Hlavní navigace

Energetický obr Innogy jde do telco byznysu. Koupil už tři české poskytovatele internetu

28. 11. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Innogy se chce stát velkým providerem a datové sítě propojit se současným byznysem.

Na tuzemském trhu s poskytováním internetu a provozem datových sítí se podle informací Lupy formuje nový hráč. Společnost Innogy (v Česku dříve známá jako RWE), spadající pod stejnojmennou největší energetickou skupinu v Německu, začala pomocí své dceřinky Innogy TelNet Holding nakupovat české internetové providery.

„Opravdu vstupujeme do telco/FTTx byznysu. Aktivní jsme od začátku roku,“ potvrdil pro Lupu mluvčí Innogy Martin Chalupský. „Portfolio Innogy v oblasti vysokorychlostního internetu nyní čítá téměř 20 tisíc zákazníků v Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Středočeském, Zlínském kraji a také v Praze.“

Energetický podnik nejdříve v lednu získal majoritní 85% podíl ve hradecké společnosti Magnalink. Innogy ho za nespecifikovanou částku koupilo od pardubického akciového podniku KonekTel, který se jinak specializuje na dodávky komunikačních řešení. Minoritní 15% podíl si v Magnalinku ponechala firma Tepelné hospodářství Hradec Králové, zajišťující vytápění a teplou vodu.

V první polovině listopadu pak Innogy TelNet Holding dokončil akvizici dvou partnerských společností – Cerberos a Helios MB. Cerberos patří mezi největší poskytovatele telco služeb v Mladé Boleslavi, Liberci a okolí. K dispozici má přes 30 kilometrů optických tras a pokrytí 1500 kilometrů čtverečních pomocí bezdrátové sítě. Tuto komunikační infrastrukturu pro Cerberos zajišťuje právě Helios MB, která vedle toho vlastní i telekomunikační stožár.

Odrazový můstek

Innogy po odkupu z obou firem odvolalo jejich jednatele Jaroslava Polívku a nahradilo ho Bořkem Havránkem. Ten dohlíží také na Magnalink a telco aktivity Innogy obecně. Havránek je manažer, který prošel několika posty v rámci Innogy a RWE.

Nově rodící se telekomunikační skupina má další plány. „Naše dosavadní dvě akvizice jsou dobrým odrazovým můstkem pro další rozvoj. Jsme připraveni postupovat dále. Zaměřujeme se na optické sítě a naším cílem je vytvořit silného multiregionálního poskytovatele digitálních služeb,“ informuje Chalupský. O finanční stránce Innogy nemluví. Něco lze vyčíst z výsledků koupených firem.

Magnalink v loňském roce modernizoval bezdrátovou síť, rozšiřoval páteřní trasu a budoval koncové přípojky. Na investice si firma brala úvěr. V roce 2017 vykázala čistý obrat ve výši 38,3 milionu korun a skončila ve ztrátě.

Cerberos si ve stejném roce sáhl na čistý obrat 28,1 milionu korun, rok předtím byl 26,6 milionu. Společnost je v mírném zisku. Helios MB si jako dodavatel infrastruktury sáhl na roční čistý obrat 3,9 milionu korun s meziročním růstem z 2,8 milionu. I tato firma generuje malý zisk.

Pokračující konsolidace

„Důvody pro vstup do telco byznysu vycházejí z trendu digitalizace. Ten je také už několik let integrální součástí naší celoevropské strategie. Optické sítě patří mezi hlavní rozvojové oblasti ve strategii Innogy. Otevírají nám zcela nové byznysové příležitosti s vysokým potenciálem růstu do budoucna. Počítáme s využitím nové infrastruktury i pro projekty smart city,“ uvádí dále Chalupský k plánům Innogy.

Innogy se doposud soustředilo zejména na dodávky zemního plynu a elektřiny. Postupně se ale začalo rozšiřovat také k více digitálním projektům. Nabízí třeba elektrokola či pronájem LED žárovek a detektorů a provozuje také vlastního virtuálního mobilního operátora Innogy Mobil. Na monitoring spotřeby plynu pak Innogy začalo nasazovat senzory připojení na IoT síť Sigfox.

Firma tedy nyní uvádí, že při integraci internetových providerů „samozřejmě pracuje na synergických efektech“. O konkrétních službách ale prozatím neinformuje a novinky chce představovat postupně. „Vysokorychlostní internet rozvíjíme společně s naším tradičním energetickým byznysem, což nám umožňuje například využívat zákaznická centra Innogy tam, kde to dává smysl,“ dodává Chalupský.

UX DAy - tip 2

Na trhu s poskytovateli internetu dochází i k další konsolidaci. Investiční skupina DRFG prostřednictvím společnosti Suntel Net skupuje lokální providery. Od ledna chce spustit novou značku LibliDRFG na další expanzi vypsala dluhopisy ve výši jedné miliardy korun.

Do skupování se pouští také Nej.cz spadající pod Kaprain Industrial Holding. Po RIO Media a KT Mimoň letos získalo Telconet a Kyklop. Nej.cz je aktuálně českou trojkou za O2 a UPC. Tento rok nakupovala i PODA, která získala firmu COMA provozující síť UNET.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).