Hlavní navigace

Eurotel s novým šéfem, Telecom s novým představenstvem

29. 10. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Eurotel se konečně dočkal nového generálního ředitele. Stal se jím dosavadní "Acting CEO" Michal Heřman, který byl uvolněn z představenstva Českého Telecomu. Do představenstva ČTc byla zároveň zvolena finanční ředitelka Eurotelu Marcela Malivánková a Pavel Klimuškin z firmy Avnet. Jaký má vztah k Českému Telecomu?

V předvečer státního svátku, 28. října 2004, přišlo z Českého Telecomu hned několik zajímavých zpráv. Již dlouho předem bylo naplánováno zveřejnění finančních výsledků za první tři kvartály letošního roku. Souběžně s ním se ale objevily informace i o změnách v představenstvu Českého Telecomu a také na nejvyšším postu v Eurotelu, který již dostal „definitivního“ ředitele místo pouze prozatímního. Začněme právě touto poslední zprávou.

Kdo do čela Eurotelu?

Čtenářům Lupy asi netřeba připomínat události, které na jaře letošního roku vedly k odvolání Terrence Valeskiho z postu jednatele Eurotelu (k 28. dubna 2004) a následně k jeho vlastnímu rozhodnutí opustit také pozici generálního ředitele firmy, a to k 1. červnu 2004. Dočasným ředitelem (tzv. „Acting CEO“) byl 29. června jmenován tehdejší člen představenstva Českého Telecomu a jeho šéf pro transformaci, Michal Heřman, který již dříve v Eurotelu působil.

Již méně informací je ale dostupných o tom, jak konkrétně probíhal výběr „definitivního“ nového šéfa Eurotelu. Jen čas od času se v médiích objevovaly různé „shortlisty“ se jmény kandidátů. Například Euro přišlo v polovině srpna s následujícím seznamem kandidátů:

  • šéf TV Prima Martin Dvořák (v jeden okamžik pasovaný médii na již vybraného ministra informatiky),
  • Pavel Klimuškin z firmy Avnet,
  • bankéř Igor Kocmánek,
  • Rakušan Kurt Luescher, bývalý CEO 3G Mobile,
  • Graeme Millar z Vodafone Hungary,
  • jeden manažer z T-Mobile.

Počátkem října psala ČTK o tom, že podle původního harmonogramu měl být nový šéf Eurotelu znám do konce září – což se nestalo. V té době (počátkem října) byl prý již také seznam kandidátů redukován jen na dvě jména, která ale ČTK neuvedla.

Teprve minulý týden se objevil další shortlist, již s konkrétními jmény, a to třemi:

  • znovu Martin Dvořák, šéf Primy,
  • Michal Heřman, „Acting CEO“,
  • Tomas Spurny, ředitel slovenské Všeobecné úverové banky.

Například MF Dnes se vyjádřila i k preferencím, resp. k tomu, kdo prosazuje toho kterého kandidáta: Michal Heřman měl být favoritem ředitele Českého Telecomu Berdára, zatímco Martina Dvořáka prý preferoval předseda dozorčí rady Českého Telecomu (i Eurotelu) Jiří Hurych.

Dnes tedy již víme, jak to dopadlo: zvítězil favorit Gabriela Berdára – Michal Heřman.

Pan Michal Heřman přitom již v Eurotelu působil. Z jeho oficiálního životopisu vyplývá, že do Eurotelu přišel již v první polovině 90. let a vypracoval se zde až na post jeho hlavního finančního ředitele (kterou vykonával po pět let, od roku 1996). Pak působil jako výkonný ředitel pro finance v Komerční bance a poté jako finanční ředitel Alfa Bank v Moskvě. V loňském roce si jej vybral Gabriel Berdár do svého týmu a udělal z něj šéfa transformačního procesu v Českém Telecomu.

Na dvou židlích, nebo jen na jedné?

Proces transformace Českého Telecomu, který započalo jeho nové vedení v čele s Gabrielem Berdárem, je pochopitelně dlouhodobější záležitostí (plánováno má být na 18 měsíců a nyní by se tedy mělo nacházet někde v polovině). Jestliže se ale Michal Heřman, „ředitel přes transformaci“ v Českém Telecomu, již definitivně posadil i na šéfovskou židli v Eurotelu, nechá jej Gabriel Berdár sedět na obou židlích současně?

Zajímavý byl v tomto ohledu článek ČTK, oznamující zvolení pana Heřmana na post definitivního šéfa Eurotelu. ČTK se jej zeptala i na souběh obou aktivit:

V souběžném výkonu vedoucích funkcí v Eurotelu a Českého Telecomu nevidí [Heřman] střet zájmů, ale zároveň nechce předjímat, že by některou funkci v Českém Telecomu opustil.

Zhruba ve stejnou dobu však vychází tisková zpráva samotného Českého Telecomu, která informuje o změnách také v této společnosti, konkrétně v jejím představenstvu. A právě zde došlo k tomu, co Heřman nechtěl předjímat

Z představenstva Českého Telecomu byl odvolán pan Michal Heřman, který bude plně uvolněn pro výkon funkce generálního ředitele Eurotelu, do níž byl dnes jmenován jednateli této společnosti.

Pravda, je to zatím jen uvolnění z představenstva, nikoli ještě z funkce ředitele pro transformaci. Ale slova o „plném uvolnění pro výkon funkce generálního ředitele“ jsou celkem jednoznačná.

Změny v představenstvu Českého Telecomu

V představenstvu Českého Telecomu se již dříve uvolnil jeden post, a to v souvislosti s odchodem Romana Stupky, výkonného ředitele pro prodej. Nyní, vzhledem k odvolání Michala Heřmana, by zůstala v pětičlenném představenstvu volná již dvě místa. Nezůstanou, protože souběžně s oznámením o novém řediteli Eurotelu přišlo ve středu i oznámení o nových členech představenstva Českého Telecomu. Těmi se stávají:

  • Ing. Marcela Malivánková, působící v Eurotelu (od září 2004 na pozici výkonné finanční ředitelky Eurotelu), a
  • Ing. Pavel Klimuškin, který od roku 2001 působí ve společnosti Avnet s.r.o., a od července 2004 jako ředitel její SUN Business Unit (dříve působil ve společnosti Primax, jako Sales & Marketing Manager pro střední a východní Evropu).

Zajímavá mi tato dvě jmenování přijdou v souvislosti s tím, jak Český Telecom v červnu loňského roku, při nástupu ředitele Berdára, přešel na tzv. německý model řízení. V rámci něho došlo k výraznému posílení pravomocí dozorčí rady s tím, že méně početné představenstvo je naopak méně autonomní a k řadě zásadnějších rozhodnutí potřebuje souhlas či alespoň stanovisko právě od dozorčí rady.

Pokud správně interpretuji tento tzv. „německý model“, pak počítá spíše s tím, že členové představenstva se rekrutují z nejvyššího managementu firmy. Tedy že jde o lidi, kteří firmu bezprosředně manažersky řídí. S tím ostatně koresponduje i nedávno silně medializované mnohamilionové odměny, které představenstvo navrhlo samo sobě (ale z nemalé části i pro dozorčí radu) za úspěšné řízení společnosti (jako tzv. kompenzační program).

BRAND24

Nyní se ale v představenstvu objevují dva „cizinci“. U paní Malivánkové, která působí v Eurotelu, je vazba na Český Telecom jasná a zřejmá (Eurotel je plně vlastněnou dceřinou společností Českého Telecomu), a tak její jmenování do představenstva má logiku (byť je současně projevem „srůstání“ obou firem ještě před privatizací).

Podobnou logiku ale marně hledám ve jmenování pana Klimuškina do představenstva Českého Telecomu (pokud stále ještě má fungovat na tzv. německém modelu). V jeho životopise nenacházím žádnou vazbu na telekomunikace a samotný Český Telecom – kromě toho, že se v průběhu srpna objevoval na užším seznamu (shortlistu) kandidátů na nového generálního ředitele Eurotelu. Nehraje mi to ani s logikou tzv. kompenzačního (někdy též: motivačního) plánu, v rámci kterého si má představenstvo Českého Telecomu rozdělit mezi sebe mnoho milionů za úspěšné řízení společnosti. Nebo že by měl nastoupit do Českého Telecomu na nějaký významný post (třeba na post ředitele transformace místo Michala Heřmana) a již dopředu byl zvolen členem představenstva? Nebo je vysvětlení ještě jiné?

Koho byste postavili do čela Eurotelu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).