Hlavní navigace

Názor k článku Evropa je závislá na amerických cloudech. Rozbijme oligopol, říkají Němci a Francouzi od joshik - Myslím, že většina Evropanů bude s vaším názorem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2020 6:35

    joshik

    Myslím, že většina Evropanů bude s vaším názorem souhlasit. Problém je jak toho dosáhnout. Nejefektivnější cesta, tedy obyčejná konkurence na trhu, nám bohužel ukazuje, že jsou na tom Američani mnohem lépe a naše firmy jim konkurovat na poli cloudu příliš nedokázaly. Jenže jak jinak to provést? Podobně si myslím, že akce koordinovaná evropskou unií nemůže mít úspěch, protože zkrátka Evropa bude vždy dražší kvůli sociálním výhodám našich zaměstnanců. A už si dokážu představit jak ten cloud staví Francouzi, kteří pořád stávkují, či Řekové, kteří se v práci dvakrát nepřetrhnou. Ano takový cloud lze natlačit v celé Evropě státním institucím, a tak by to snad smysl mohlo mít. Obávám se ale, že si soukromé firmy vždy budou vybírat v poměru cena/výkon a zde jsem k tomuto centrálně řízenému cloudu poněkud skeptický.
    Všimněte si navíc, že spousta velmi chytrých lidí ze všech možných oblastí odjela právě do Ameriky. Evropa tím pozbývá chytré mozky, které za peníze našich daňových poplatníků vystudují, ale svoji práci pak velebí jinou zem. To samozřejmě také nemůžeme nikomu zakazovat, to je každého právo. Bohužel tentokrát pro nás.
    Mimochodem Američané měli podobný problém. Všimněte si jak neuvěřitelně drahá byla NASA. A jak dokázali díky soukromým firmám vše zlevnit.
    Státní bude vždy dražší, protože zde jsou veřejné peníze, nad kterými musí být dohled. Ten je složitý a drahý. Nemůžete se narozdílod soukromé firmy jen tak rozhodnout, teď potřebuji nutně toto tak to koupím. Kdepak, musíte udělat výběrové řízení, což je na jednu stranu v pořádku, protože bez něj by jste mohl koupit něco třeba od kamaráda a tím mu státní peníze přihrát, jenže na druhou stranu, do toho výběrového řízení, aby bylo "korektní" v dnešní době vlastně už ani nemůžete opravdu napsat co přesně chcete. Abyste náhodou ne zvýhodňoval určitou firmu, určitý produkt, určitý postup. Toto se poslední dobou v Evropě hodně utahovalo. A tak se ve státní sféře dostáváme do absurdní situace, kdy, a teď to trošku přeženu, už nemůžete napsat že chcete auto s konkrétní výkonem, protože bude někdo k určitě křičet, že tím diskriminujete lodě a letadla. Sám mám s výběrovými řízeními ve státním zkušenosti. Provést nějakou akci, něco vybrat rychle a efektivně, je s takto brutálně utaženými zákony téměř nemožné. Z pozorování ale vím, že v okamžiku kdy se tyto zákony uvolní, vykouknou vykukové, kteří se budou snažit na tom profitovat v sobě do kapsy. Státní sektor je tak odsouzen, být smutně neefektivní. Na něm bych tak nic, co má být konkurenceschopné, nestavěl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).