Hlavní navigace

Facebook falšoval data o videu, konec Skype Classic a šikana na Instagramu

21. 10. 2018
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Facebook
Facebook zdrojem fotek pro ruskou vládu, smutný konec GeoCities, 3 miliony lidí z EU obětmi úniku dat Facebooku, platby za aplikace Googlu. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Facebook zrušil účty, stránky a aplikace ruských firem SocialDataHub a Fubutech. Budovaly databázi na rozpoznávání obličejů pro ruskou vládu. Fotografie a informace použitelné právě pro budování rozsáhlých databází o lidech Facebook nedokáže ochránit – stačí je sbírat přes webové rozhraní, případně si vytvořit systém falešných aplikací, které tomu výrazně pomohou. Zábavné na celé kauze je, že Facebook žádá firmy o vysvětlení, kam data šla, a do pátku je musí smazat. Zcela určitě to udělají, zejména když je shromažďovaly čtyři roky. Firma samotná tvrdí, že data nesbírá z Facebooku, ale z Googlu. Výmluv má ale víc, včetně té o studentech, kteří omylem získali data z Facebooku, ač neměli. A šéf firmy si stěžuje, že mu Facebook smazal instagramový účet jeho psa. Povedená taškařice je popsaná v Facebook Says Russian Firms ‘Scraped’ Data, Some for Facial Recognition.

Díra ve Facebooku se týká 3 milionů uživatelů v Evropě. Blíží se první zásadní test GDPR a můžeme začít uzavírat sázky. Kolik let se to bude táhnout, co všechno Facebook vymyslí jako výmluvu, jak snadno EU odkáže kamsi a čím se nakonec vykoupí. Facebooku přitom hrozí pokuta až 1,64 miliardy dolarů. Viz Facebook hack affected 3 million in Europe, creating the first big test for privacy regulation there.

Falšovaná data o sledovanosti videa měla pochopitelně vliv na špatná rozhodnutí vydavatelů (i inzerentů) investovat zásadní peníze do tvorby videoobsahu. Uvěřili Facebooku, že uživatelé masivně konzumují videa, ačkoliv tomu tak nebylo. Facebook zároveň s falšovanými daty tvrdil, že lidé přestává zajímat text. Dokonce tvrdil, že ve videu lze v kratší době poskytnout více informací než v textu (což je nesmysl). Dnes Facebook čelí žalobě, že čísla o sledovanosti videí byla až o 900 % navýšená. Viz Did Facebook’s faulty data push news publishers to make terrible decisions on video?

Home Smart Home: MAYA:

TELEgraficky

Google Photos pro Windows 10 je malware! Pozor! Twilio kupuje SendGrid za 2 miliardy USD ■ Co se stane po vypnutí brand PPC?Deset případových studií týkajících se AMPdataCommons.org EU odsouhlasila akvizici HitHubu ■ Slack na SNES 100 webů, které formovaly dnešní internet ■ Jony Ive v rozhovoru ■ Lidi netuší, že WhatsApp patří Facebooku ■ Dlouho ztracený Empire Strikes Back dokument

WEBDESIGN, INTERNET

Zhruba 62 % všech webů na internetu bude za 10 týdnů používat nepodporovanou verzi PHP. Populární 5.x verze přestane dostávat bezpečnostní opravy na konci roku. Příští rok tak možná lze očekávat zásadní růst hacknutých a nefunkčních webů. Viz Around 62% of all Internet sites will run an unsupported PHP version in 10 weeks.

Smutný konec GeoCities: web je blokovaný v několika systémech z důvodu výskytu malwaru. Viz například Sucuri.net a jejich analýza a Malwarebytes. Otázkou je, jaké doby se umístění na černou listinu týká. Dříve legendární GeoCities patří Yahoo a je to už jenom adresa, která přesměrovává na nabídku hostingu. Takže reálně tam asi malware nebude. Ale znáte to, jeden nikdy neví.

Joshua Schachter prodal (legendární) Del.icio.us Yahoo a v Did I Make a Mistake Selling My Social-Media Darling to Yahoo? o tom mluví i pochybuje. Skutečnost je ta, že kdyby ho neprodal, tak by tahle (legenda) už stejně byla dávno mrtvá. Sociální sítě a mobilní telefony pohřbily potřebu používat bookmarkovací služby.

SOFTWARE

Internet Archive spustil C64 software library. Knihovnu her pro Commodore-64 spustitelných v emulátoru. Najdete jich tam přes osm tisíc. A když už to tam budete zkoumat, nezapomeňte se podívat i na další tam zachráněné hry. A to nejpodstatnější, C64 poklady si tam můžete rovnou zahrát ve Vice emulátoru.

Firefox odstraňuje přímou podporu prohlížeče pro RSS/Atom. Pokud budete ve Firefoxu (od verze 64 výše) chtít číst přímo RSS/Atom, musíte najít rozšíření, které to zajistí. Viz Firefox removes core product support for RSS/Atom feeds.

Skype Classic (a starší) skončí 1. listopadu. Buď přejdete na Skype 8, nebo máte smůlu. Pokud přejdete, dostanete omezené Skype (neumí víc oken, neumí víc účtů, natvrdo mění text na emoji, neumí napojit na kameru jinou než ty, které podporují UWP, nejde přizpůsobit zvuková upozornění, není už Away status atd). Pokud nepřejdete a Skype definitivně zahodíte, tak to asi bude dost rozumné rozhodnutí. A nestěžujte si, tohle se ví už od července. Viz Upgrade to the latest version of Skype.

Discord spustil Store a Nitro. Výsledek války mezi Discordem a Steamem už má více než jasný první výsledek, globální betaverzi. Discord má aktuálně okolo 150 milionů uživatelů, takže brát ho na lehkou váhu asi není nejlepší nápad. Viz Watch out, Steam? Discord's Store and Nitro game subscription launches worldwide.

Ubuntu Linux 18.10 je tady a patří k němu název Cosmic Cuttlefish. Viz Ubuntu Linux 18.10 arrives. A když už jsme u těch novinek, tak PostgreSQL 11 je venku. Viz PostgreSQL 11 Released!

Ta nejlepší AI pro detekci fake news je na tom stále stejně: je nepoužitelná. Mark Zuckerberg je ale dlouhodobě přesvědčený, že všechny problémy jeho platformy vyřeší vhodný software, ideálně ve formě AI. Špatná zpráva pro Marka je, že jedna z nejrozsáhlejších studií zjistila, že AI dokáže fake news poznat jen v 65 % případů. Viz Even the best AI for spotting fake news is still terrible, kde zmiňují i jeden ze stále opomíjených zásadních problémů AI: potřebuje trénovat na velkém množství dat. A když jim dáte data nedostatečná, výsledek je ještě horší.

HARDWARE

Panasonic ví, jak na Open Office. Dá vám na hlavu něco na způsob koňských klapek. Vážně. Viz Open offices have driven Panasonic to make horse blinders for humans a vedle omezení periferního vidění jsou uvnitř samozřejmě i zvuky okolí potlačující sluchátka.

MARKETING A KOMUNIKACE

Britský Vodafone zakázal reklamu, ve které byla řeč o možnosti kdykoliv odejít. Ono kdykoliv totiž mělo omezení. Viz Vodafone's Martin Freeman break-up advert banned.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Jaké informace hackeři získali o 14 milionech uživatelů Facebooku? Není toho málo a je to dobré pro představu ceny vašich osobních informací. Jméno, telefonní číslo, e-maily,  pohlaví, jazyk a zemi, rodinný stav, náboženství, bydliště a místo narození, datum narození, jaká zařízení používáte pro přístup k Facebooku, vzdělání, kde pracujete (a kde jste pracovali a studovali), posledních deset míst, kde jste se checknuli nebo byli označeni, vaše weby, koho sledujete (lidi i stránky), patnáct posledních hledání na Facebooku. Tohle tedy alespoň Facebook sděluje lidem, jejichž data byla hackery zneužita. Skutečnost je ta, že útočníci získal kompletní přístup k účtu – takže ještě jaké aplikace uživatel používá, všechny jeho fotografie a videa, veškerou komunikaci v Messengeru, členství ve skupinách, správcovství ve skupinách a stránkách, založené události i ty, kterých se uživatel účastnil / chce účastnit, informace o reklamách, pokud na Facebooku platí za inzerci. Dostat se mohli i na Instagram. O těchto dalších informacích Facebook tvrdí, že je hackeři nezkoušeli získat.

Epic Games žaluje youtubera za prodej cheatů pro Fortnite. Prodává je na webu a na kanálu na YouTube (1,7 milionu sledujících) je šíří a ukazuje. Bitva to bude zajímavá, Epic Games chce, aby videa zmizela, a po youtuberovi chce peníze. Ten mezitím vtipně prohlásil, že se cítí nevinný a že prý totéž dělají i ostatní. Viz ‚Fortnite‘ creator Epic Games sues YouTuber for selling cheats, Golden Modz na YouTube a goldengodz.com/shop.

Data z chytrého reproduktoru Portal Facebook samozřejmě využije pro reklamu. Čerstvě po uvedení to chvíli vypadalo jako že snad ne, ale taková představa je pochopitelně velmi naivní. Je logické, že to bude fungovat na podobném principu jako inzerce stavěná na datech z Messengeru – s kým si voláte, jaké aplikace používáte. Později určitě i další informace (včetně toho, o čem mluvíte, co hledáte, jakou hudbu si pouštíte). Viz It turns out that Facebook could in fact use data collected from its Portal in-home video device to target you with ads.

Tim Cook opět odmítl, že by příběh Bloombergu o špionážním čipu u Applu byl založen na pravdě. Přímo řekl, že si myslí, že by Bloomberg měl zprávu stáhnout. Viz Apple CEO Tim Cook Is Calling For Bloomberg To Retract Its Chinese Spy Chip Story.

Alex Jones sice přišel na Twitteru o hlavní účty, ale stále jich tam má dostatek. Překvapivé na tom je, že ty další účty jsou zjistitelné tak snadno, že se někdo podívá na Infowars a tam najde jejich seznam. Prostě Twitter, jako obvykle, nedokáže dotáhnout věci do konce. Viz Alex Jones and InfoWars Are Still on Twitter, Despite ‘Ban’.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Budoucnost Facebooku je v Instagramu. Je to hodně důležitá změna, kterou možná nevidíte (nebo nechcete vidět). Facebook jako takový je prakticky na konci cesty a sama firma vidí budoucnost v Instagramu a dělá maximum pro to, aby tomu tak bylo. Facebook jako sociální síť nemá kam růst, uživatele přestává zajímat, inzerentům obchodní tým Facebooku doporučuje inzerovat na Instagramu, mladí si účty na Facebooku už nezakládají a opouštějí ho, závislí se stávají masivně na Příbězích na Instagramu. A jak píší v Recode, Facebook will soon rely on Instagram for the majority of its ad revenue growth.

Instagram má zásadní problém s harašením a šikanou a řešení je v nedohlednu. Přišel jen s tím, že přidal filtr šířící laskavost, a manažeři se předhánějí v tom, že mají umělou inteligenci, která dokáže detekovat šikanující fotografie. Realita je, že nedokáží detekovat ani šikanující texty a nahlašování klasicky nikam nevede. Řešení závadných věcí se navíc stává více a více neefektivní, přímo úměrně tomu, jak končí původní Instagram a nastupují manažeři a procesy Facebooku. Bývali zaměstnanci Instagramu upozorňují, že do této oblasti se lidé, peníze ani úsilí nijak neinvestují. To, co se dělá, se dělá jen naoko a pro PR. Výhrůžky smrtí, znásilněním, urážky, fotomontáže jsou denní realitou, se kterou nikdo nic nedělá. Viz Instagram Has A Massive Harassment Problem.

Facebook potlačuje viditelnost odkazů s „ukradeným obsahem“. Takže pokud vaše sdílení odkazů na Facebooku má ještě menší dosah než dříve, tak si o vás možná Facebook myslí, že kradete cizí obsah a dáváte ho na vlastní web jen tak. Facebook takovýmto příspěvkům omezí dosah, stejně jako to dělá u clickbaitingových titulků či u cílových stránek zaplavených inzercí (viz dřívější oznámení). Ze zkušenosti je asi vhodné dodat, že tohle v Česku Facebook nikdy neuměl. Zajímavé ale je, že Facebook News Feed now downranks sites with stolen content uvádí, že Facebook vše poznává porovnáváním obsahů webových stránek. Vážně. P. S.: Výše popsané znamená, že pokud budete provozovat zpravodajské médium přeskupující agenturní zprávy, tak vás tenhle algoritmus postupně zlikviduje.

Čas trávený na Facebooku klesá, zjistila analýza od Pivotal Research Group. Zatímco konzumace digitálního obsahu stále stoupá (15 % meziročně v srpnu 2018), Facebook jde dolů (3% pokles u kombinace Facebook, WhatsApp a Instagram). V tříletém pohledu jde o snížení podílu z 18,5 % (2016) na 14,3 % (2018). I přes stoupající počet uživatelů (7,2% růst) klesá čas na Facebooku trávený (6,7% pokles na samotném Facebooku). Viz Report: People keep spending less and less time on Facebook a podle Google is eating into Facebook's share of the total time people spend consuming digital media (vše vychází z dat od Nielsenů) Facebooku „trávený čas“ ukrajuje Google.

MOBILNÍ APLIKACE

Google bude za své vlastní aplikace na mobilech výrobců chtít zaplatit. Trochu pikantní na tom je, že tohle je důsledek miliardové pokuty od EU za to, že Google vynucuje, aby výrobci jeho aplikace povinně předinstalovávali na mobilních telefonech. Viz Google začne za instalaci svých aplikací v Androidu účtovat výrobcům poplatky nebo Google Will Charge Phone Makers to Pre-Install Apps in Europe, Google will charge Android device makers a licensing fee to preinstall its apps in Europe a Google app suite costs as much as $40 per phone under new EU Android deal.

Jaká je budoucnost Androidu v Evropě? Má být podobná Číně: zásadní fragmentace a množství alternativ ke Google Play. Proč? Protože pokuta, kterou Google dostal od EU za „povinné“ zahrnování vlastního software a „omezování“ výrobců. Zajímavé čtení ve Want to understand the future of Android in Europe? Look at China.

Apple zasáhl proti podvodným aplikacím okrádajícím uživatele formou předplatného, uvádí se v Apple yanks subscription scam apps, but leaves a bigger problem intact. Zároveň ale v článku poměrně oprávněné kritizují to, že Apple vývojáře tlačí do toho, aby jejich aplikace nebyly za jednorázový poplatek, ale za měsíční platby i v případech, kdy to nedává žádný smysl. Trefně to přirovnávají k tomu, že v tomto modelu byste za kalkulačku platiti měsíční pronájem.

STARTUPY A EKONOMIKA

40 let hudebního průmyslu ukazuje, že poprvé v tomto tisíciletí příjmy z hudby opět rostou. Výborný graf najdete ve 40 Years of Music Industry Sales.

Vlivní akcionáři Facebooku chtějí odvolat Marka Zuckerberga z pozice předsedy představenstva. Žádají, aby tato funkce byla obsazena nezávisle. Viz Influential Facebook shareholders back proposal to remove Zuckerberg as chairman a Funds Back Proposal to Remove Zuckerberg as Facebook Chairman. Nutno dodat, že je to prakticky marné, Zuckerberg si již dříve pojistil prakticky vše, co je možné, aby byl neodvolatelný. Jak z pozice předsedy představenstva, tak z pozice CEO.

INFOGRAFIKY

The Ultimate Local SEO Checklist [Infographic] se může hodit, byť je to hodně orientované na USA a začíná dlouhodobě zmateným Google My Business. 

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).