Hlavní navigace

Názor k článku Ernst Mach a Internet od Monika - Ano, to je zajímavá diskuse. Samozřejmě že pouhé hledisko...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2008 10:19

    Monika (neregistrovaný)
    Ano, to je zajímavá diskuse.
    Samozřejmě že pouhé hledisko jazyka je sporné:
    Jan Amos Komenský psal latinsky a žil ve Švédsku a Holandsku, přesto nepochybujeme, že byl českým vědcem. František Palacký napsal monumentální Dějiny národa českého v Čechách a na Moravě německy, přesto nepochybujeme, že to byl český historik. Jan Evangelista Purkyně také psal německy a působil většinu života v zahraničí, přesto jde o českého vědce. A tak bychom mohli pokračovat.

    Co se týče Ernsta Macha, je to taky jasné: byl to rakouský fyzik. Nic na tom nemění skutečnost, že se narodil a působil v Čechách (resp. na Moravě). Uvědomme si, že doba, ve které Purkyně a (o generaci mladší) Mach žili, byla jinou dobou než středověk a současnost. Byla to doba národnostního vzepětí, kdy čeští vědci skutečně své práce psali česky a považovali to za svou čest: Vojtěch Šafařík či Emil Votoček studovali a Německu a ve Francii, přesto psali a přednášeli česky.

    Vámi uvedené body a + b jsou sporné: Pražské prostředí bylo v té době multinacionální a multikulturní (příkladem jsou pražští němečtí spisovatelé: Kafka, Meyrink atd., narodili se zde, získali zde vzdělání, plně se tu asimilovali, přesto jde o německé spisovatele a kontext jejich tvorby je daleko více spjat s vývojem německé literatury než české). Rakouský spisovatel Richard Musil, autor Muže bez vlastností, se v Čechách narodil a působil zde po většinu života, přesto nikdo nezapochybuje, že jde o rakouského spisovatele. Gustav Mahler se rovněž narodil v Čechách a byl s českým prostředím velmi úzce spjat (viz jeho inspirace českou lidovou hudbou), přesto jej žádná světová encyklopedie neoznačuje za českého skladatele, nýbrž rakouského. - A propos, co to tedy je české prostředí a myšlení?

    Odpovědí je tedy bod c. Mach byl německé národnosti. Když se pražská univerzita na příkaz císaře rozdělila na dvě části, stal se Mach rektorem části německé. Patrně ani stínem myšlenky nezapochyboval, že by tomu mělo být jinak, že by měl být v části české... Mach se totiž nikdy necítil být Čechem, a i když se v Čechách narodil a dlouho zde žil, celý jeho život byl daleko více spjat s německým, resp. rakouským prostředím.

    Na závěr dovolte citaci z Encyclopaedia Britannica:

    „Ernst Mach (...). Austrian physicist and philosopher who established important principles of optics, mechanics, and wave dynamics and who supported the view that all knowledge is a conceptual organization of the data of sensory experience (or observation).“

    (http://www.britannica.com/eb/article-9049725/Ernst-Mach)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).