Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické vizitky chrání nejen naše lesy, ale i nervy od Flasi - No právě větší spotřebou papíru budete šetřit (a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2009 14:54

    Flasi (neregistrovaný)
    No právě větší spotřebou papíru budete šetřit (a rozmnožovat) naše lesy. Podotýkám naše, nikoliv například brazilské...
    Situace se dřevem je asi taková že: v některých oblastech je dřevo v podstatě na úrovni nerostné suroviny. Vzniká samo a těží se a ubývá (např. Brazílie). V jiných oblastech je dřevo v podstatě na úrovni zemědělské plodiny - sází se a následně se "sklízí" (např. Evropa včetně Česka).

    Takže vyšší spotřeba papíru z brazilského dřeva způsobí, že tamních lesů bude více ubývat. A vyšší spotřeba papíru z evropského/českého dřeva způsobí, že lesů bude přibývat. Zvýšená poptávka po papíru zvýší jeho cenu, takže pěstování dřeva bude výhodnější podnikání a zvýší se výsatba lesů (na úkor např. nevyužitých pastvin v podhorských oblastech). Svět je globálně propojen, takže nedokážu exaktně posoudit, zda při globálním nárustu poptávky převládne úbytek lesů tam, či jejich nárůst tady (intuitivně očekávám celkový úbytek). Nicméně pokud se bavíme o našich lesích, tak mechanismus šetření lesů je snad jasný :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).