonu veřejné správy se stala aplikace Hospodaření obcí v ČR. Ta se soustředila na data popisující míru zadlužení obcí, tedy podíl cizího kapitálu versus aktiva (samotný majetek obcí). Zobrazuje také vývoj některých výdajů, které zadlužené obce obvykle v rozpočtech škrtají jako první (dary, cestovné a výdaje na reprezentaci).

Data jsou k dispozici za dvě uplynulá volební období (od roku 2010) a aplikace zvýrazňuje obce, které mají míru zadlužení nad 25 %, což je práh, který se označuje za únosný. Mapy a grafy je možné filtrovat na úrovni kraje a obce. Už podle tématu asi není divu, že aplikaci vytvořil tým zaměstnanců NKÚ.

Aplikace využila data z databáze obcí, RÚIAN nebo Státní pokladny. Podle poroty byla nejlépe zacílená, definovala jasný problém a dobře interpretovala složitá účetní data.

Vítězný tým bude svou aplikaci prezentovat ve čtvrtek 20. září na konferenci Koloběh digitálního života, kterou pořádá ČTÚ. Oceněné týmy si také odnesly router Turris Omnia od CZ.NIC. A jeden z mentorů, Eduard Durník z ČSÚ, dostal z rukou předsedy Rady ČTÚ Jaromíra Nováka a prezidenta NKÚ Miloslava Kaly zvláštní cenu dělníka otevřených dat za mimořádný výkon v hackathonu.

Další aplikace

Kromě vítězných aplikací v průběhu hackathonu vznikly i další zajímavé projekty. Aplikace týmu kolem Michala Škopa (zakladatele projektu KohoVolit.eu) se soustředila na analýzu vývoje české společnosti v posledních pěti letech. Hledala zajímavé korelace v datech z dotazníkových šetření CVVM. Autoři ve své ukázce prezentovali například zjištění, že TOP 09 přišla o voliče, kteří chodí do kaváren a vináren, nebo pohled na to, jaká témata respondenty trápí v závislosti na jejich životní úrovni.

K dalším projektům patří aplikace, která se snaží v registru smluv vyhledávat smlouvy s podobným obsahem. Pokud uživatel vybere konkrétní smlouvu, pokusí se systém na základě analýzy textu zobrazit další obsahově obdobné dokumenty. Aplikace staví na analýze asi 200 nejrelevantnějších slov. Autoři původně chtěli také vizualizovat rozdíly mezi shodou u jednotlivých smluv, ale narazili na výkonové omezení svých notebooků.

Zaujala i aplikace, která vizualizovala suchá data ČSÚ o cizincích v České republice. Mapa nabídla členění podle pohlaví, pětiletých věkových skupin, státního občanství cizince a podle okresů nebo krajů ČR.

Proč se při vizualizaci dat omezovat na grafy a dvourozměrné mapy? V letošním ročníku došlo i na pokusy ukazovat data v 3D zobrazení a v prostředí virtuální reality (VR). Hardware poskytli zástupci Asociace virtuální a rozšířené reality, kteří účastníkům po celou dobru trvání hackathonu nabízeli také odreagování při hře VR her.

Týmy, které se s VR snažily pracovat, představily vizualizační platformu, která umí data zobrazit na 3D mapě. Taková vizualizace pak funguje ve VR brýlích nebo na mobilních telefonech. Na ukázku se můžete podívat na tomto odkazu.

Podrobné informace o všech aplikacích najdete na webu hackathonu.

BRAND24

Datové sady pro letošní ročník hackathonu poskytla podobná skupina úřadů jako loni (Česká správa sociálního zabezpečení, Český statistický úřad, Český úřad zeměměřičský a katastrální, ministerstvo financí a vnitra, Nejvyšší kontrolní úřad). K nováčkům letos patřilo ministerstvo spravedlnosti (poskytlo anonymizovaná data o ukončených insolvencích), Sociologický ústav Akademie věd ČR, pod který spadá například CVVM, nebo Divadelní ústav. Škoda, že se tahle skupina nerozrůstá rychleji.

Připomeňme, že vítězem loňského prvního ročníku hackathonu veřejné správy se stala aplikace Hazard vs. exekuce, která hledala korelace mezi protihazardními vyhláškami obcí a počtem exekucí – viz Hackujte stát, vyzvaly úřady. Jak dopadl první hackathon veřejné správy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).