Hlavní navigace

Eurotel spustil veřejnou Wi-Fi, další jsou v pořadí

21. 11. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Třebaže před šesti měsíci nebylo v České republice po fenoménu bezdrátových sítí Wi-Fi ani vidu, ani slechu, nyní je z nich hit číslo jedna. Eurotel před dvěma dny spustil kvůli summitu NATO první veřejnou bezdrátovou síť Wi-Fi. Přihlásit se do ní lze pouhým nákupem dobíjecího kupónu Go a ceny jsou velmi příznivé.

Exkluzivně: Eurotel spustil Wi-Fi za lákavé ceny oznamoval titulek na Živě, pro mně dosti překvapivý. Přiznám se, že když mi před šesti měsíci Rita Pužmanová nabízela přehledový seriál o WLAN (resp. Wi-Fi), byl jsem na vážkách, neboť jsem měl dojem, že bezdrátové sítě zažívající ve Spojených státech obrovský boom v České republice nikoho nezajímají, a že podobnost termínu „Wi-Fi“ se slovem „sci-fi“ není nikterak náhodná. Nemluvilo se o nich, nepsalo se o nich. Sem tam nějaký ten nadšenecký projekt, tu a tam některý ten firemní experiment, ale po veřejné síti ani vidu, ani slechu. A ejhle. O půl roku později je z Wi-Fi hit. Před dvěma dny s ní přišel Eurotel a několik dalších bezdrátových sítí je ve stádiu výstavby.

Produkty jménem WiFi Jet jsou zatím instalovány ve třech českých luxusních hotelích a Eurotel se nijak netají tím, že jejich provoz je zatím provizorního charakteru a byly spuštěny především kvůli návštěvníkům summitu NATO. Konkrétně se jedná o Corinthia Towers (včetně Kongresového centra), Don Giovanni a českobudějovický Gomel. Pokryto je samozřejmě i okolí těchto lokalit, protože bezdrátovou síť sotva omezíte na jejich interiéry. Rychlost připojení kolísá v závislosti na počtu uživatelů od 100 do 500 kbit/s, což je sice hluboce pod fyzickými možnostmi 802.11b, ale pro tradiční služby jako pošta či surfování je to zcela postačující.

Pokud o Wi-Fi slyšíte prvně, nabízím krátké resumé: Standard IEEE 802.11b je jedním ze standardů rodiny 802.11 bezdrátových lokálních sítí (Wireless Local Area Network, WLAN) a je znám pod slovní hříčkou Wireless Fidelity či jednoduše Wi-Fi, ačkoli mezi 802.11b a Wi-Fi nelze klásti rovnítko. Jeho teoretická rychlost je 11 Mbit/s, praktická rychlost však dosahuje sotva poloviny této hodnoty. Zařízení pro provozování Wi-Fi jsou již na trhu dostupná a Mooreův zákon srazil jejich ceny proklatě nízko, takže začínají z domácností a kanceláří pronikat na veřejná prostranství (kavárny, letiště). Jejich maximální dosah nepřesahuje 500 metrů.

Cena kuponu Počet dnů Počet hodin Cena hodiny
300 korun 1/2 12 25 korun
500 korun 1 24 20,83 koruny
1.000 korun 21/2 60 16,67 koruny
2.000 korun 7 168 11,90 koruny

Eurotel sáhl k poměrně překvapivému způsobu tarifikace. Netarifikují se přenesená data, ale čas. V trafice si zakoupíte běžný Go kupón, prvních deset číslic z dobíjecího kódu použijete jako přihlašovací jméno, zbývající čtyři jako přihlašovací heslo. Od prvního přihlášení (konfigurace proběhne skrze DHCP) se vám odpočítává čas. Nejedná se však o čas „čistý“, ale o čas uběhnuvší od prvního přihlášení. Eurotel tvrdí, že tento způsob tarifikace je šit na míru klientele hotelů, která se nějakými přenesenými daty zaobírat nehodlá a prostě si koupí kupón v závislosti na délce svého pobytu. Cena za hodinu připojení se podle hodnoty kupónu pohybuje od 25 do 11,90 korun, což mi u vysokorychlos­tního Internetu přijde slušné.

BRAND24

Během zimních měsíců by mělo dojít k instalaci WiFi Jet v několika desítkách dalších přístupových bodů, většinou se jedná o hotely, letiště a další lokality obchodní povahy. Eurotel zatím nechce prozradit žádnou, s výjimkou Boby Brno. Masivnější nasazení Wi-Fi by však mělo být podpořeno reklamní kampaní, takže bychom je určitě neměli přehlédnout. Některé přístupové body jsou umístěny přímo na základových stanicích sítě GSM, pro jiné musela být zbudována stanoviště. Eurotel údajně zvažuje několik dalších možností tarifikace, jako například přenesená data, měsíční paušál nebo dokonce účtování v rámci pravidelných výpisů z telefonního účtu.

Na bezdrátové síti však v současné době nepracuje pouze Eurotel, ale podle informací obsažených v článku Eurotel nabízí Internet přes Wi-Fi na Mobilu ji chystá rovněž RadioMobil, neboť nabízení Wi-Fi vedle GSM je strategií T-Mobile International. Podrobnější informace se mi však nepodařilo získat, protože zaměstnanci RadioMobilu mají kvůli summitu NATO dovolenou. V létě jsme přinesli informaci, že do budování bezdrátové sítě se pustila taktéž společnost VanCo net zabývající se bezdrátovými technologiemi, plánovaný termín spuštění však narušily povodně. V současnosti jsou v testovacím provozu dva hotspoty a bezdrátová síť by měla být uvedena do konce roku.

Jste spokojeni s cenami Eurotel?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).