Hlavní navigace

Názor k článku Elektronický podpis a španělská vesnice od Ján Matejka - DOvolte mi nesouhlasit. Dokazování toho, kdo opravdu podpis...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2001 16:12

    Ján Matejka (neregistrovaný)
    DOvolte mi nesouhlasit. Dokazování toho, kdo opravdu podpis učinil bude minimálně stejně problematické jako v případě vlastnoručních podpisu. U vlastnoručního podpisu může jeho pravost poměrně snadno určit grafolog (soudní znalec) a tím nás zprostit případné odpovědnosti za jeho zneužití. U podpisu elektronického něco takového však nelze. ZoEP je postaven na tom, že za případné zneužité podpisu odpovída osoba uvedená na certifikátu. Je však zde prokazovat porušení právní povinnosti (§ 5 ZoEP) .. navíc je zde ten šílený druhý odstavec (viz. clanek) a je velmi těžké určit přechod odpovědnosti za škodu (velmi sporné místo celůého zákona).

    Pokud by jste zavedl nevyvratitelnou domnenku (nebo právní fikci) ze podpis byl ucinen osobou uvedenou na certifikatu, tak by jste tím uvalil do trosek vyznamnou cast teorie soukromého práva (jednotu vule a jejiho projevu...). Toto opravdu ucinit nelze. Asi by se ani Vám nelibilo, kdyby Vás někdo prinutil neco podepsat a pak by jste mel smulu - slop by o nevyvratitelnou domneku (pravni pojem). (Tento priklad je pritazeny za vlasy, ale snad vyhovuje).

    JM
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).