Hlavní navigace

Názor k článku Elektronická fakturace - a proč ne? od vasekk - Z hlediska zak. o účetnictví je při tomto...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 11. 2003 15:40

    vasekk (neregistrovaný)
    Z hlediska zak. o účetnictví je při tomto postupu řada nejasností. Např. je vyžadavána kontace přímo na dokladu, případně připojená k dokladu (likvidační list), a především podpis účetní. A to u každého účetního dokladu, tedy na obou stranách (vystavená i přijatá faktura). Na druhé straně účetní záznamy je možné urdžovat jen v el. podobě. Nevím o žádném systému, kde by účetní mohl kontace podepisovat digi podpisem, a nevím, jak by na tento postup reagovala kontrola FÚ.

    Fakticky nebude snadné např. jak ověřit pravost podpisu účetní. V rutinním provozu bude pravdědodobně zaměnitelnost digi podpisů snadná, bude-li to podpis jen pro účtování.

    Postup může fungovat u velkého množství obsahově stejných faktur na malé částky, kde úspory mohou pokrýt dodatečné náklady při případných potížích. U velkých částech se riziko falešných dokladů, a to na obou stranách (i vystavovateli se může hodit doklad změnit, odběratel nemá pak téměř žádný argument), zvyšuje (prostě stojí to za tu práci) a dopady mohou být neúměrné úsporám. V tomto případě bych jako odběratel chtěl mít zaručenu jedinečnost dokladu.

    Pravděpodobně by se našla řada dalších věcí. Mám obavu, že pokud takovýto systém nebude vystaven několika soudním jednáním při sporech mezi zúčastněnými stranami, kde obstojí, je jeho zavedení spojeno s řadou rizik.

    Nejsem v žádné případě proti el. fakturám a dokladům vůbec. V zahraničí, kde panuje značně vyšší míra důvěry, se faktury posílají jako příloha nebo přímo součást pošty řadu let. Přitom vůbec nezáleží na formátu souboru. Tam se však nebojím platit kartou po telefonu apod. Navíc zákony a pohled kontrolních orgánů to umožňují.

    Nevidím také nic rozumného na pdf formátu. Pozměnitelný je, je však také totálně nepřipravený pro import do IS zákazníka. Rozumnější by byl XML dokument, úplně nejlepší by bylo, kdyby vznikla obecná celočeská např. XML-DTD specifikace vystavené faktury, doklady by byly podle této specifikace a různé IS si je mohly automaticky vyměňovat (přes poštu a možná i přímo server-server). Toto by bylo užitečné i v případě, že by se musely doklady paralelně posílat poštou.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).