Hlavní navigace

Eurotel zavádí konečnou verzi FUP pro CDMA

14. 6. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po různých pokusech, které Eurotel na uživatelích prováděl především po spuštění služby Eurotel Data Expres (CDMA), je od 8. června nasazena již finální verze FUP pro CDMA, která přináší i datové limity. Ty jsou sice neoblíbené, ale pro řadu zákazníků v porovnání s konkurencí celkem tolerantní, byť poněkud komplikované.

Eurotel se začal s omezováním stahování dat přes CDMA potýkat již krátce po spuštění služby loni v srpnu – jelikož za poměrně přijatelné peníze nabídl připojení, které bylo možné použít na řadě míst, kde nešlo instalovat ADSL, získala si služba značnou popularitu a velký počet zákazníků. Ovšem protože se jedná o službu založenou na využívání sdíleného rádiového pásma, kde může příliš aktivní uživatel v dobrých příjmových podmínkách ubírat pásmo a tím i rychlost vzdálenějším uživatelům, je z tohoto pohledu nutné nastolit určitý pokus o rovnoprávnost. Jak v Eurotelu poměrně záhy zjistili, nemalé množství přenosů bylo generováno P2P sítěmi, a proto se zavedlo rychlostní omezení, kdy se rychlost snižovala podle toho, jak intenzivně daný P2P protokol síť vytěžoval. Uživatelé exotické aplikace/protokolu mohli mít vyšší rychlosti, masivní DC++ či Kazza asi dopadly nejhůře.

Druhá verze FUP se objevila v březnu tohoto roku, kdy Eurotel přistoupil k jiné – ovšem pouze testovací – taktice. Pro každou hodinu se počítal průtok dat a po překročení určitého limitu byla rychlost až do konce dané hodiny omezena – graf přípojky Eurotelu do NIXu poté vypadal jak pila, kdy každý začátek hodiny představoval poskočení datových přenosů nahoru s následným poklesem.

Od 8. června zavádí Eurotel asi již finální verzi svého FUP pro CDMA – ačkoliv tuto skutečnost nikde aktivně neuvádí (první si toho všimla minulý týden MobilMania), na webových stránkách se dá po chvíli úsilí dohledat relevantní PDF soubor (v podmínkách například u služby Internet Kombi nebo Internet Pro), který obsahuje podrobnější informace o poměrně komplikovaném modelu aplikace FUP. Mimochodem, nasazení tohoto FUP se týká jen služby Eurotel Data Expres, neboli CDMA, nikoliv dalších datových služeb Eurotelu, jak bylo mylně uvedeno na Mobil.cz.

Plovoucích sedm dní

Právě toto časové období je základem pro měření objemu dat, na základě kterých se spočítá, zda a případně jaké FUP bude na uživatele aplikováno. Nejedná se tedy o pevné období například od pondělí do neděle, ale o součet posledních sedmi dní – což je z určitého pohledu pro uživatele příhodnější.

Jelikož se Eurotel pravděpodobně snaží vyjít co nejvíce vstříc běžným uživatelům, pro které je podstatný web a e-mail, a naopak více chce postihovat uživatele P2P služeb, zavedl několik tříd služeb, několik datových limitů (resp. násobků základního limitu), ponechal časové zóny a k tomu přidal speciální přepočítavací koeficienty. Z toho vyplývá, že udržet si přesný přehled o tom, v jakém stádiu se právě uživatel nachází, nebude zrovna jednoduché, naštěstí případné nejasnosti vyřeší telefonát na *11, kde bude zákazník seznámen s tím, jaké limity jsou pro něj právě aktivní.

Eurotel datové přenosy rozděluje do zón – bíla zóna jsou nejběžnější služby, šedá jsou služby, které pro Eurotel podle všeho představují větší datovou zátěž (zajímavé je zařazení VPN, buď jsou zákazníci Eurotelu tak aktivní v práci na dálku, nebo se tunelování přes VPN využívá pro jiné, přísněji hlídané služby) a v poslední skupině jsou paušálně všechny P2P služby – například i včetně BitTorrentu, který je nezřídka využíván pro distribuované šíření legálních produktů – pokud například firma nemá na zaplacení tak masivního datového přenosu, který by velký počet donwloadů představoval.

  • Bílá zóna: e-mail (POP3, SMTP, IMAP4), HTTP, další doplňkové služby: ICMP, DNS.
  • Šedá zóna: IP VPN, HTTPS, FTP, streaming audia a videa, ostatní a nespecifikované služby.
  • Černá zóna: P2P sítě.

Aby nebylo vše tak jednoduché, aplikuje Eurotel dvě časová pásma, špičku a mimo špičku, přičemž špička trvá od 8:00 do půlnoci. Podle toho, kdy jsou data přenášena, se započítávají buď v plném rozsahu (pokud přenesu přes den 1 GB, je to prostě 1 GB), nebo v noci (mimo špičku) pouze jejich pětina, tedy přepočítací koeficient 0,2 – pokud v noci přenesu 1 GB dat, počítá se pouze 0,2 GB. Je nutné dbát na to, že všechna data ze všech „barevných“ zón se sčítají, není to tedy tak, že by se zvlášť počítaly datové přenosy ve špičce a mimo, případně podle jednotlivých zón.

Přepočítací (násobící) koeficient tedy vypadá následovně:

  • Špička (8:00 – 24:00): 1,0
  • Mimo špičku (24:00 – 8:00): 0,2
Zóna Do 2,8 GB (ve špičce) Do 4,2 GB (ve špičce) Do 5,6 GB (ve špičce) Nad 5,6 GB (ve špičce)
Bílá zóna Bez omezení Bez omezení 256 kbit/s 256 kbit/s
Šedá zóna Bez omezení 128 kbit/s 64 kbit/s 48 kbit/s
Černá zóna 48 kbit/s 28 kbit/s 28 kbit/s 16 kbit/s

Zde je konečně jasně vidět, po jakém množství přenesených dat bude Eurotel u dané skupiny aplikovat FUP, resp. nakolik omezí přenos dat. Důležité je, že tato omezení jsou aplikována pouze ve špičce, mimo špičku jsou všechny protokoly permanentně bez omezení.

Jak je vidět, přes den jsou P2P služby omezeny vždy, takže aktivní stahování je vhodné nechat na noc, čímž se sice jejich vliv na omezení neeliminuje, ale poměrně výrazně omezí (přepočítací koeficient 0,2). Na druhou stranu u základních služeb v „bílé“ zóně je omezení aktivní až započítání 4,2 GB – což může teoreticky představovat 21 GB přenesených mimo špičku. Diskutabilní bude střední „šedá“ zóna, kde se ocitají například datové přenosy přes FTP či streamingy TV a rádií – zde mohou na aplikaci omezení narazit i uživatelé, kteří služby nijak nezneužívají. Pokud je někdo zvyklý poslouchat osm hodin denně oblíbené internetové rádio na 128 kbit/s, datový limit mu stačit nebude.

BRAND24

Zrušit službu?

Zajímavá poznámka se týká možného zrušení služby: ačkoliv je možné díky změně služby podle smluvních podmínek zrušit službu o něco málo rychleji než normálně (výpovědní lhůta bude trvat pouze do konce účtovacího období, ve kterém výpověď přišla), stále se nemění nic pro ty uživatele, kteří si koupili dotovaný modem s úpisem. Ti musí v případě výpovědi zaplatit smluvní pokutu, která vyrovná standardní kupní cenu modemu. Pokud se rozhodnete využít zrušení služby kvůli změnám, máte na uplatnění námitek 15 dní od změny (tj. od 8. června).

Kombinace CDMA a FUP je vděčné téma, které vyvolává řadu kontroverzí od počátku existence služby. Na jednu stranu je zájem uživatelů o skutečně neomezené připojení, jak operátor inzeroval, na druhé straně je určité omezení nezbytné, pokud má síť fungovat alespoň trochu vyrovnaně. Finální podoba FUP je poměrně vstřícná k průměrným uživatelům Internetu, které nejvíce zajímá web a e-mail, ti by neměli pocítit žádné omezení, horší to budou mít uživatelé, kteří například jsou zvyklí hodně využívat streaming. A pokud chcete přenášet velké datové objemy, je nejvhodnější tuto činnost ponechat na noc, tak jako doposud. Díky nastavení jasných, byť poměrně komplikovaných podmínek, se může uživatel lépe orientovat, zda je tato služba zajímavá právě pro jeho potřeby, a i když se jistě bude ozývat hodně hlasů, že takto by připojení k Internetu rozhodně nemělo vypadat, dá se předpokládat, že praktický dopad na počet zákazníků to velký vliv mít nebude.

Pociťujete zpomalení CDMA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).