Hlavní navigace

Názor k článku Důvěřujte odborníkům: IPv6 doomsaying v praxi od PM - Na jednu stranu chápu, že je třeba dávat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 8. 2010 7:56

    PM (neregistrovaný)
    Na jednu stranu chápu, že je třeba dávat prostor oběma stranám diskuze kolem IPv6, ale má LUPA jako (snad dosud) odborný magazín skutečně zapotřebí publikovat takovéto (s odpuštěním) žvásty lidí, kteří podle všeho neviděli IPv6 ani z rychlíku? Když před nedávnem vyšel kritický článek vůči nasazování IPv6 na root.cz, obsahoval validní argumenty a bylo vidět, že autor o problému něco ví, IPv6 se pokoušel nasadit a narazil na skutečné problémy. Nicméně tento článek je skutečně hrůza!

    Věcně:
    1. IPv6 adresa kupodivu nemá 6 bajtů, jak se snaží autor tvrdit, ale 16! Paradoxně, spousta lidí by asi 6 dekadických čísel místo 4 zkousla snadněji než IPv6

    2. Extrapolace dat z trendu je vždy ošidná, nicméně extrapolovat na úrovni 1-2 let a 20+ let je poněkud rozdíl, to autor neví?

    3. NAT je obezlička, která mimo spousty negativ také zatěžuje zařízení, jež jej provádí a ve výsledku omezuje celkovou propustnost.

    Při neustálém nárůstu rozšíření broadbandu je otázka, zda nedosáhneme situace, kdy nebude možno NATovat všechny připojené uživatele tak, abychom stále využili projektované přenosové rychlosti spoje ven a bylo to ještě ekonomicky rentabilní z hlediska HW, který NAT provádí.

    Poznáma na okraj: Kolují fámy, že jednomu z obřích telco operátorů v US v současné době již nestačí všechny privátní rozsahy k oadresování všech klientů (zda je to špatným návrhem sítě je věc jiná)...

    4. Obří A rozsahy pro několik málo firem byly přidělovány v začátcích, když se nepředpokládalo, že by IPv4 adresy někdy mohly dojít. Jak donutíte tyto firmy kompletně přeadresovat jejich sítě (+ v některých případech vyměnit archaický HW, který například nezvládá VLSM) a vrátit adresní rozsahy, když je to na jejich dobrovolnosti? Samozřejmě, že tudy asi povede určitá cesta, která bude alespoň z části využita, ale zase nám naroste globální směrovací tabulka...

    Ad univerzity a rozsahy B - divil byste se, ale třeba na VŠB už před lety muselo dojít k přeadresování s VLSM, aby se síť mohla rozšiřovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).