Hlavní navigace

Názor k článku Důvěřujte odborníkům: IPv6 doomsaying v praxi od VS - Problémy a komplikace v prostředí hodně velkého ISP...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2010 21:14

    VS (neregistrovaný)
    Problémy a komplikace v prostředí hodně velkého ISP si umím přibližně představit. Každý ISP se v současné situaci zachová jinak, ale všichni v rámci svých možností tak, aby to v dlouhodobém pohledu stálo co nejmíň (nejen v počátačních nákladech na HW, ale TCO) a nepřišli o stávající nebo potenciální zákazníky.

    Ad dnes nebo za 5 let: to je ono, já jen říkám, že neplatí "kdo teď ještě nemá nebo v nejbližší době neplánuje IPv6 je diletatnt a vůl". Podle mě bude nástup IPv6 dost pozvolný, a běžná věc to bude nejdřív tak za 5 let.

    Ad obchodníci, neznalost uživatele, a zparchantělý internet: možná nejsem v oblastí sítí tak znalý jako vy, ale pohybuju se v tom - starám se o servery poskytující služby (www, mail) desítkám zákazníků, o LAN se stovkami počítačů. Takže z pohledu ISP neznalý nejsem. Pokud i pro sebe vybírám nějakého ISP je momentálně IPv6 to poslední, co mě zajímá. Momentálně mi úplně stačí zparchantělý internet, protože jinak funguje podle očekávání, a je o desítky procent levnější než jiné možnosti. IPv6 nebo veřejná IPv4 (nemám ji, i když ji ISP dává na požádání zdarma, a při podpisu smlouvy se mě na ni ptal) nemá pro mě cenu stovek korun za měsíc.

    Iternet v návrhu je o end-to-end konektivitě. V oblasti domácího připojení, které lidi dnes převážně používají na čumění na weby typu facebook, už internet jaksi zmutoval, a o end-to-end konektivitu prostě nejde.

    Lidem je technické řešení úplně ukradené. Chtějí, aby se jim votevřel mail na Seznamu, zprávy na Novinkách a Facebook, a to spolehlivě a co nejlevnějc. Že by mohly některé věci fungovat s ňákym tim IP6 líp než teď, to jim sice kamarád co tomu rozumí říkal, ale není to zas takovej zázrak, aby to řešili nebo nedej bože za net platili víc.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).