Hlavní navigace

Elegantní blogování s Blogger.com už i v češtině

22. 6. 2007
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
Google míří do světa. Na českou verzi YouTube si budeme muset ještě asi chvíli počkat, ale blogovací systém Blogger.com už v češtině běží. Jaký vlastně Blogger.com je a s čím na českou scénu přichází?

I ten nejzarytější odpůrce blogování musí uznat, že blogy nejsou už jen pouhým pominutím mysli internetových uživatelů. Naopak si po trochu divočejších letech našly své pevné místo na Internetu a spřátelily se i s tradičními médii. Kde je poptávka, tam je samozřejmě i nabídka, takže nové a nové blogovací systémy rostou jako houby po dešti a to se týká i českého zákoutí Internetu. Kvantita sice občas předčí kvalitu, ale tak to už bohužel bývá. Se zvyšujícím se zájmem nadnárodních internetových gigantů o české uživatele lze celkem logicky očekávat, že k domácím hráčům, jako je třeba Bloguje.cz či Blog.cz, se přidají i zahraniční systémy.

Microsoft svou službu Windows Live Spaces do češtiny už lokalizoval před řadou týdnů a předevčírem jsme se dočkali i české mutace konkurenční služby Blogger.com z dílny Googlu. Blogger.com je ve světě velmi oblíbená služba, ovšem pro řadu českých uživatelů tu dlouho byla jazyková bariéra. Ostrý start české verze Blogger.com byl ale jen otázkou času. Od včerejška je Blogger.com včetně administračního rozhraní a nápovědy lokalizován i do češtiny. Pojďme si jej tedy prohlédnout.

Zakládáme a nastavujeme blog

Blogger.com nabízí zdarma blogy pro každého a bez povinné reklamy. Pokud se ovšem reklamy neštítíte, můžete si pomocí AdSense i trochu přivydělat. Inzeráty AdSense se umisťují přímo z administrace blogu, takže se vůbec nemusíte zabývat HTML kódem. To jsme ale trochu odbočili, vraťme se na začátek.

Registrace i založení nového blogu je práce na několik málo minut. Pokud už máte svůj účet Google Account (např. jste uživateli Gmailu), je to opravdu otázka několika kliknutí. Už při zakládání nového blogu si můžete zvolit umístění a jeho adresu. Standardně si zakládáte blog s vlastní doménou třetího řádu v podobě cokoliv.blogspot­.com, což je obvyklé i u konkurence, přestože někde jsou adresy poněkud delší. Např. u Windows Live Spaces. Veškerá data jsou tedy na serverech Googlu, což není zase takový problém, protože Blogger.com má na české poměry vynikající dostupnost a problémy s přetížením serveru nejsou na denním pořádku. Někomu by však mohla vadit erární adresa.

Pokud chcete blog fyzicky umístit na server vašeho webhostera a používat vlastní doménu, resp. adresu, můžete použít export souborů přes FTP protokol na libovolný server. Není to žádná věda, stačí zadat obdobné údaje jako do obyčejného FTP klienta. Nově vytvořené či změněné soubory budou při přidání nového zápisku automaticky vygenerovány a přes FTP odeslány na cílový server. Blog tak můžete jednoduše integrovat do svých již existujících stránek. Nevýhodou je, že stránky musíte znovu publikovat, i když čtenář přidá nový komentář k vašemu zápisku, což je hodně nepohodlné. Navíc při exportu na jiný server nejsou dostupné některé funkce.

Blogger.com

Nastavení vlastní domény je jednoduché.

Elegantnějším řešením je použít pouze vlastní doménu. Stačí upravit DNS záznam a za několik hodin již blog funguje s vaší vlastní doménou a soubory jsou stále na serverech Googlu, takže odpadají problémy spojené s přenášením souborů přes FTP protokol.

Naklikejte si svůj vlastní design

Při zakládání blogu si musíte také vybrat jeho podobu. Zde volíte z několika připravených šablon. Výběr bohužel není příliš pestrý, takže kroky náročnějších uživatelů po založení blogu jistě povedou k jeho úpravě. Kdykoliv si můžete přepnout na jinou šablonu, takže s prvotním výběrem si nemusíte lámat hlavu.

Blogger.com

Úprava HTML kódu šablony není zrovna uživatelsky přívětivá.

Jestliže potřebujete implementovat například skript vašeho počítadla návštěvnosti nebo jiný prvek, lze přímo zasahovat do HTML kódu šablony. Vedle toho si samozřejmě úpravou HTML a CSS můžete šablonu zcela přetvořit k obrazu svému. Problém je, že poskytnutý editor a kód v něm zobrazený je dosti nepřehledný. Jistě by prospělo barevné zvýraznění syntaxe. Navíc ne každý holduje HTML/CSS, takže by mohl přijít vhod nový editor, který Google už nějaký ten pátek nabízí.

Blogger.com

Vizuální editor pro úpravu šablon.

Nemusíte vůbec manuálně zasahovat do zdrojového kódu šablon, ale jednoduše si podobu svého blogu naklikáte podobně jako třeba na českém Blog.cz, jenom s tím rozdílem, že stále můžete vkládat vlastní kód a úpravy okamžitě vidíte v náhledu. Vedle úpravy podoby a rozvržení stránek lze nastavit i kde a zda-li vůbec se jednotlivé prvky mají zobrazovat. Zde Google konečně dohnal konkurenci, protože třeba Microsoft u svého blogovacího systému Windows Live Spaces (dříve MSN Spaces) nabízí obdobnou úpravu designu již několik let. Menší zpoždění však nic nemění na faktu, že jde o šikovnou funkci.

Pohodlné psaní a menší obtíže s češtinou

Samotné psaní zápisků a vedení blogu je velice jednoduché díky vizuálnímu editoru, který spolehlivě funguje ve všech rozšířenějších prohlížečích. Nemusíte si lámat hlavu s HTML značkami. Základní formátování textu lze nastavit jen klikáním na patřičná tlačítka na nástrojovém panelu. Můžete měnit barvu a velikost písma, jeho zarovnání, použitý font, vkládat číslované seznamy či seznamy s odrážkami a podobně. Někomu by snad mohla chybět jen přímá podpora tabulek. Vždy ale můžete přepnout do přímé editace HTML kódu.

Blogger.com

Vizuální editor podporuje i práci s obrázky.

Ostrá verze Blogger.com podporuje i práci s obrázky, které můžete nahrát buď z vašeho počítače, nebo odněkud z Internetu. Obrázky se ukládají pod vašim uživatelským jménem do složky v rámci Picasa Web Albums. To je právě výhoda použití Google Account, díky němuž lze blog propojit s dalšími službami Googlu. Testovací verze systému například podobně jako obrázky umožňuje nahrávat i vkládat krátká videa, která se umisťují pod vaším uživatelským jménem na Google Video (překvapivě nikoliv na YouTube).

Blogger.com

Google testuje i vkládání videa.

V souvislosti s editorem zápisků je ještě důležité zmínit automatické ukládání, nastavení data a času publikování zápisku a klávesové zkratky pro běžnou editaci. Vedle tohoto editoru můžete pro publikování na Blogger.com použít i e-mail. Na publikování e-mailem není nic těžkého. Zapomeňte na nějaké nastavování poštovního serveru a podobné obskurní kousky. Blogger.com vám prostě přidělí tajnou e-mailovou adresu a každý e-mail, který na ni pošlete, bude zveřejněn jako nový zápisek.

Ještě taková zajímavost: nové zápisky lze celkem snadno přidávat i přes program Windows Live Writer od Microsoftu. Ten je sice určen hlavně pro uživatele Windows Live Spaces, ovšem podporuje i některé další systémy a Blogger.com mezi ně patří. Stačí zadat adresu vašeho blogu a přihlašovací údaje pro Google Account, o ostatní se už program postará sám.

Každý zápisek může mít vlastní stránku, v jejíž adrese se objeví nadpis zápisku, což je nejen z hlediska vyhledávačů a jejich indexovacích robotů efektivnější než odkazování přes kotvy do archivu. I to však Blogger.com umožňuje. V souvislosti s češtinou je ještě nutné upozornit na jeden nepříjemný problém. Z názvu zápisku při vytváření adresy jsou automaticky odstraněny všechny speciální znaky, což se týká i písmen s diakritikou. Nejde o to, že vypadne háček nebo čárka, ale že zmizí celé písmeno, a pak tedy adresa obsahuje nesmysly a kýženého efektu není dosaženo. Lze si ale pomoci trikem: zápisek pojmenujete bez diakritiky a publikujete, pak se však okamžitě vrátíte do editace a doplníte diakritiku. Adresa zůstane původní, ale zápisek bude pojmenován česky a ne cesky. I tak se ale domnívám, že toto mělo být při spouštění české lokalizace ošetřeno.

Komentáře, RSS a chybějící rubriky

Při psaní nového zápisku můžete buď povolit či zakázat jeho komentování. Komentáře lze tedy nastavit u každého zápisku jednotlivě. Obecně pro celý blog je lze opět zákázat či povolit a nebo je moderovat, což znamená, že čtenářem vložený komentář musíte před jeho publikováním nejdříve manuálně schválit. Na každý vložený komentář (i v případě, že je nemoderujete) vás může Blogger.com upozornit formou e-mailu.

Zároveň také můžete povolit vkládání komentářů buď jen registrovaným uživatelům služby Blogger.com nebo definovaným uživatelům, resp. spoluautorům blogu. Podobně je možné omezit i přístup na samotný blog. Co se týče ochrany před tzv. komentářovým spamem, lze aktivovat ochranu captcha. V souvislosti s komentáři mi vadí, že při jejich přidávání je čtenář přesměrován na úplně jinou stránku mimo blog, což třeba při používání vlastní domény může být hodně matoucí. Navíc tato stránka s formulářem pro přidání komentáře má vždy erární design. Nyní je již alespoň v češtině.

Poměrně překvapivé je, že Blogger.com nepodporuje řazení zápisků do předem definovaných rubrik, což se mu také dlouho vyčítalo. Google nakonec volání uživatelů alespoň částečně vyslyšel a zavedl dnes tolik populární štítky (tagy). Ty sice nelze chápat jako plnohodnotnou náhradu za nedostupné rubriky, ale lepší něco než nic.

Dalším specifikem služby Blogger.com bylo ignorování formátu RSS. Místo něj byl nabízen výhradně alternativní formát Atom, který je preferován i dnes. To už ale není takový problém, protože každá lepší čtečka vedle RSS zvládne i Atom, takže jeho upřednostňování je z uživatelského hlediska vesměs irelevantní. RSS kanál je ale dostupný také, ovšem téměř bych řekl, že tajně. U svého blogu na Blogger.com jsem jej objevil až náhodou při pohledu na zdrojový kód, kde byl přilinkován v hlavičce. Vedle kanálu pro zápisky z blogu lze odebírat i kanál pro komentáře u jednotlivých zápisků. Generování samozřejmě probíhá plně automaticky.

Závěrem: revoluce nejspíš ne

Blogger.com patří k těm lepším blogovacím systémům, se kterými jsem měl možnost pracovat. Oceňuji především jeho intuitivní ovládání. Všechno je krásně přehledné a na první pohled jasné. To, že je spousta věcí na Blogger.com místy až „polopatická“, neznamená, že by služba byla určena jen nenáročným uživatelům s minimálními znalostmi. Naopak. Výtek z kategorie těch velkých bych však několik měl. Vadí mi výše popsaný poněkud chaotický způsob přidávání komentářů, absence rubrik a zapadlý RSS kanál. Osobně naopak vítám, že je od začátku počítáno s tím, že jeden autor může mít více blogů. Mezi nimi se jednoduše přechází z tzv. dashboardu, přičemž nemusíte mít více přihlašovacích jmen a hesel.

Blogger.com

Dashboard umožňuje pohodlnou správu více blogů pod jedním uživatelským účtem.

BRAND24

Celkově mi Blogger.com od Googlu „sedl“ více než Windows Live Spaces od Microsoftu. Zajímavé je třeba už jen srovnání úrovně českého překladu. Lokalizace testovací verze Blogger.com byla překvapivě uspokojivá, ale český překlad Windows Live Spaces v ostrém provozu působí hodně strojově, stejně jako se řada dalších prvků jeví hodně násilně. K dobru jsem dřív Windows Live Spaces přičítal pouze způsob úpravy designu, ale i na tom Google zapracoval a třeba českému Bloguje.cz by něco takového určitě prospělo.

Blogger.com je zkrátka takovým ergonomickým systémem, kde jednoduchost není na úkor kvality. Přijde mi to jako rozumný kompromis mezi českými Blog.cz a Bloguje.cz. Vstup systému Blogger.com na českou scénu podle mého názoru neznamená žádnou revoluci ani evoluci, ale výběr dostupných systémů se uživatelům rozšířil o bezesporu zajímavou volbu.

Vyhovují vám štítky (tagy) místo pevných složek či kategorií?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).