Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické knihy z pohledu právního od knihovník - Jsme v tržním prostředí, cenu tudíž stanovuje dodavatel...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2011 4:19

    knihovník (neregistrovaný)

    Jsme v tržním prostředí, cenu tudíž stanovuje dodavatel (od regulovaných výjimek monopolů odhlédneme). Je jeho věcí, jak ji nastaví - pokud blbě, neprodá, či prodá málo - ale to je jeho věc (nemůže ovšem něco nabízet pod náklady). Vy ji buď respektujte a kupte (pokud má pro vás kniha užitnou hodnotu odpovídající ceně), nebo nekupte, a kupte nějakou jinou, levnější, která vaše představy o užitné hodnotě splňuje. Pro někoho jiného třeba ta cena jeho subjektivnímu hodnocení užitné hodnoty odpovídat bude, tudíž ji koupí (nelze se zavděčit všem - někteří by chtěli jakýsi skorokomunizmus - tedy mít to skorozadarmo). Ale zde i na jiných diskuzích často obvyklá argumentace („krakonoš" je zaběhlá zlodějská klasika), že když je to drahé, tak mám právo to stáhnou z nějakého warezu, je mimo - to, že je něco dražší, než je něčí představa, ho neopravňuje to krást.

    Trošku z jiného soudku. Mně vadí jiný problém - nemůžu sehnat některé hudební tituly (a rád bych je koupil i za tu, jak na diskuzích mnozí vykřikují, předraženou cenu, protože pro mě tu cenu mají), protože zkrátka na celém světě nejsou - nevyšly vůbec na CD a LP už samozřejmě také není k dostání (je to z minulého století). Kdysi jsem jednomu člověku půjčil nějaká LPčka, on se po cestě v hospodě ožral, a někdo mu je asi ukradl nebo je někde ztratil (měl window, takže neví). Mezi nimi byly i ty, co následně nikdy nevyšly na CD. Vydavatelé už bohužel nehodlají reedice vydat.

    Ten obchodní model přidaného e-booku má naprosto transparentní a běžnou ekonomickou logiku, a divím, se že ji nechápete (nemám energii to vysvětlovat, protože by mohlo reakcí být zase nějaké ALE/PROČ, a tak donekonečna, jak u zvědavého děcka :-).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).