Hlavní navigace

eTel obětí spekulantů s doménami

2. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už jste se někdy zamysleli nad tím, proč vlastně telekomunikační operátor eTel sídlí v doméně etel-group.cz namísto logického etel.cz? Zatímco jednal s Českým Telecomem o přejmenování jeho odštěpného závodu e:tel na Imaginet, doména skončila v rukou nechvalně známého českého spekulanta s doménami Pavla Šimona.

Když jsme dávali dohromady SkrzNaSkrz Speciál týkají se hodnocení webů největších českých telekomunikačních operátorů, zadání pro porotu znělo jasně – zhodnotit internetové prezentace společností Aliatel, Contactel, Český Telecom, eTel a GTS Czech. Vše probíhalo hladce, až na několik dotazů ohledně jména domény, na které se nachází web firmy eTel. Uděláte-li totiž racionální krok a podíváte se na adresu www.etel.cz , dozvíte se, že: „www.etel.cz will be ready soon!“ Internetová prezentace eTelu se totiž nachází v doméně etel-group.cz , případně na staré adrese metropolitního telekomunikačního operátora Globix eTel Group globix.cz. Je to pravda poněkud nešikovné, ovšem podíváte-li se pomocí WHOIS ( whois.lupa.cz) na doménu etel.cz, zjistíte, že patří Pavlu Šimonovi.

eTel je vůbec velmi specifická společnost. Když jsem se při psaní článku Liberalizace – pro nedostatek zájemců zrušeno? probíral tržbami největších českých telekomunikačních operátorů, do značné míry mě překvapilo, že při obratu 0,24 miliardy korun přibližně o 30 milionů korun předstihl firmu Contactel a odsunul ji tak na páté místo. eTel je výsledkem navýšení podílu irské společnosti eTel Group z 65 na 100 procent v původním pražském metropolitním operátorovi Globix eTel Group. Specializuje se na firemní klientelu (obchodní centra, bankovní sektor apod.), vše na základě osobního jednání, tedy žádné marketingové kampaně – na vlastní oči jsem v životě viděl pouze jediný billboard (či spíše billboardek), který se nachází nedaleko Průhonic na dálnici E1. Strategie zajímavá, ale zřejmě fungující.

S prosazováním firemní identity to v České republice eTel neměl právě snadné. Když koncem minulého roku navýšil eTel Group svůj podíl v Globix eTel Group, která se následně přejmenovala na eTel, Český Telecom již tou dobou měl téměř stejnojmenný (e:tel) odštěpný závod, který zastřešoval veškeré činnosti spojené s Internetem a službami profesionálních sítí. Následovala proto jednání s Českým Telecomem, v jejichž průběhu nakonec Český Telecom ustoupil (zvláště u této společnosti poněkud neobvyklá strategie) a došlo k přejmenování e:telu na současný Imaginet (sídlící v luxusní budově Corso Karlín, kterou navrhl slavný španělský architekt Ricardo Bofill), jehož součástí je Centrade, Edinet, M.I.A či Internet OnLine a konečně i Internet Content Group provozující například internetový portál Quick.cz.

BRAND24

Zatímco probíhala jednání mezi Českým Telecomem a eTelem, doménu etel.cz měl už dávno zaregistrovánu známý český doménový spekulant Pavel Šimon (z naší březnové studie Webhosting a serverhosting vyplývá, že vlastní přibližně 1.500 domén). Že si svého úlovku skutečně považuje naznačuje i skutečnost, že za doménu zaplatil, což skutečně není jeho obvyklý styl. Chtělo by se říci, že v případě eTelu se jedná o učebnicový případ, kdy si někdo registruje název, ale opomene registrovat také doménu (viz Oskar apod.), tentokrát však jde spíše o administrativní chybu. Doménu registrovala přímo irská eTel Group skrze společnost Globe Internet, nicméně při platbě uvedla špatný variabilní symbol, Globe Internet nechali doménu „vyexpirovat“ a stala se obětí Šimonových skriptů.

Zdá se, že založit si v současné době firmu nebo třeba jen odštěpný závod není žádná legrace (zvláště toužíte-li mít ochrannou známku registrovánu současně pod doménami .cz a .com). Když si chtěl kupříkladu Český Telecom registrovat v doméně nejvyšší úrovně .com doménové jméno centrade.com (obchodní burza na bázi B2B), setkal se s velmi výmluvnou nabídkou. Poslední dobou se navíc zdá, že z českého problému jménem Pavel Šimon se stane problém mezinárodního charakteru, protože kupříkladu v rakouském NIC.AT má minimálně následující handly PS716220-NICAT, PS727249-NICAT, PS715851-NICAT, PS715852-NICAT, PS716219-NICAT. NIC.AT ovšem není v tomto směru příliš kooperativní, takže počet Šimonem v Rakousku vlastněných domén nám není znám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).