Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické knihy letos prolomí trh. Bez českých vydavatelů? od jméno není podstatné - Moc se mi líbí argumenty všeználků vašeho typu....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2010 18:36

    jméno není podstatné (neregistrovaný)
    Moc se mi líbí argumenty všeználků vašeho typu. Kolikrát já je už za ty roky slyšel... A vždy to bylo u oborů, o kterých ten dotyčný věděl naprosto kulový.

    Jen by mne zajímalo, jestli také říkáte, že čas stavebních firem skončil, protože cihlu umí vzít do ruky každý a projekt vlastně taky není potřeba. Nebo jestli taky takhle žvaníte u truhláře o tom, jak si můžete koupit skříň v IKEA a sám si ji smontujete, takže čas truhlářů už skončil.

    Ona ta typografie není jen otázkou pomlček, výpustek a podobných symbolů, které mimo jiné upožňují rychlejší pochopení sdělení, ale také otázkou úpravy, která nebude rušivá (dobrá typografie je taková, která není vidět, čtenář ji nevnímá, oči ho ze čtení nebolí, text se neslevá ani netříští, jsou jasně odlišitelné odstavce, úrovně atd.). Forma není ani v nejmenším podružná - forma zcela zásadně ovlivňuje obsah. Abych to předvedl na tom truhláři - je vám k prdu, když budete mít židli z nejlepšího dřeva, která bude tlačit. Stejně tak je k ničemu židle, která má ergonomický tvar (tedy dokonalou formu), ale bude to laciný plast, který praskne při prvním použití (tedy mizerný obsah). Obsah i forma jsou stejně důležité, i když platí, že formu můžete vylepšit snáze než ten obsah.

    A vaše naivita o kvalitě textu od autorů i jejich zdatnosti už je opravdu těžko komentovatelná. Já podklady od autorů přebírám, vidím jejich úroveň a je to tristní. Navíc představa, že by snad upravovali text na základě čtenářských reakcí je opravdu velmi úsměvná - myslíte, že ti autoři nedělají nic jiného, než že čekají, až budou moci znovu a znovu upravovat svůj text, který vytvořili před týdnem, měsícem či několika lety? Zejména u odborné literatury platí, že autor je člověk, který se živí daným oborem a napsání jakékoli publikace je pro něj vedlejší činnost. Po předání textu udělá ještě tak jednu autorskou korekturu (a někteří autoři se musí dlouho uhánět) a tím to pro ně končí. Na další nemají čas. Kdybyste tak tušil, co vše je nutné po autorech upravovat... Pochopitelně nemluvím o spotřební literatuře typu červená knihovna. To je odpad z hlediska obsahu i formy už dnes a nelze předpokládat jakoukoli změnu. Jedná se o literaturu, kde je obsah zásadní a má alespoň minimální kvalitu. Tam je další zpracování textu naprosto nezbytné.

    A tím rozhodně neříkám, že autoři jsou neschopní pitomci, protože neumějí napsat text bez chyb. To ani v nejmenším. Já si těch autorů velice vážím, protože to jsou lidé, kteří ve svém oboru skutečně něco dosáhli (pohybuju se kolem medicíny) a jsou to skutečně odborníci. Jejich texty jsou informačně hodnotné. Jen jsou plné překlepů, jen ti lidé doslova bojují s textovým editorem, na mnoha místech je vidět, že odstavec mnohokrát přeformulovali a zůstaly tam staré vazby, pády. Někde se vraceli a ztratili kontext. Mají tam občas hrubky, tápou v použití čárek, nedodržují jednotnou terminologii. To jsou věci, které se autorovi stát mohou a na jeho kvalitách to nic neubírá. Od toho je zde redaktor, aby text prošel, opravil, učesal a pokud tam jsou nejasnosti, aby se autora zeptal. Fakt bych si netroufnul autora uhánět, aby tohle řešil - on je odborníkem na jiné věci a jiní lidé jsou odborníky na češtinu, stylistickou úpravu, grafickou formu. Jsou to dělníci, řemeslníci jazyka, bez kterých by kvalitní kniha nevyšla.

    Jsou to zamozřejmě lidé až za autorem, nijak to nepopírám, bez studu se řadím do této anonymní skupiny. Ale vím, že svou práci dělám dobře a je to práce pořebná. Stejně jako je potřebná práce mnoha jiných lidí, o kterých ani nevím, nevnímám ji, ale přesto vím, že bez nich to nejde.



    A ohledně centrálního výběru - mluvilo se o elektronických knihách. Tam se časem vyprofiluje jen několik málo centralizovaných katalogů (iTunes, Amazon a podobní), ke kterým bude chodit naprostá většina uživatelů. Bude-li chtít vydavatel oslovit velkou skupinu čtenářů, nezbude mu, než využít jejich služeb. Pochopitelně zde i nadále bude řada malých vydavatelů, malých katalogů, budou zde specializované obory apod. Ovšem většina knih bude dostupná u těch několika největších pěkně pohromadě.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).