Hlavní navigace

Názor k článku eObčanky ztratily monopol na přihlašování ke službám eGovernmentu. Jak funguje karta Starcos? od Kamil Zmeškal - Dostalo se ke mě vysvětlení od člověka z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 5. 2020 13:03

    Kamil Zmeškal

    Dostalo se ke mě vysvětlení od člověka z centra dění, které zde volně přepisuji a doplňuji.

    NIA publikuje svoji službu pro ztotožnění, která je navázána na službu E05 - robCtiPodleUdaju. Identity Provider (IdP) má podmínky pro ztotožnění jako AISy. Pokud se ztotožnění podaří (FO je v ROB nalezena), tak si NIA vytvoří profil a uloží do něj mimo jiné AIFO a pro IdP vydá jedinečný BSI (Bezvýznamový Směrový Identifikátor). Vydávaný BSI se pro stejnou FO a různé IdP liší.

    Elektronická identita je v ROB a je jednoznačně určena AIFO, pro které je v NIA zaveden profil, který vznikne při prvním úspěšném ztotožnění vůči ROB. Na profil jsou navázány jednotlivé identifikační prostředky.

    Z AIFO se v NIA stává obdoba ZIFO, jsou na něj navázány BSI pro SeP i IdP. Každý IdP má pro stejnou FO přidělen jiný BSI.
    Obdoba se děje (zjednodušeně, tam ještě přichází ke slovu tzv. konfigurace) u SeP, každý SeP má pro stejnou FO jiný BSI, ale už bez ohledu na IdP (SeP dostane pro FO pokaždé stejný BSI bez ohledu na to, kterým IdP se FO autentizuje).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).