Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Elektronické knihy: vydavatelé mají problém, čtenáři nikoliv od jezevec - 1) Jak je papírové kniha chráněna proti kopírování?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2011 11:36

    jezevec (neregistrovaný)

    1) Jak je papírové kniha chráněna proti kopírování? Leda technickým nepohodlím a nevymahatelným zákonem, ale v zásadě nijak. Každý si papírovou knihu může oxeroxovat, nafotit digitáklem, prohnat OCR - a výsledný produkt celkem volně (byť nezákonně) i šířit a sdílet po síti. Takže v zásadě 1:1.
    2) Jaké má papírová kniha DRM? Žádné. Papírovou knihu mohu prodat, darovat, neomezeně půjčovat, kniha může neomezeně-krát změnit majitele, a její čitelnost nezávisí na barvě očí čtenáře. Tady je papírová kniha legislativně dokonce v mínusu.
    3) Je-li nemravné e-knihy sdílet a půjčovat - pak co mají pravit chudáci autoři a nakladatelé v případě papírových knih. Odevzdávají povinné výtisky státním knihovnám, navíc zadarmo - a tam si ty knihy může kdokoliv zadarmo půjčit. Dále jsou tisíce regionálních a obecních knihoven, které nakupují běžné knihovní tituly v běžné obchodní síti, a zadarmo je zpřístupňují neomezenému okruhu čtenářů.
    4) Jak se doručuje papírová kniha objednaná na internetu? Jaké má autor či vydavatel papírových knih možnosti prodat svou knihu do zahraničí? Jaké má možnosti dotisku, a jak ho ohrožuje makulatura a Maivald? Božínku!!! To musí být extrémně rizikové a nákladné. Kdo si objedná knížku za stovku z USA, aby k ní zaplatil dvě stovky na poštovném? Komu stojí za to, nechat si za pade poslat knížku po česku? A co když je tisícový náklad rozprodán, a je dalších deset zájemců? Co když jich naopak dvěstě zbyde, a je dražší ten zbytek skladovat než kolik se na tom vydělá?
    Neboli.
    Trh s e-knihami má stejná rizika jako trh s knihami papírovými, v mnoha aspektech má lepší ochranu a širší možnosti. Netřeba klienty obtěžovat a vymýšlet e-knihy za stovku. Nezapomeňte, že podobně jako u hudby - zákazník, kterému neumožníte pohodlný nákup digitálního produktu, nepojede do obchodu a nekoupí si předraženou či jinak obtěžující alternativu téhož. Stáhne si, byť byl ochoten zaplatit.

  • 29. 3. 2011 20:08

    tx (neregistrovaný)

    Mam stejnou zkusenost. Nejenze kniha byla za cca polovinu (tj. o 2000 levnejsi), ale jeste postovne bylo z US levnejsi nez po Cechach (zvolen nejlevnejsi zpusob).

  • 29. 3. 2011 14:57

    x (neregistrovaný)

    Berte to tak, ze se chovaji jako male decko. Tomu se nekdy muzete neco snazit vysvetlovat 10x a stejne si trva na svem, no tak ho placnete a je to vyreseno.

    Oni proste odmitaji akceptovat ze e-boo vs papir je co se kopirovani a ochran tyce nastejno, stale si trvaji na svem, ze papir zajistuje prodej, ale zaroven breci, ze ten prodej den ode dne klesa. Ja jen doufam ze se ten pokles bude zrychlovat, a ze za rok ci dva tu uz nikdo brecet nebude, protoze proste krachnou.

    Kdo nechce nabizet pozadovane zbozi proste musi krachnout.

    Mimochodem, znam pripady, kdy papirove knihy z US vysly vcetne posty levneji, nez u nas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).