Hlavní navigace

Názor k článku eReading odstartoval prodej digitálních knih od pepak - 1) Pokud vím, zvažované systémy DRM jsou podstatně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2010 12:51

    pepak (neregistrovaný)
    1) Pokud vím, zvažované systémy DRM jsou podstatně invazivnějši než jen pouhé svázání konkrétní kopie knihy s konkrétním identifikačním údajem kupce.

    2) Možná byste se divil, ale i existence jména v knize poměrně výrazně brání používání knihy. Protože aby to mělo vůbec smysl (nešlo to snadno odstranit), nesmí být jméno v knize pasivně, ale aktivně - například sloužit jako heslo, ze kterého se vygeneruje dešifrovací klíč pro proprietárně (nezbytné - jinak to taky nebude fungovat) zašifrovaný obsah. To ovšem musí čtecí zařízení podporovat, tudíž vám prodejce knihy fakticky vnutí seznam zařízení, na kterých je kniha použitelná.

    3) I kdyby tohle všechno bylo nějak vyřešeno, nabízí se srovnání: Koupená kniha mě stojí X peněz a přinejmenším mě nutí k větší péči (protože nechci, aby mi ji někdo zkopíroval a pak ji začal i s mým identifikačním údajem šířit). Kniha stažená z Rapidshare mě nestojí nic, pozor na ní dávat nemusím a je zrovna tak legální jako kniha koupená. Kolik spotřebitelů bude mít i v tomhle ideálním případě, kdy DRM téměř neomezuje, tu morální sílu knihu koupit a ne stáhnout? Jak se to bude vyvíjet s rostoucí otravností toho DRM?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).