Hlavní navigace

Názor k článku Dvě poznámky k těžbě bitcoinů aneb Statistika vyvrací populární omyly od JVr - Jak je to dle reportu se spotřebou energie?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2019 12:36

    JVr

    Jak je to dle reportu se spotřebou energie? BC žere přibližně 4,7 GW což dává ročně ~41 TWh. To je tak přibližně to, co vyrobí všechny naše uhelené a plynové elektrárny. (https://oenergetice.cz/energostat)

    Není to ve světovém meřítku mnoho, ale není to ani málo. Pro porovnání Facebook žere méně 3.4 GW 75% obnovitelná (dle reportu z roku 2018 - https://sustainability.fb.com/wp-content/uploads/2019/05/2018-Sustainability-Data-Disclosure-2.pdf). Google dle svého blogu (odkaz nevložím protože je v něm zakázané slovo...) nakoupil 100% energie z obnovitelných zdrojů a jedná se o 3GW spotřeby.

    Nyní bychom mohli polemizovat o tom, co je větší plýtvání energie zda Google, FB, nebo BC, ale to není podstatné. Podstatné je, že BC žere více energie jak nadnárodní firmy či menší státy a to už je co říct... na druhou stranu to z velké části zajišťuje jeho neovlivnitelnost (velkými korporáty či menšími a středními státy).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).