Hlavní navigace

Názory k článku Ein Volk, ein Reich, ein Führer?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2001 9:08

    Honza (neregistrovaný)
    Tak jako malokdy musim s panem Zajickem souhlasit - OPRAVDU, bohatsvi, stabilita a rozvoj je zalozen na diverzifikovanych zdrojich, systemech a spolecnosti - jiz sama evoluce prokazala naprostou pravdivost tohoto vyroku a tim, ze bysme se my pokusili vytvorit uniformni spolecnost ala M$, tak to je jasny zacatek konce vcetne tech, kdo si mysli, ze kdyz se spoji s velkym brachou tak ze tim ze se mu prodaji ze budou spaseni.
    Osobne mam ale nadeji, ze snad lide se nestanou tim tupym stadem, co se necha ovladnout, ptz tady uz NEJDE o pocitace ani IT, tady jde o pomale ale neustale rozsirovani a pronikani do naseho zivota a nase svobodna volba se tim porad zmensuje a zmensuje aniz bysme to zaznamenali. Snad se jednou neprobudime opravdu jako nejaky borgove a nebudeme soucasti jednoho celku, kde je pravdivy a nejlepsi jen velky bratr.
  • 24. 9. 2001 9:29

    Radim Marek (neregistrovaný)
    Posledni dobou se nestacim divit. Omezeni, o kterych jsem jeste pred rokem premyslel jako o nejakem sci-fi, se zacinaji uskutecnovat: echelon, carnivore, atp. Utoku na WTC lituju z lidske stranky, ale kdyz vidim, jakym tendencim to da pruchod, chce se mi zvracet. Uz se tesim, jak za par let budu nepritelem lidstva jen tim, ze pouzivam neasimilovatelny OS (v mem pripade FreeBSD), pouzivam kryptovani, ktere (snad) nema zadni vratka, a snad i za to ze mam vlastni nazor. Uzasne. Pokracujte v tom, ale kam potom mam emigrovat?!? :-)
  • 24. 9. 2001 10:00

    smrkon (neregistrovaný)
    Jak je videt, pan Zajicek sice stale narazi na oficialni jazyk Oceanie, nicmene newspeak s oblibou vyuziva... Ted uz jen zacne zkracovat.

    K titulku clanku uz snad zbyva jen dodat "... und ein Häschen."

  • 24. 9. 2001 11:00

    Vasek (neregistrovaný)
    Z prvnich asi 8 odstavcu clanku se mi udelalo celkem silne nevolno. Doufam, ze se tohle nikdy nestane.

    Uff.

    Vasek
  • 24. 9. 2001 13:39

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Myslím si, že trendy popsané v dokumentu Operating Systems Directions jsou vcelku rozumné a logické. Nedorozumění možná vzniká tím, že takový systém může vzniknout, může být plně interoperabilní a přitom nemusí být vytvořen (a samozřejmě ani provozován - je přece distribuovaný) jedinou firmou. Spíše je vhodné takový systém chápat jako rámcový standard - podobně jako je www vytvořen a provozován mnoha nezávislými firmami. V této formě s dokumentem souhlasím.
    Mé výhrady:
    1) "Vložení instalačního DVD" nejen implikuje důležitou roli jedné firmy v rámci systému (a tak trochu popírá, co jsem řekl výše), ale je také velmi nelogickým hmotným způsobem distribuce informací, který do vize nezapadá a nepatří.
    2) Autoři zmiňují "web service" a nové linky, www služba ale v té době již zanikne a bude nahrazena obecným distribuovaným souborovým systémem.
  • 24. 9. 2001 15:58

    m99 (neregistrovaný)
    Tak trochu me jima strach o budoucnost informatiky, kdyz si prectu takovyto clanek. Lidi, copak jste absolutne spokojeni s tim jak dnes vypada pocitac, Internet, vymena dat a vubec?
    Nevadi vam, ze se clovek neustale prokousava pres nastaveni, hleda pomoci adres misto podle typu dat, ktera hleda, ze internet vypada jako velky smetiste, kde najit specificka data je nadlidsky vykon. Copak uz nikdo nema fantazii, aby si predstavil system, kde hlavni entitou je uzivatel a "sit" ho sama obklopuje daty a SLUZBAMI podle potreby?
    Prece neusneme ve stavu jaky mame dnes, musime hledat neco noveho. Nechci tvrdit, ze Millenium je to prave, to ne. Na druhou stranu si jakakoli koncepce jina nez to co mame na stole dneska zaslouzi trochu pozornosti a ze zacatku i schovivavosti.
    Co se tyce vet jako "Systém, kde uživatel nebude mít ani ponětí, co a kde se provádí s jeho daty, je nekonečným polem možností pro manipulace a šmírování. Jeden celosvětový systém je i těžce zranitelný jakýmkoli útokem, s důsledky potenciálně katastrofickými.":
    Ja myslim, ze uzivatel nemusi mit poneti co a kde se provadi s jeho daty. Jeho to ani nezajima. Typicky uzivatel chce funkcnost. Starat se o to, kde data jsou je zalezitosti administratoru ci jinych ridicich entit. Ti by urcite meli byt kontrolovatelni, to je pravda. Ale to opravdu nejsou uzivatele, to jsou (v podstate) poskytovatele (sluzeb).
    Co se tyce smirovani, uvedomte si, ze dnes uz davno smiruje kazdy. Letecka spolecnost, ktera vi kam letate a dokaze si odvodit proc. Vase banka, ktera vi za co presne utracite. Vas telefonni provider, ktery vi kam a jak volate. Svet uz je davno prospikovan spionazi a lide si to ani neuvedomi. Nasim cilem by ale nemelo byt zamezeni spionaze, ale zamezeni zneuziti spionaze. Jsem rad, kdyz mi moje banka na zaklade "spionaze" nad mym uctem nabidne nejake vyhodnejsi podminky ci pujcku, ale nechci aby se data dostaly k nekomu jinemu vne banky. Nemuzeme rusit vsechny systemy, ktere jsou potencionalne nebezpecne, potrebujeme je.
    A nakonec ona zranitelnost. Podle mne tedy nejvetsi vyhodou distribuovanych systemu je high-availability. A to je presne to o co se sazi HailStorm (potazmo Millenium), zadna centralni sprava vsech dat na serverech Microsoftu. Nechapu jak k takovemu zaveru autor dosel. A jen jedno upozorneni. Mysli se tu distribuovani sluzeb, ne jen dat.

    p.s. Autorovi clanku bych doporucil si znovu precist o tom jaky rozdil je mezi .NET a Hailstorm. Ve vete "Projekt Millenium je pochopitelně tím, čím se chystá být MS.NET" by totiz melo byt Hailstorm a ne MS.NET.
    MS.NET je framework zalozeny na prenositelnosti kodu, vyuzivajici i techniky jako WebServices (mimochodem standartizovane, zadne proprietarni reseni od MS). Cili leda tak podstavec pro Millenium. Mimochodem takovym podstavce by mohla byt i Java a J2EE.

    p.p.s. Samozrejme predkladam pouze sve subjektivni nazory. Nesnazim se MS branit, s clankem proste nemuzu souhlasit.
  • 24. 9. 2001 16:03

    Pichi (neregistrovaný)
    Autor trochu moc cituje sam sebe. Mimo to je clanek velmi poucny a s vetsinou se da souhlasit. Jenze, kdyz ze 7 "citaci" jsou 4 na autora, tak to vypada ponekud podivne. Je to dost skoda, vzhledem k zavaznosti problematiky a obsahu clanku.
  • 24. 9. 2001 16:13

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Ty odkazy jsou tam proto, abych v clanku nemusel znova psat, co jsem uz napsal jinde. Pokud si myslite, ze by vsemu prospelo prodlouzeni clanku o dalsi desitky odstavcu, jen aby tam probuh nebyl nejaky odkaz, tak se velmi mylite. Postupuji tak zcela logicky vsichni autori, kteri se uz delsi dobu zabyvaji urcitou problematikou.
  • 24. 9. 2001 16:25

    zajicek (neregistrovaný)
    no to ste me teda na*al!

    davam vam punc -1 debilni a budte rad, ze sem to rouvnou nesmazl!!!!

    heh, viz netem :)
  • 24. 9. 2001 16:46

    J.kastl (neregistrovaný)
    .."letecka spolecnost, ktera vi kam letate"..
    Ale že jí pak nebylo divné, že 5 z 50 cestujících mělo nestandardní jména?
    To není moc dobrý příklad!
  • 24. 9. 2001 16:50

    Pichi (neregistrovaný)
    Jiste, takhle to ale vypada, jako by jste tyhle nazory mel hlavne jen vy, nebo jako by jste je dokazal nejlepe sformulovat jan vy. Kazdy, kdo chce vypadat duveryhodne, se snazi predvest co nejvic odkazu na zdroje od cizich
    lidi, aby v tom nebyl sam. Je to skoda vzhledem k zavaznosti tematu. Zkuste se kouknout na clanek, nebo knihu, nekoho kdo je respektovan v sirsim okruhu (treba Jana Kellera, ktereho jiste mate v oblibe). Je to dobry zvyk lidi publikujicich vedecke clanky. Taky je dobre se vyhnout konfrontacnimu tonu. Mnohdy reagujete konfrontacne
    na nazor, ktery neni antagonisticky, ale treba jen je trosku pod jinym uhlem, nez ten vas. Ja to znam, protoze to sam dost casto delam sam a mam s tim spoustu problemu. Zkratka se neudrzim.
    P.S.: Hehe jeste ze to neni na NoN, viz nize :-)
  • 24. 9. 2001 16:51

    m99 (neregistrovaný)
    Na tom opravdu nic divneho neni, letenku lze zakoupit 30 minut pred letem, zvlast v pripade vnitrostatni linky. Navic data mining o kterem mluvim ja se provadi smerem zpet, ne real-time
  • 24. 9. 2001 17:05

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Nechci vam brat vase nadseni nad vyzkumem MS, ale:

    "Projekt Millenium je pochopitelně tím, čím se chystá být MS.NET" by totiz melo byt Hailstorm a ne MS.NET.

    Chcete snad rict, ze budou vedle sebe existovat MS.NET i HailStorm soubezne? Podle mne ani nahodou. A pokud jde o (ne)proprietarnost - pokud cokoli zastresuje, resp. bude zastresovat neco, jako je MS Passport (v konecnem cili s univerzalni penezenkou), je vsechno zcela jinak.

    A nakonec ona zranitelnost. Podle mne tedy nejvetsi vyhodou distribuovanych systemu je high-availability. A to je presne to o co se sazi HailStorm (potazmo Millenium), zadna centralni sprava vsech dat na serverech Microsoftu. Nechapu jak k takovemu zaveru autor dosel. A jen jedno upozorneni. Mysli se tu distribuovani sluzeb, ne jen dat.

    Muzete tomu rikat treba sluzby, jsou to ale softwarove funkce (jake mate na pocitaci v kazdem softwaru), zde slozene z - rovnez dynamicky distribuovatelnych - komponent. Nikde nemluvim o tom, ze jde jen o distribuci dat!

    Samozrejme, ze dynamicka distribuce muze byt odolna, ale jen pri splneni urcitych podminek (prikladem muze byt rozbiti souboru do nekolika zasifrovanych (sub)souboru, ktere jsou roztrouseny po nekolika mistech - pro slozeni souboru, napr. "rozbiteho" do sesti kusu, staci dosazitelnost tri nebo ctyr - pouzito v siti peer-to-peer Mojo Nation). Millenium o necem takovem zcela mlci a ja se tomu vubec nedivim.

    Jeden system, jakkoli se ruznici tu ci onde pouzitymi komponenty, je zranitelny ze sve podstaty, ale i prostrednictvim jakehokoli dalsiho softwaru s objevenymi dirami v jakekoli urovni (NT a W2000 na serverech to prokazuji stale). To se samozrejme netyka jen softwaru MS, jenze u jineho softwaru jsou zakladni pristupy k veci ponekud jine. I plne distribuovany, zcela necentralizovany system je napadnutelny (byt je kazdy klient i serverem i "drzitelem" casti distribuovanych dat). Ale naproste zniceni dat je u nej prakticky nemozne (nikoli teoreticky).

    Zcela se vyhybate predevsim asimilacnimu softwaru a kontrole buhvikym urcovanych "duveryhodnych autorit". Prictete k tomu jeste zadni vrata pro smirovani (jen???) statem. V USA a v Britanii se to chysta jako zakon (tzv. key escrow). Atd... Jen na samotne "zakonodarne" fronte je toho podstatne vic.

  • 24. 9. 2001 17:29

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Vam jde hlavne o pomstu za nejake vase nizko hodnocene prispevky na netem.cz? Takovych se tu vzdycky par sejde. Pokolikate vy? Podle zasveceneho obsahu vaseho psani se ani nedivim.

    Kdyz uz ale chcete odkazy odjinud, predstavte si, ze pro vyhledani dalsich k tem, ktere v clanku uvedeny jsou, muzete pouzit prohledavac Inetu. Treba v Googlu (to je prohledavac Inetu na adrese http://google.com/) zadejte klicova slova jako:

    +"Project Millenium" +Microsoft -site:microsoft.com

    Vysledku se moc nedockate, a ke vsemu jeste vas moc nepotesi.
  • 24. 9. 2001 17:34

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Takove nakupovani letenek bylo v USA udajne uz zruseno. Navic se rozsiruje povinnost, byt u odbaveni nekolik hodin pred odletem (detailni prohlidky a "vyslechy").
  • 24. 9. 2001 23:44

    Honza (neregistrovaný)
    Hovadiny tu placate vy ptz jste paranoidni a kolega pred vami napsal jasne argumenty, ale vy uz ve sve paranoe ze vsichni jsou spioni, ze vsude je samy agent a ze se blizi konec sveta.
    Muzete nam uz tedy konecne prozradit, kterou sektu ze to zastupujete?
  • 25. 9. 2001 2:57

    jan chavel (neregistrovaný)
    je to sekta vedeckych skeptiku.
    ale verejnost se ji nastesti uz nemusi obavat.
    v dnesni dobe je pocet clenu minimalni a neustale klesa a vliv na vetsinovou spolecnost marginalni (podivejte se kolem na dnesni svet anebo se podivejte do historie).

    ale vam asi vadi stoupajici radikalizmus tech zbyvajicich clenu. na to je jednoduchy lek, bezte kamkoli jinam, sance, ze je potkate na jinem miste na Internetu nebo v RL je neskutecne mala, takze pohoda...

  • 24. 9. 2001 21:08

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Ton vaseho "prispevku" je ubohy. Vase zonglovani se skutecnostmi je neskutecne.

    1) MS jen zridkakdy ukonci projekt proto, ze je k nicemu. Obvykle se nejaky projekt prelije do jineho pod jinym nazvem, nebo se zvoli (aspon jeho cast) k aplikaci v softwaru MS.

    2) Cely nazev pro vyzkum s nazvem Millennium je "Operating System Directions for the Next Millennium". Prelozeno (prenesene) do cestiny: "Smerovani (vyvoje/podoby) operacniho systemu pro dalsi tisicileti". Vyzkum byl uzavren, protoze je HOTOVY, vycerpal moznosti, ktere byly k dispozici. Poslouzi jako ideova zakladna pro konkretni vyvoj systemu v MS. Ze v dobe od roku 1996 probihaly pokusy s s tim, co bylo po ruce, je jasne (ty probihaly i s JVM, od ktereho MS dal letos ruce pryc).

    3) Jeden z vyzkumniku MS to rika jasne: "If we fulfill the ultimate vision of Millennium, the end user would see all the computers in the world as just one, big computing resource," Hunt said. "It will be a global village in the true sense of the word. We're not there yet, but that's the vision."

    Zaver - kdo tady placa naproste hovadiny, jste vy.
  • 25. 9. 2001 5:17

    kuba9 (neregistrovaný)
    Vidim v tom i dobrou myslenku, libi se mi takova architektura, myslim ze je velmi prinosna, samozrejme se neda souhlasit s "pouzitim" napadu a to bohuzel :(

    Me napada ze sit uzlu nabizejicich sve sluzby, multiplatforme a scela otevrene ( a hlavne volitelne ), vzajemene propojena, poskytujici rychle data i se softwarem jejich interpretace, vyhledavanim, poskytujici vypocetni vykon, atd..., je genialni zalezitost.
    Skoda ze silu na realizaci tak komplexni zalezitosti ma zrovna onen MS ktery samozrejme nema ani tak zajem na spokojenosti uzivatelu jako na zisku.
    No a tak je to vzdy :))
    Uz to zname :)) ze se vubec rozcilujem :))
  • 25. 9. 2001 7:56

    Pichi (neregistrovaný)
    No vzdyt o tom zrovna mluvim. A uz je to tady. Vy jste nepoucitelny, no a ja asi taky. Co si vzpominam, tak na NoN jsem mel 2 a vyse, doufam, ze se to ted nezhorsi :-) Nez aby jste priznal chybu v prkotine, tak z toho udelate flamewar. Jak to delate? Nastesti tyhle prispevky pisu pekne v klidku a pohode, tak to necham plavat.
  • 25. 9. 2001 8:47

    Roj (neregistrovaný)
    Vsak taky uz nikdo nechce letat! :-) Autem je tam driv a bez buzerace. Navic maji furt dost levnej benzin ;-)
  • 25. 9. 2001 9:30

    m99 (neregistrovaný)
    Zda se, ze nevidite rozdil mezi .NET a Hailstorm. Zatimco .NET je run-time framework, Hailstorm je koncepcni reseni pouzivajici .NET jako platformu.
    .NET je o tom jak sluzby psat, Hailstorm jsou ty sluzby. Bez .NET by bylo tezke Hailstorm programovat (pokud protentokrat zapomeneme na javovske reseni WebServices).
    .NET si Microsoft vybral jako budouci platformu, protoze je univerzalni pro vsechny verze (Intel32, Intel64, PocketPC) Windows a tudiz umoznuje prenostelnost kodu mezi jednotlivymi microsoftimi platformami. Hailstorm, ktery pravdepodobne zkonverguje do projektu Millenium, jsou pak sluzby, ktere prevedou klasicke chapani desktop PC tak jak ho vidime dnes do neceho vice "zasitovaneho".
    Samozrejme MS Passport nema s .NET nic spolecneho (az na to, ze je pravdepodobne v .NET naprogramovan, ale ne nutne), pro to aby jste psal 100% pure .NET aplikace zadne sluzby od Microsoftu nepotrebujete. Mimochodem to zastreseni MS Passport. A jak by jste chtel delat certifikacni autority platne pro vsechny soucasti teto konfederovane site? V distribuovanem sytemu jakym by mel Hailstorm(Millenium) byt by urcite vsechna data byla multiplikovana a sluzby jistene, vypadku passportu se nebojim.

    Co se tyce "zadnich vratek" pro smirovani, tak v tom pripade byste mel napadat staty, ktere pripadne zakony pripravuji a ne koncepcni reseni, ktere to musi splnovat.
    Mimochodem pokud takovy zakon bude existovat, tak firmy, ktere v dane lokalite budou nabizet nejake distribuce linuxu budou muset ony "zadni vratka" zadelat i tam.
  • 25. 9. 2001 11:21

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Takhle naprosty souhlas. Nevim tedy, proc jste predtim na mne vyjel.

    A pokud jde o ta zadni vratka - jejich nastin (funkcnost plne neprokazana) mel MS v NT uz pred lety. Samozrejme, ze pokud by byla uzakonena (momentalne se o to snazi v USA), tak by postihla vsechno, vcetne Linuxu. Kritiku takovych zameru najdete na Inetu vsude mozne, ode mne na News on 'Net
  • 25. 9. 2001 13:25

    J.Kastl (neregistrovaný)
    Na tom je divné jedině to, že posádka nepoužila vlastní IQ. Chcete-li jinak, přirozenou inteligenci - oproti umělé.
    Ale ono je to těžké vzpomenout si na přirozené pocity, když se všichni musí povinně usmívat, nijak nerozlišovat a věřit, že vše je o.k. a pod kontrolou. - Tohle je už mimo téma, snad kromě paralely, že něco jako MS.NET nakonec bude ideálním prostředím pro hackery.
  • 25. 9. 2001 13:34

    Honza (neregistrovaný)
    No castecne s Vami souhlasim a mate asi pravdu v tom, ze to co mi primarne vadi je neuveritelna arogantnost a hulvactvi, ktere pan Zajicek pouziva. Osobne me HODNE vadi, ze mu na lupe davaji prostor (chapu to, on diky tomu radikalizmu zvysuje navstevnost a tim i zisk lupy), ale tohle neni v poradku, to je kratkozrake. Myslim si, ze lidi chteji mit skutecne objektivni zdroj informaci a ne tyhle kecalisty stylu Zajicek, kteri si svoji karieru zalozili na tom, ze utoci na tu a tu firmu.
    Opravdu analogie s nabozenskou fanatickou sektou je zcela na miste ptz pan Zajicek splnuje vsechna kriteria fanatickeho vudce.
  • 25. 9. 2001 12:27

    m99 (neregistrovaný)
    Ale ne, "vyjet" na vas jsem rozhodne nemel v umyslu. Jen jsem chtel uvest na pravou miru nektera tvrzeni kolem .NET a Hailstorm a take trosku zmirnit tu hysterii, ktera znela (omlouvam se, ale vazne to tak pusobi) z clanku. Trochu mi vadilo, ze vas nazor byl tak jednostranny a zaujaty. Mimochodem prirovnani k Star Treku neni az zas tak spatne. Uvedomte si, ze nejvetsim hnacim motorem vyvoje vedy a tudiz i informatiky je fantazie. Fantazie a predstavivost maji vetsi cenu nez vedomosti.

    A jeste k tem zadnim vratkum ... ano neco takoveho se povidalo. Problem je ale nekde jinde. Jde o to, ze americka administrativa na tyto vratka tlaci, vezmete si priklad PGP. Jestli me ma pamet neklame, tak tam byla existence zadnich vratek dokonce potvrzena (ctenari at nepropadaji panice, bylo to v davne dobe, snad dokonce v primem predchudci PGP, ja si uz ted na podrobnosti te kauzy nevzpominam, ted uz tam ty zadni vratka pry nejsou).
    Jenze jak by mohlo byt mozne kritizovat zadni vratka tajnych sluzeb pro pristup k "tajnym/privatnim" datum kdyz se podivame treba na udalosti v USA z 11.9.? Kdo rozhodne kdy je mozne porusit soukromi a kdy ne? Bohuzel vyssi moralni autorita neexistuje. Nakonec Orwellovsky svet na vas nikdy nebude moct pokud budete platit vzdy jen cash, nebudete nikam letat, nebudete pouzivat Internet atd. Takze zijte anti-globalne a nebudete vystaveni tomuto nebezpeci.
    Ale to uz uplne mimo misu a debaty ohledne Millenia se to netyka. Nechme si ho na dobu az bude ceska vlada o podobnem zakone take uvazovat. :-(
  • 25. 9. 2001 13:02

    shrek (neregistrovaný)
    >>>Lidi, copak jste absolutne spokojeni s tim jak dnes
    >>>vypada pocitac, Internet, vymena dat a vubec?

    No, uplne spokojeny neni asi nikdo, ale radeji to necham prirozenemu vyvoji, nez bych se mel ridit nejakymi osvicenymi vizionari, kteri nam chteji svoji vizi vnutit

    >>>Nevadi vam, ze se clovek neustale prokousava pres
    >>>nastaveni, hleda pomoci adres misto podle typu dat,
    >>>ktera hleda, ze internet vypada jako velky smetiste, kde
    >>>najit specificka data je nadlidsky vykon.

    No, je pravda, ze aby se clovek naucil hledat neco na Internetu, potrebuje k tomu urcity "vycvik". Ovsem pochybuju, ze se toto da uplne eliminovat. Dnes mame k dispozici nespocet katalogu a vyhledavacich stroju, ktere napr. mne osobne obvykle staci. Osobne se desim situace, kdy by existovala nejaka obecna autorita, ktera by uzivatelum "predzvykavala" data. Dnesni stav je takovy, ze uzivatel musi sam premyslet, hledat nove cesty, zjistovat si informace. Vam to mozna nesedi, mne ano.

    >>>Copak uz nikdo nema fantazii, aby si predstavil system,
    >>>kde hlavni entitou je uzivatel a "sit" ho sama
    >>>obklopuje daty a SLUZBAMI podle potreby?

    No, predstavit si to dovedu - napr. Smart Tags je takovym pokusem o vnuceni dat uzivateli podle potreby - potreby providera a ne uzivatele.

    >>>Prece neusneme ve stavu jaky mame dnes, musime hledat
    >>>neco noveho. Nechci tvrdit, ze Millenium je to prave, to
    >>>ne. Na druhou stranu si jakakoli koncepce jina nez to co
    >>>mame na stole dneska zaslouzi trochu pozornosti a ze
    >>>zacatku i schovivavosti.

    Ja uznavam heslo zit a nechat zit. Pokud si chce nekdo postavit nejaky system nad dnesnim Internetem a nebude se ho snazit cely ovladnout a predelat, jsem ochoten mu to tolerovat. Ovsem je otazka, jestli se mne nebo Vas nekdo nakonec bude ptat.

    >>>Ja myslim, ze uzivatel nemusi mit poneti co a kde se
    >>>provadi s jeho daty. Jeho to ani nezajima. Typicky
    >>>uzivatel chce funkcnost.

    A to je prave ten pru*r. Dnesni uzivatel nechce premyslet, stejne jako dnesni prumerny volic ve skutecnosti nechce nest spoluzodpovednost za rizeni spolecnosti. Proto to s demokracii vypada, jak to vypada.

    >>>Co se tyce smirovani, uvedomte si, ze dnes uz davno
    >>>smiruje kazdy. Letecka spolecnost, ktera vi kam letate a
    >>>dokaze si odvodit proc. Vase banka, ktera vi za co
    >>>presne utracite. Vas telefonni provider, ktery vi kam a
    >>>jak volate. Svet uz je davno prospikovan spionazi a lide
    >>>si to ani neuvedomi. Nasim cilem by ale nemelo byt
    >>>zamezeni spionaze, ale zamezeni zneuziti spionaze.

    Zamezit se tomu da jenom tak, ze budeme bojovat za svoje prava ted. To oklestovani prav se deje krucek po krucku a vzdycky si spolecnost rekne: "Ale, vzdyt se toho zase tak moc nezmeni. A navic, 'ti nahore' asi dobre vedi, proc to delaji. Snad to bude pro nas dobre."

    Na zaver citat z textu jedne slovenske skupiny: "Lepsie je byt dnes aktivny, ako zajtra radioaktivny!"
  • 25. 9. 2001 13:39

    Honza (neregistrovaný)
    Soulasim, tak myslenka je skvela a je stara jako myslenka na Internet, ptz prvne byla uvedena v Xeroxu (onehda kdyz se jeste planoval Internet, graficke rozhrani OSu, OOP jazyky atd.). Tahle idea ma mnoho skvelych moznosti a dal rozsiruje potecial internetu, pochopitelne by se na ni melo pracovat souhrne, tedy stylem jako se navrhovala CORBA nebo pripravovala specifikace o WWW.
  • 25. 9. 2001 13:59

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Skutečně objektivní zdroj informací nenajdete. Není jím ani ČTK, bohužel. Nezbývá tedy než si shromáždit faktra z různých zdrojů a pokusit se je analyzovat sám. Takže si přečtu, co o tom píše Zajíček, co o tom píše Dočekal a pokusím se udělat si vlastní úsudek. Pokud bych některé informační zdroje záměrně ignoroval, byl by můj úsudek nutně zkreslený.
  • 25. 9. 2001 14:10

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Skutecne objektivni zdroj informaci neexistuje a existovat ani nemuze. Informace jsou naprosto nutne a vzdy zkresleny interpretaci a prezentaci - prinejmensim tak, ze informace nejsou nikdy zverejneny vsechny (to by ani neslo, zverejnit nazory vsech lidi na nejakou vec), ale jsou nejak profiltrovany.

    Takze nezbyva nez si vybrat z vice zdroju a skutecne si sestavit nazor vlastni.

  • 25. 9. 2001 14:25

    Honza (neregistrovaný)
    Ano, to mate obecnou pravdu, ale predstavte si, ze byste timto zpusobem jednal i v praxi. To byste si pak musel procist treba nyni cely koran, dale pak vsechny prednasky a proslovy Ladinka, jeho clenu a pak byste si mohl udelat velmi objektivni nazor.
    Nyni ale jsme v rukach spolecnosti, ktere data filtruji a my jim proste musime duverovat, ze ty data jsou pravdiva a pokud se napr. Lupa snazi byt tou alespon trochu objektivni centralou, tak sem urcite pan Zajicek nepatri ptz je to fanatik.
  • 25. 9. 2001 13:50

    m99 (neregistrovaný)
    >>>No, je pravda, ze aby se clovek naucil hledat neco na Internetu, potrebuje k tomu urcity "vycvik". Ovsem pochybuju, ze se toto da uplne eliminovat. Dnes mame k dispozici nespocet katalogu a vyhledavacich stroju, ktere napr. mne osobne obvykle staci. Osobne se desim situace, kdy by existovala nejaka obecna autorita, ktera by uzivatelum "predzvykavala" data. Dnesni stav je takovy, ze uzivatel musi sam premyslet, hledat nove cesty, zjistovat si informace. Vam to mozna nesedi, mne ano.<<<

    Bohuzel nemuzu souhlasit. Uvedomte si, ze katalogy a vyhledavaci stroje jsou schopne postihnout pouze staticky adresovatelny internet. Pokud nejaka data umistim do databaze a uzivatel bude muset specifikovat napriklad klicove slovo aby se k nim dostal, tak to se nikde ve vyhledavacich strojich neukaze. Ty budou mit zmapovanou pouze tu hlavni stranku s formularem. Takovych stranek je dnes vic nez dost.

    Nejde o to, aby existovala autorita ktera predzvykava data. Takovych je na internetu uz dost (vzpomente na umirajici data-push systemy jako channels atd). Jde o to, aby hledana data bylo mozne specifikovat podle hledaneho obsahu a ne podle jejich adresy. Jde o to, aby v budoucnu "Sit" rozumela i semantice dat, ktera na ni lezi, a byla schopna sama navigovat, sama se prizpusobovat, prenaset data mezi uzly, aby byly co nejblize mistu urceni, proste optimalizovala se. To urcite nebude mozne v blizke dobe, myslim, ze ani Millenium tyto snahy nema. Ale co je podle mne dulezite je oprostit se od Internetu takoveho jaky je dnes a najit reseni jine, lepsi. Myslim, ze se vzrustajicim poctem pripojenych uzivatelu a exponencialne rostoucim objemem dat na internetu bude za chvili situace neunosna. Internet ve stavajicim pojeti splnil (a daleko predcil) vsecna ocekavani. Ukazal, ze je mozne se spojit, ze je mozne sdilet, ze je mozne spolupracovat. Doufam ale, ze bude dalsi krok a ze vyvoj ted neustrne.
  • 25. 9. 2001 15:05

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Tak zalozte StB a zlikvidujte mne odevsud. StB byla parta "fanatiku" presne vaseho razeni.

    Nyni ale jsme v rukach spolecnosti, ktere data filtruji a my jim proste musime duverovat, ze ty data jsou pravdiva...

    Pokud si nechcete zjitit, ano co je treba Islam, a MUSITE duverovat informacim nejakych buhvijakych spolecnosti, je to vas problem, se kterym nechci mit nikdy nic spolecneho. V tom je mezi nami naprosto zasadni rozdil (zcela stejny, jaky byl mezi mnou a napr. StB).

  • 25. 9. 2001 15:11

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    No slava - konecne nekdo s rozumnym pristupem.

    Az na jeden detail - treba Nimda nebyla zadnou profiltrovanou subjektivni informaci:)
  • 25. 9. 2001 15:32

    Honza (neregistrovaný)
    Opravdu nejradsi mam tyhle lidi, co pred sebou nosi jako hrdinsky stit to, ze je vyslichala Stb. Sam jsem si v teto dobe uzil sve ale nechci o tom mluvit, byl to muj osobni postoj a nemam duvod si jej pripinat hrde na hrud a vykrikovat jak jsem JA byl ten nejstatecnejsi - takze tohle nebudu komentovat.

    Co se tyka fanatismu, tak je presne definovan, ctenari lupy, ktere to zajima by si meli tu definici najit ve slovniku cizich slov a patrne bych do ni asi nezapadal, ale to neposuzuji. Mym hlavnim cilem je, aby porad nekdo nemluvil o nejakych spikleneckych teoriich a o tom, jak je nekde Velky Satan nebo ze treba za vsechno muze M$ a ze svet spasi bud Ladinek nebo Linux. Oboji je fanatismus (aspon v te puvodni definici) a vy jej proklamujete. Takze si to uzijte a jdete se litovat jaky jste byl chudak a jdete do hospudky vypravet, jak jste vydrzel to muceni Stb, ja radsi budu mlcet, neni to hezke povidani....
  • 25. 9. 2001 16:05

    Miklo (neregistrovaný)
    "...a jednoho dne prijde MS a ovladne cely svet ...bla bla bla..."

    Nepripadne Vam uz ta vecna hysterie trochu nudna? Ale musim uznat, ze Vase clanky maji nejvetsi navstevnost ;-)
  • 25. 9. 2001 16:37

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ano, jsme v rukou informacnich zdroju, ktere data filtruji. Potud souhlas - ale odkud se vzalo, ze jim musime duverovat, ze data jsou pravdiva ? (A co si vlastne predstavujete, Kefalin, pod takym slovom "pravdiva" ?). U kazde informace byste mel vedet, odkud se vzala a podle toho ji posoudit. Cim vice o zdroji vite, tim lepe. Duverovat bezmezne jakemukoliv zdroji ? Bezmezne neverim ani mamince a ta jedina ma na to narok ...

    Myslim, ze byste si, tvari v tvar podobnym clankum mel zopakovat jeden stary vyrok (myslim, ze ho neocituji spravne) - Vazeny pane, s vasim nazorem naprosto nesouhlasim. Budu se ale do posledni krve bit za vase pravo ho vyslovit.

  • 25. 9. 2001 17:04

    shrek (neregistrovaný)
    No, ideje jsou to hezke, ale zatim je to sci-fi. Mam za to, ze nam soucasny Internet jeste par let bude muset stacit. Uvidime, jak se to bude dale vyvijet.
  • 25. 9. 2001 20:34

    Honza (neregistrovaný)
    Jdete do prdele, jste kreten jak brno a muzete si polibit ten vas vypatlany zajickovsky mozek.
  • 25. 9. 2001 20:38

    Honza (neregistrovaný)
    DObre, s timhle lze souhlasit. Mate pravdu v tom, ze na Internetu je situace jina, nez napr. u tisteneho media. Takze v tomhle pohledu na (ne)filtrovani clanku na Internetu s Vami zcela souhlasim.
  • 26. 9. 2001 8:11

    Petr J. (neregistrovaný)
    Asi bude z Prahy, nebo z venkova, nebo je prostě jenom mentálně inkompetentní - jo to je nejpravděpodobnější varianta, protože jinak by věděl, že Brno se píše s velkým B :o)

  • 25. 9. 2001 17:32

    Honza (neregistrovaný)
    Ale ja jsem nenapsal, ze si mate najit jeden zdroj a tomu verit, ale reknete mi: co OPRAVDU vite co SKUTECNE psal napr. Osama bin ladin? Krome toho, co jste dostal pres televizi nebo pres jiny zdroj. Ale nepochopil jste pointu a tou je, ze NIKDY vam nepomuze sebevic zdroju informaci, pokud t zdroje informaci jsou zprostredkovane, ptz i pri nejlepsi vuli tam bude skresleni na zaklade skraceni/nepochopeni/re-interpretace/atd. proto je CELA spolecnost zalozena na duvere, na tom, ze lekar je skutecne lekar a ze me osetri dobre, na tom, ze inzenyr navrhujici autobus nebo tramvaj to umi a udela dobre a ja v ni nevybuchnu, na tom, ze banka bude chranit moje penize a nevystavi je nekde za voknem atd atd. A o tom jsem mluvil. Kdyz chcete ulozit penize tak si najdete duveryhodnou banku -> kdyz chcete mit dobre informace, najdete si duveryhodny zdroj a odtud se dostavam k tomu, ze nemusim (aspon ja) cist Straznou vez a pana Zajicka, abych mel dojem, ze se blizi konec sveta - pro me to jsou silne neduveryhodne a fanaticke zdroje.
  • 25. 9. 2001 18:16

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ne to nevim (a pokud se podivate do diskusi k jinym clankum zjistite, ze jsem take nabadal k jiste opatrnosti, co se odvetnych akci tyce) - nicmene, to sem do teto diskuse skutecne nepatri.

    Ano, nikdy vam nepomuze sebevic zdroju k "absolutni" pravde, ale cim viz zdroju, tim se snizuje pravdepodobnost, ze jste pravde prilis vzdalen. Protoze jeden to zkresli jednim smerem, dalsi jinym (to mluvim o pripadu, kdy ctete informace pouze od autoru, ktere nemate "okalibrovane" - pokud je znate jiz z drivejska, je to jeste lepsi).

    Nevim, jestli je cela spolecnost zalozena na duvere - ja jsem nicmene, ponekud, paranoidni. A tak nez jdu k lekari, snazim se najit nekoho, kdo uz u nej byl a zjistit, jak a co - a ano, pocitam i s tim, ze pokud se zeptam jen jednoho cloveka, ktery si zrovna s lekarem nepadl do oka, mohu dostat vyznamne zkreslene informace. Kdyz jdu ulozit penize, skutecne si najdu duveryhodnou banku - ale jeji duveruhodnost neoveruji tak, ze se urednice na prepazce zeptam, jestli jsou duveryhodna banka - protoze ona pochopitelne pritaka (to jsou ty zkreslene informacni zdroje).

    No, a kdyz vidim clanek pana Zajicka, tak tusim, (z predchozich kalibraci), ze bude napsan konfrontacnim tonem, kvalita poskytovanych informaci a zejmena jejich interpretace nebude takova, jaka by se mi zamlouvala. Ano, i pro ne to neni prilis duveryhodny zdroj - ale pokud mi zbude trocha zbytecneho casu, tak si prectu i zdroj neprilis duveryhodny - snad mam vlastni rozum, abych si to prebral a co kdyby nahodou mezi spoustou balastu byla nejaka zajimava informace ...

    Rozhodne by me ale nenapadlo zadat, aby mu bylo zabraneno v publikaci - snad v casopisu, kde si platim a kde bych mel pocit, ze zaplacene misto lze vyuzit ucelneji. Ale v miste, kde zverejneni clanku nic nestoji a pokud nechci, nemusim ho cist ? A stejne tak by me nenapadlo prilis vazat duveryhodnost clanku od media, kde byl zverejnen - primarni je vzdy autor. Obzvlast kdyz vime, ze Lupa, kdyz na to prijde, zverejni co je k dispozici. Vim to, sam jsem par clanku napsal ... ;-)

  • 25. 9. 2001 20:05

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Vy jste se snad uz uplne zblaznil. bin Ladin a Linux a Zajicek - trojka "spasitelu" sveta!:)))))))) Ta StB s vami musela poradne zacvicit (if at all). Je z vas fanatik jak remen.

    Tak mi racej vodpustit, ze jim do ty jejich rozkvetly kapitalisticky zahradky poustim Zapatovy mandelinky:)

    Nicmene je rozkosne, jak se cechackove cili nad clanky, kterych je sama Amerika plna. Ja fakt nechapu, proc cechackove nevezmou klacky a nejdou tam tem Amikum tu Ameriku poradne uklidit od tech fucking universitaku a jinych silencu, kteri by meli mit na Lupu a vubec kamkoli na svete pristup zcela zakazan.

    Jdete se vycpat, chudinky...
  • 25. 9. 2001 20:41

    - (neregistrovaný)
    teda Zajdo, Zajdo... Podle Tebe je tedy každý, kdo s Tebou nesouhlasí ovlivněn StB (ne-li přímo agentem)?

    Tvé vidění světa je neskutečně černobílé. Na jedné straně bolševický fašouni z StB a na druhé Tvá dokonalost ;)

    Jdi se vycpat chudinko :)))

    p.s.: zapiš si konečně za uši zasády svobody, kterou sám hlásáš - "s vaším názorem nesouhlasím, ale udělám vše pro to, abyste ho mohl dál říkat" (plus minus ve formulaci)

    p.p.s.: myslím si, že jsi velmi inteligentní odborník na technické věci. politiku, vize budoucnosti a MS ale raději nech být. šlapeš hrozně mimo. :( a je to škoda. chtělo by to mnohem chladnější hlavu. zkus si třeba představit zcela nezaujatě, jak bys přijmul koncepci, kterou v článku kritizuješ, kdyby ji nastínil třeba Linus Torvald (píše se to tak?). Bereš apriori jako špatné vše, co řekne strana, která se Ti subjektivně nelíbí. :( To není dobře a hlavně to také odporuje principům kritického myšlení. Brzdi prosím.
  • 26. 9. 2001 15:37

    David Rohleder (neregistrovaný)
    S tim osobnim napadanim to mate tezke. Nekdo napise nejake ostrejsi slovo nebo s vami nesouhlasi a vy ho hned oznacite za komunistu nebo fasistu. A jednim dechem dodate, ze proti takovym jako je on jste bojoval cely zivot.

    Jakkoliv s vasimi clanky nebo myslenkami povetsinou souhlasim, takove v podstate bezduvodne napadani (nebo vraceni urazky jeste vetsi urazkou) mi prijde zbytecne a v mych ocich snizuje vase hodnoceni.
  • 26. 9. 2001 19:13

    J.Kastl (neregistrovaný)
    To je konečně neotřelá myšlenka! Jak se nedávno psalo open-source = komunismus, tak teď  M$ = světovládná Amerika ( kterou ale rozvracejí zlí hackeři ).
  • 28. 9. 2001 7:28

    Jerry III (neregistrovaný)
    Hele, ted sem nasel dalsi - co takhle napsat o http://www.sun.com/software/star/webtop/ - Sun chce evidentne taky nase dokumenty :) A narozdil od M$ to neni pouze jen vyzkum, oni to uz maj davno realitou ...
  • 26. 9. 2001 0:38

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Pane Lukesi, nikdo po vas nezada, aby se vam moje komentare libily, a uz nejmene (ba primo minusove, lze-li) bych neco tak hloupouckeho zadal ja.

    Ale nezamlcujte jednu podstatnou vec - ve vsech mych clancich najdete odkazy na puvodni materialy, ktere komentuju (prave proto, aby si svuj nazor udelal kazdy sam). I tenhle clanek, k nemuz je (lec bohuzel moc neni) tahle diskuse, je takrka zpoloviny slozen z presnych citaci sentenci ze zdroju MS.

    Mam chut se s vami vsadit, ze nejpozdeji do peti let bude vetsina z toho, o cem je Millennium, implementovana do MS.NETu nebo jak se to tou dobou bude jmenovat. Pokud jeste budu existovat, rad vsem pripomenu jeden clanek zpred peti let.

    Mezi nami je nazorovy rozdil jasny a pred nejakou dobou jsme si ho v diskusich vysvetlili. To ale nevylucuje, ze oba nazory mohou plodit neco uzitecneho pro obe (i jine) polarity. A to i proto, ze se nijak hloupe nenapadaji, i kdyz jedna s druhou nema moc caso-trpelivosti.

    Mimochodem, na americkych diskusnich serverech (diskusi se tam ucastni samozrejme i lidi z celeho sveta) jsem nenarazil na tak zurive nenavistne osobni napadani autoru jakehokoli "seberadikalnejsiho" clanku ci nazoru, jak se to deje v Cesku. I to o svedci o premnohem. Clanek, jako je ten muj, by tam vyvolal diskuse (if any) k podstate veci. Nikoli k osudu, mravum, spolecenske nezpusobnosti a buhvicemu vsemu autora, ktereho nota bene nikdo z chrlicu plamenu jedine spravedlnosti (aka Taliban) vubec nezna.
  • 26. 9. 2001 2:32

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ja vam odkazy na jine zdroje neuprel ze zle vule, rec byla o tom, ze by vam rozhodne nikdo nemel branit v publikaci a k tomu jsem pridal hodnoceni, ze ktereho vyplynulo, ze vase styl interpretace informaci mi prilis nejde pod nos - a ani k jednomu mi fakt, ze clanky obsahuji odkazy nepripadal jako argument "k veci". Nicmene, pokud je to pro zachovani objektivity nutne, ano, verejne vam priznavam, ze vase clanky obsahuji odkazy.

    Sazka nepripada v uvahu - sazeni jsem zkusil jednou v zivote a nevyhral jsem, cimz jsem se sazenim skoncil. A krome toho, mel jsem dojem, ze hlavni apel vaseho clanku nespociva v informaci, ze jakesi Milenium bude implemenotovane do jakehosi MS.NETu, podstatou clanku, alespon jak se to jevilo me bylo ze Milenium bude mit zasadni vliv na vetsinu uzivatelu a na fungovani Internetu vubec - coz je trochu silnejsi tvrzeni nez to, o ktere jste se chtel vsadit.

    Co se tyce posledniho odstavce - kultura v kazde zemi je jina a zpusoby diskuse take. Kdyz uz jste ale o tomto tematu zacal - dle meho nazoru se na vysledne kulture diskuse podepisuji vsichni diskutujici. Asi vas nastvu, ale mam dojem, ze zde v diskusich take obcas obhajuji nazory, se kterymi nekteri jini lide nesouhlasi - a s osobnimi utoky setkavam jen velice ojedinele. Zrejme je na osobni utoky treba dvou stran. Tim v zadnem pripade nechci rict, ze si za vsechno muzete sam, ale tak trochu ty hulvaty proste pritahujete.

  • 26. 9. 2001 12:08

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Az na jeden detail - treba Nimda nebyla zadnou profiltrovanou subjektivni informaci:)

    To je dobrý příklad. Samozřejmě, že ve vašem článku (stejně jako v článcích autorů opačně názorově vyhraněných) jsou prosté informace (během čtrnácti dnů se objevil už třetí masový červík pro IIS), které jsou obvykle pravdivé (samozřejmě nemusejí, ale u většiny autorů se to nestává často a už vůbec ne úmyslně), ale subjektivní může být jejich výběr. A zrovna tak jsou tam hodnocení (ta už jsou subjektivní) (MS serverový software stojí za starou bačkoru) a prognózy (taktéž ovlivněny vnímáním autora) (pokud nenastane odklon od používání MS produktů, Internet se nám zhroutí). Osobně jsem toho názoru, že čtenář s dostatečnou mírou přirozené inteligence dokáže tyto tři kategorie snadno rozlišit a podle toho s obsahem článku naložit. První část se dá verifikovat z jiných zdrojů, nad druhou a třetí je třeba se zamyslet, jestli fakta hodnotím stejně a docházím ke stejným závěrům. A i v případě že ne, je rozumné o nich vědět.

    P.S. příklady uvedené kurzívou jsem právě vymyslel a nejsou vybrány z článků L. Zajíčka

  • 28. 9. 2001 5:30

    Jerry III (neregistrovaný)
    Jen dodam ze Zajicek jak je jeho zvykem zapomel dodat ze i firmy co spolupracuji s Open source (AOL, IBM abych jmenoval par) a podle nej sou dobre maji uplne stejne plany na pohlceni internetu a vsech uzivatelu v jejich prospech. Nastesti ne vsichni OSS programatori sou fanatici jako Zajicek, spousta jich dokaze rozlisit dobry napad od spatnyho, be zohledu na to, od koho to prislo. A prave diky nim si M$ nebude moct delat co chce, kdyz uz to doslo tak daleko ze OSS vyviji kompatibilni kopii .NETu tak to bude M$ trosku drzet v mezich soudnosti, samozrejme za predpokladu ze nekdo bude OSS verzi .NETu pouzivat. Takovychhle prikladu by se dalo najit vic ...

    A jeste si nemuzu odpustit - ja sem narozdil od Zajicka poradnej frajer, protoze ja si nenecham vladu CR smirovat me, sbirat informace o kterych nevim co s nimi dela, obcanku sem nemel posledni dva roky co sem v CR zil - tj. stat o me nevedel, protoze narozdil od Zajicka nemam velkou hubu ale delam ciny a kdyz se mi neco nelibi tak na to nenadavam ale neco s tim udelam (i kdyz treba jen pro sebe, ale kdyz by to udelali vsichni ...).
  • 28. 9. 2001 22:47

    Jan Havlicek (neregistrovaný)
    Ja se vsazim rad prave proto, ze casto prohravam - zivot je pak mnohem dobrodruznejsi;-)

    Ale k tem informacim - samozrejme, ze "objektivita" neexistuje prave kvuli tomu, ze media vybiraji agendu, o ktere informuji - a prave proto je cteme, ony to delaji za nas! To je prece novinarska prace, vybrat tema a nejakym zpusobem ho pojednat. Mohu pak mit vyhrady, muze se mi to nelibit - ale vycitat tomuto pristupu "neobjektivitu" je nesmysl, kdyz navic prave pohled autora - at sebevic zaujaty - byva casto inspirativni a na celem textu nejcennejsi. A pokud si chci vytvorit "trvalejsi" nazor, sezenu si dalsi informace sam a autorovi za pravdu dam, nebo nedam - vtip je v tom, ze bez jeho prvotniho popudu by me to vubec nenapadlo. Ted nemluvim o dezinformacich, at uz zamernych nebo zpusobenych neznalosti. Prirovnal bych to treba k textum o fotbale - skutecne "objektivni" by byly jen vysledkove tabulky, ale o tom, jaky zapas byl, se z nich moc nedozvite. Dalsi vec je take to, ze podle mineni mnoha lidi by publikujici clovek nemel mit vlastni nazor a uz vubec by ho nemel davat najevo - ale ja se ptam, proc by nemel? Svet je barevny a zajimavy. Texty a la "agenturni zpravy" vam vetsinou moc neprinesou - krome toho klasickeho "kdy, kde, kdo, co" se z nich mnoho nedozvite. "Vyvazenost" je casto suplovana dvema protichudnymi citaty, ktere o nicem nevypovidaji - neznate relevanci mluvciho. Navic i zde je problem volby agendy - o cem se informuje, je hodne pozornosti, co sitem propadne, neni. Budme radi za bohatost nazoru. Ochuzovat se o ne hranim si na nejakou falesnou "objektivitu" by bylo skoda. Pak bychom misto stavnatych textu cetli referencni prirucky. A nevycitejme jakemukoliv mediu, ze prinasi take nazory, se kterymi nesouhlasime - casto je za tim jen nase obava ze zneklidnovani. Navic je cist prece nemusime.

    Zvlastni je, ze tyto pozadavky mame jen u medii masovych - v ostatni komunikaci nam to nevadi. Je to, nebo neni v dobe Internetu prezitek? Ted se mi o tom premyslet nechce.

  • 24. 9. 2001 8:54

    zoul (neregistrovaný)
    Přírodní zákony donekonečna prokazují, že bohatost celku je jen v bohatosti diverzifikovaných a mnohostranně provázaných systémů s obrovsky členitou distribucí všeho, včetně informací. Tomu nevzdělaní mocenští/korporační papaláši nikdy neporozumějí. Jejich touha po ovládání všeho silově vnucovanou uniformitou a likvidací diverzifikovaných seberealizací (tj. zdrojů bohatosti celku) je zaslepená. Výsledkem je prohlubující se destabilita, vedoucí k unipolárnímu (v "lepším" případě bipolárnímu) systému totalizované moci vládců nad ovládanými a k zatuhnutí celku do nepohybu.

    To ma byt sociologicky experiment, nebo to myslite vazne? Myslel jsem vzdycky, ze redakce krom jineho disponuje jistou "kolektivni soudnosti". Nebo jsem divny ja a v poradku je ten text?
  • 24. 9. 2001 18:09

    David Petrla (neregistrovaný)
    Kolegové, informace v článku jsou staré takové dobré dva nebo tři roky. Tuším jsem o něm tehdy i něco někde napsal, nevím už co a kde, ale dokument, z něhož Zajíček cituje, byl už tehdy veřejně dostupný.

    Projekt Millennium byl dávno ukončen, jak se dočtete třeba tady:

    http://research.microsoft.com/sn/

    Na té stránce je seznam projektů, na kterých pracuje MS Research dnes. Jsou to takové orbitálně příšerné, temně makabrózní a přímo apokalypticko - terminálně - omnidestruktivní hrůzy, jako např. IPv6.

    Project Millenium byl zastaven, protože počítal s COM 2.0 a to byla slepá ulička. Navíc byl příliš ambiciózní.

    Projekt Coign fungoval a byl pozoruhodný, hrozně jednoduchým způsobem distribuoval výkon úplně standardních, neupravených desktopových Windows aplikací přes více počítačů. Akorát to jaksi nemělo žádné konkrétní využití.

    Zajíček zkrátka zase vykopal nějakou prehistorickou příšeru, aby měl čím strašit. Píše - polopatě řečeno - normální hovadiny. Howgh!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).