Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické občanky: přece jen od příštího roku od _pepak - Ano, je to debilita. Ale: 1. Na co proboha...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2011 8:29

    _pepak (neregistrovaný)

    Ano, je to debilita. Ale:

    1. Na co proboha uvedení rodného čísla v čitelné zóně, když zde jsou el. klíče

    Předpokládám, že pro případy, kdy není čtecí zařízení k dispozici nebo není připojení k centrálnímu registru nebo asi tisíc dalších důvodů. Ještě se k tomu dostanu u bodu 5.

    2. Že nejsou na všech ? Na co ale proboha zavádět el. občanky když je nebudou mít všichni ? Co to má za smysl ?

    Možná jsem to špatně pochopil. Podle mě to není tak, že si člověk může vybrat mezi elektronickou a neelektronickou občankou, ale jestli chce mít na své elektronické občance některé volitelné údaje nebo ne. Dovedu si představit, že někdo nemusí chtít některé údaje uvádět, zatímco jinému přijdou užitečné (např. rodinný stav - ženatý ho uveden chtít může, aby se manželka po havárii dozvěděla, jak to s manželem vypadá, zatímco rozvedená to třeba na dokladech mít nechce).

    5. Ví vůbec někdo z tvůrců konceptu o offlinových čtečkách a offlinových pinech, které umožní přečíst údaje na el. občance, které pak nemusí být na kartě vytištěny ??

    To je sice pravda, ale uvědomte si, že občanku používáme často i při komunikaci se soukromými osobami a firmami, ne jen se státními (mimochodem, děláme to proto, že nám to život usnadňuje, ne proto, že nás k tomu stát nutí). Protože je asi iluzorní představa, jak si každý nakoupí čtečky občanek, je asi nezbytné mít určité údaje dostupné i v "lidsky čitelném" tvaru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).