Hlavní navigace

DVB-T pod tlakem. Vypínání se blíží, ale stát pořád nemá zelenou z Bruselu

22. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Pixabay
Provozovatelé digitálních televizních sítí mají dostat od státu náhradní kmitočty kvůli vynucenému opuštění pásma 700 MHz. Z Bruselu ale pořád nepřišlo vyjádření, jestli je český postup správný. A bez toho nejspíš nemůže Český telekomunikační úřad rozhodnout. Vypínání DVB-T se přitom blíží.

Už dva a půl roku zkoumá Evropská komise česká pravidla opouštění stávající platformy digitálního zemského televizního vysílání po uvolnění pásma 700 MHz a upgradu signálu na DVB-T2. Brusel si dává s rozhodnutím na čas: německé podmínky zvládl posoudit během dvou let.

České vládě položil Brusel kvůli stížnostem zejména od satelitních operátorů doplňující otázky. Jen do konce loňského roku takových sad dodatečných otázek poslal už pět. Mimo jiné chtěl vědět, jestli České Radiokomunikace a Digital Broadcasting skutečně nejsou schopny financovat souběžné vysílání v DVB-T a DVB-T2 ze svých vlastních zdrojů. Evropské úředníky specializované na hospodářskou soutěž také zajímalo, jestli licence komerčních stanic obsahují jakékoliv právo na kompenzaci při změně využívání kmitočtového spektra. A stát měl rovněž objasnit, jak zajistí, aby provozovatelé vysílačů nedostali větší kompenzace, než jaké budou jejich skutečné náklady.

Připomeňme, že Evropská unie chce, aby členské státy opustily televizní vysílání v pásmu 700 MHz do 30. června 2020. České úřady dlouhodobě argumentují, že tento požadavek znamená v našich podmínkách výrazné omezení současného rozsahu pozemního digitálního vysílání. Vláda v září 2018 nařídila v technickém plánu přechodu, že se kvůli tomu přejde na DVB-T2. Totéž nařízení pak říká, že provozovatelé digitálních televizních sítí mají požádat o změnu kmitočtových přídělů.

Nedokončené posuzování v Bruselu však znamená vážný problém při prosazování technického plánu přechodu do praxe. „Pro Českou republiku je nezbytně nutné co nejvíce urychlit projednávání případu ze strany Evropské komise a co nejrychleji získat její rozhodnutí,“ naléhal v lednu 2019 náměstek ministryně průmyslu Petr Očko na místopředsedu českého antimonopolního úřadu Petra Solského, aby tuzemské úřady požádaly Brusel o prioritní posouzení. 

„Na příslušnou změnu přídělů radiových kmitočtů navazuje spuštění nových finálních sítí pozemního televizního vysílání. Zahájení vysílání v těchto nových sítích je nutnou podmínkou pro vypínání stávajících sítí, a tedy i splnění termínu 30. 6. 2020,“ psal náměstek v dopise, jehož celé znění má DigiZone.cz k dispozici.

Ministerstvo minulý týden dostalo podpůrnou studii od firmy Arthur D. Little, která má pomoci s přesvědčováním Evropské komise. V zásadě jde o to prokázat, že pokud by nedošlo k přechodu na DVB-T2, vedlo by to k selhání trhu šíření televizního vysílání.

„Při přeplánování využívání rádiových kmitočtů na 4 celoplošné sítě na základě mezinárodní koordinace je nutná změna využívaného rádiového kmitočtu u téměř 79 % vysílačů, stejný rádiový kmitočet tedy bude používán pouze u 21 % vysílačů,“ argumentuje ministerstvo v souhrnné zprávě o stavu digitálního vysílání v loňském roce.

Náklady vyvolané vynuceným uvolněním kanálů z pásma 700 MHz a související s provozováním přechodových sítí by měl stát podle zákona operátorům proplatit. „Dlouhodobě nedokončené řízení způsobuje také nejistotu držitelů přídělů rádiových kmitočtů pro šíření zemského digitálního televizního vysílání, týkající se jejich investičních plánů. Tím vzniká riziko odmítnutí dobrovolné realizace procesu přechodu ze strany těchto subjektů se všemi z toho plynoucími důsledky,“ tvrdí ministerstvo.

Český telekomunikační úřad tedy připravil veřejnou konzultaci chystané změny kmitočtových přídělů pro pozemní digitální vysílání. Ale s největší pravděpodobností o ní nebude moci rozhodnout, dokud se nevyjádří Brusel. Evropská legislativa je nadřazena národní úpravě – a kdyby teď úřad rozhodl, mohlo by se stát, že by kvůli tomu mělo Česko u Evropské komise problémy.

Mobilní operátoři telekomunikačnímu úřadu vyčítají, že se z jeho veřejné konzultace vlastně nic konkrétního nedozvěděli. Sice má dojít ke změně kmitočtů, ale není jasné, jak konkrétně má vypadat.

Úřad teď žádné připomínky komentovat nechce. „V současné době připravujeme vypořádání připomínek z konzultace, které bude zveřejněno ve lhůtě dle zákona o elektronických komunikacích,“ napsala redakci DigiZone.cz Jana Stieranková ze sekretariátu předsedy Rady ČTÚ Jaromíra Nováka. Do té doby vyjádření nebude poskytovat. 

Otázky, jestli úřad vypíše konzultaci znova, jak chtěli mobilní operátoři, anebo jestli bude mít na lhůtu rozhodnutí nějaký vliv dosud neznámá reakce Bruselu, tedy zůstaly bez odpovědi. V dubnu letošního roku však ředitel odboru správy kmitočtového spektra Jiří Duchač v oficiálním dopisu České asociaci satelitních operátorů připustil, že ČTÚ bude čekat na stanovisko Evropské komise.

České Radiokomunikace zdůrazňují, že český zákon změnu přídělu kmitočtů a jeho prodloužení předpokládá. Úřad má po splnění zákonných podmínek povinnost vyhovět. Satelitáři oproti tomu namítají, že je to diskriminační opatření, které zvýhodňuje jednu platformu oproti jiným a přechod na DVB-T2 je technologické vylepšení, jež by měli operátoři financovat bez státní podpory.

„Provozovatelé digitálních terestrických sítí dlouhodobě investují do nových technologií a na vlastní náklady pravidelně provádí technologická vylepšení svých infrastruktur. Přechod na DVB-T2 však nelze považovat za takovou standardní investici. (…) V důsledku státem vynuceného opatření bude pouze určitá část trhu, v tomto případě výhradně platforma pozemního digitálního vysílání, nucena nést náklady na přechod na DVB-T2, které by jinak za tržních podmínek nenesla,“ odpověděl český stát na jednu z otázek Evropské komise.

Žádné náklady nechtějí mít s přechodem na DVB-T2 ani televizní stanice. „Provozovatelé televizního vysílání při konzultacích s orgány České republiky navíc dali jasně najevo, že v souvislosti s využíváním přechodových sítí DVB-T2 nehodlají nést jakékoli náklady,“ dozvěděl se Brusel od českých úředníků.

UX DAy - tip 2

Do vypínání prvních DVB-T vysílačů zbývají už jen čtyři měsíce. 27. listopadu 2019 by měl přestat šířit DVB-T signál České televize žižkovský televizní vysílač a také Cukrák. Souběžně signál zmizí z 11 navázaných dokrývačů ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. DVB-T multiplexy s komerčními televizními stanicemi začnou s vypínáním na začátku ledna 2020.

Zda do té doby řízení u Evropské komise skončí a odblokují se tím další potřebné kroky, anebo bude chtít Brusel nějaké úpravy, momentálně není možné určit. Ministerstvo průmyslu se nyní snaží prosadit výklad, že změna kmitočtových přídělů a jejich prodloužení je jen technický krok, a ne součást veřejné podpory. Do Bruselu to prostřednictvím antimonopolního úřadu vzkázalo na začátku června. Odpovědnost za podobné rozhodnutí by však podle platných zákonů šla za Českým telekomunikačním úřadem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).