Hlavní navigace

Dva roky po České televizi přešlo do HD kvality také zpravodajství RTVS

9. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Nejsnazší cestou k vysílání stanice Jednotka HD je pro diváky v České republice satelitní služba Skylink, na východě republiky pak přeshraniční překryv slovenského multiplexu 3.

Dva roky po České televizi začíná zpravodajství ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) vysílat také veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Slovenské médium bude stejně jako Kavčí hory vysílat zprávy z prostředí virtuálního studia, které se označuje jako MD1 (MD1 je zkratka pro první studio v Mlýnské dolině, kde RTVS sídlí, pozn. red.). Už minulý týden, ve středu 4. června, začalo médium vysílat v HD kvalitě předpověď počasí. Ta se totiž nevysílá živě, ale ze záznamu. Studio MD1 prošlo rozsáhlými stavebními úpravami – výměnou klimatizace, elektrických rozvodů, zvukového pultu, záznamové techniky atd.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Slovenská Jednotka bude v HD i na satelitu Astra, zatím ale pouze tři měsíce

Podle vyjádření PR manažera sekce marketingu a komunikace Juraje Kadáše se v dlouhodobém horizontu plánuje rekonstrukce i takzvaného komplexu UTD. Ten by se následně využil také pro zpravodajství, které by tak po rekonstrukci mělo vysílat z reálného studia. Z nového virtuálního studia MD1 se v HD budou vyrábět Správy RTVS; Góly, body, sekundy; Správy a komentáre, Počasie a pravděpodobně i národnostní Hírek. Svou premiéru si zrekonstruované studio odbylo dnes v poledne, kdy se vysílaly „Správy RTVS o 12:00“. Ve stejný den se z něj začnou vysílat i odpolední a večerní Správy RTVS.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Rekonstrukce studií RTVS pro HD bude stát přes milion eur, skončí v březnu 2014

Díky rekonstrukci MD1 bylo dosaženo stavu, kdy všechna velká studia RTVS (MD1, MD2, MD3, MD4) jsou technologicky schopna produkovat obsah v HD. Do MD1 plánuje RTVS přesunout i výrobu programu Slovensko v obrazech a postupně všech programů, které jsou založeny na bázi virtuálního studia. V HD kvalitě bude obraz ze studia, grafika, jakož i materiál, který bude do zpravodajství doručen v tomto formátu. Co se týče samotných redakčních příspěvků, většina kamer je v SD, čili některé příspěvky půjdou v rozlišení přepočítávaném do HD, zbylé budou k dispozici v nativním formátu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).