Hlavní navigace

Názor k článku Existuje Nová ekonomika? od Martina Kopty - Je to jistě zajímavý článek, a tak si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 8. 2000 17:25

    Martina Kopty (neregistrovaný)
    Je to jistě zajímavý článek, a tak si ho přečtu cestou v tramvaji z papíru...

    Jen bych podotknul, že počátek knihtisku se klade do doby pozdější asi o deset let, ale to je s odstupem půl tisíciletí vcelku jedno. Zvláště, když se neví, jestli náhodou před Gutenbergem nepoužívali knihtisk už Holanďan Coster nebo (jak jinak) Čech Waldvogel. V roce 1430 nebyl 35letý Gensfleisch-Gutenberg ještě s největší pravděpodobností ani zlatnickým mistrem.

    Zajímavější je informace o tom, že knihtisk se používal už předtím v Číně, já dodnes všude říkal, že v Koreji. V Číně sice používali deskotisk, ale rozřezat desku na jednotlivá písmenka je nenapadlo...

    Osobně také nesouhlasím s tím, že knihtisk je tolik důležitým mezníkem (promiňte, pane Solpero). Tím je pro mě rozvoj vzdělanosti, který umožnily univerzity (Oxford 1249, Srobonna 1253, Cambridge 1284).

    Také netuším, proč by se kvůli slovnímu písmu měl objevit s každým programovacím jazykem nový znak. Echo, Print, Do, While, If, For ... to všechno jsou slova, která programátoři vymýšlet nemuseli. Ta už tu byla. Podobně ten problém s rozlišením je postavený na hlavu. Lineární slovní písmo zabere pro jedno slovo většinou několikanásobně menší prostor než hláskové abecedy. Ale uznávám, že hláskové abecedy jsou progresivnější. Dokonce se dá říci, že arabský svět, kde hláskové písmo vzniklo (já vím, že Féničané nebyli araby, jde mi o prostor), měl díky rozvitější abstrakci, kterou znakové písmo nutně potřebuje ke vzniku, lepší přístup k logice. A tak mě napadá další fenomenální vynález: vynález nuly.

    Je fajn, že se v pátek Lupa mění v rejdiště filozofů :-) aspoň ten víkend nebude tak nudný.

    BTW: Pořád jěště se tu neobjevuje reklama BillBoardu :-))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).