Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické knihy letos prolomí trh. Bez českých vydavatelů? od ater - Jsem autor (vědecké články v oboru historie), redaktor...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2010 9:59

    ater (neregistrovaný)
    Jsem autor (vědecké články v oboru historie), redaktor (specializované odborné periodikum) a léta už čtu eknihy (Palm, laptop, iPod Touch a teď hlavně Kindle). Takže do toho vidím z mnoha úhlů.

    1) Spor mezi papírovými a el. knihami je mimo mísu. Vždy tu bude obojí, i když se bude měnit poměr, dosupnost a cena. Vezměme si dva příklady: skriptum (přečtu a pošlu dál) a sbírka poezie od Bohuslava Reynka. První doslova volá po elektronické podobě, druhé by si jako eknihu koupil jen psychopat. Nebo student, který se o Reynka zajímá jen jako o studijní materiál. Čili jeden titul může mít čtenáře v obou formách. Svět literatury je tak bohatý, že ho nenarveme do jedné krabičky jen papírových nebo jen elektronických produktů. Znamená to ovšem, že by čeští producenti měli být připraveni na nástup eknih. Budoucnost bez nich neexistuje.

    2) Ujišťuji vás, že práce redaktora a korektora je nezastupitelná u většiny žánrů. Samozřejmě budete-li psát rodokaps, můžete si to vydat sami. Ale jinak je redaktor nutný.
    Autor - a tím myslím i sebe - totiž trpí takovou autotyflózou (sebeslepotou). Je to zvláštní jev, se kterým jsem se setkal u řady lidí - své vlastní chyby totiž většinou nevidíme. Bez oponentury a odpovědné práce redaktora bych nemohl psát své články, a naopak jako redaktor vidím, co jsou lidé - často skvělí odborníci - schopni odevzdat. V tomto bodě tedy zcela souhlasím s názorem kolegy z Medical Tribune.
    Představa, že tu bude fungovat princip "opensource" - autor něco zprostředkuje a bude následně upravovat text podle doporučení svých čtenářů - je úplně špatná. Vezměte si takovou kolektivní monografii z oboru chirurgie. Vážně si myslíte, že šéf kliniky má čas na to, aby půl roku po vydání někde upravoval n-dash na m-dash? Autorský kolektiv se během několika měsíců rozejde. Lidi se začnou zabývat novým problémem atd. Zejména odborná publikační činnost je pod velkým tlakem, nelze se znovu vracet k tomu, co jsme už napsali, protože platí "publish or perish".
    A to se nezmiňuju o specifických problémech jako je např. citační úzus.

    3) K předchozímu ještě patří takový povzdech: čeština je nechutně složitý jazyk. Jsme posedlí pravopisem (téma hodně diskutované v moderní lingvistice), náš jazyk je skutečně hodně komplikovaný (7 pádů?!), což češtině nevyčítám. Ale zdá se mi, že lidé, kteří skutečně perfektně ovládají pravopis, obvykle neumí nic jiného (znáte ten typ neurotické češtinářky?) a určitě neplatí, že se špičkovým vzděláním (dokonce i humanitním) člověku nějak přejde do krve správný pravopis. Ale to je do úplně jiné diskuze.

    4) iPad bude nepochybně zajímavé zařízení, ale byl bych ostražitý. Jednak to bude trvat léta, než se iBookstore (nebo jak se to jmenuje) rozšíří k nám, vždyť tu dodnes nemáme kvůli copyrightu ani iTunes a jak dlouho už existují? Takže bych to čekal nejdřív kolem roku 2015. A dále je tu problém technologie displeje. Jistě, eink je stále primitivní, ale platí, co tu už někde zaznělo: jestliže celý den pracujete více méně na počítači, tak nepadá v úvahu, abyste si po příchodu domů znovu zapnuli další počítač a relaxovali u stejného typu displeje. Pokud to uděláte, budete si ničit zrak. Ne proto, že by byl monitor resp. iPad nějak zvlášť nebezpečný, ale proto, že co potřebujeme je změna. Střídání klasického LCD displeje s einkem do jisté míry simuluje přirozenou fyziologickou změnu podmínek.
    Totéž platí pro iPad jako platformu pro učební texty - představte si, že se učíte deset hodin denně na zkoušku a celou dobu koukáte do jednoho typu displeje. No, neříkám že to nejde, ale nevím, nevím. Na druhou stranu barva a integrovaná forma distribuce jsou skutečně zajímavým příslibem do budoucna. Sám si užívám té pohody, když si koupím na Amazonu knížku, a mám ji za dvě minuty ve čtečce.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).