Hlavní navigace

Facebook pro začátečníky

9. 6. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Nejpopulárnější světová sociální síť Facebook brzy přivítá miliontého českého uživatele. Noví uživatelé snad využijí návod pro úplné začátečníky, který jim pomůže v přihlášení, orientaci na Facebooku, při nastavení profilu, zajištění bezpečnosti, komunikaci a sdílení dat.

Facebook je podle Wikipedie systém sloužící hlavně k tvorbě sociálních sítí, komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování vztahů a zábavě. Počet uživatelů Facebooku roste každým dnem o několik set, v Česku v nejbližší době oslavíme miliontého člena sítě. I proto je pravděpodobné, že řada vašich přátel a známých na Facebooku bude a díky němu se snáze udržíte v obraze toho, co dělají a jak se mají.

Proč používat Facebook a čím se liší od Lidé či Líbímseti?

První dva české portály jsou zaměřené spíše na vyhledávání partnerů – seznamování a flirtování. Facebook je oproti tomu naopak spíše zaměřený na udržení kontaktu s přáteli, kamarády a lidmi, s nimiž v kontaktu z nějakého důvodu chcete zůstat. Facebook umožní například být informován o změně kontaktů dotyčného nebo jednoduše uspořádat oslavu a udržet si přehled, kdo z pozvaných přijde. Také proti těm českým neumožňuje přímé chatování více lidí ve skupině, ale můžete jej používat jako náhradu instant messagingu a psát rovnou člověku, kterého vidíte online.

Začínáme: přihlášení a registrace

Přihlášení na Facebook je jednoduché, stačí vyplnit na úvodní stránce jméno, e-mail, heslo, pohlaví a datum narození. Poté nový uživatel může najít již zaregistrované přátele na Facebooku pomocí automatického prohledání mezi svými e-mailovými adresami. Dalším krokem je zadání střední a vysoké školy a zaměstnání. Následuje volba země, v tomto případě Česká republika.

Facebook přihlášení

Přihlašovací obrazovka Facebooku slouží také k registraci. Stačí zadat pár informací a jste in…

Mezitím systém Facebooku pošle potvrzovací e-mail na zadanou adresu, stačí pouze kliknout na link v těle e-mailu a účet je aktivován. Nyní je třeba dovyplnit údaje profilu. Kromě rodného města se Facebook zeptá třeba i na náboženské vyznání. Vyplněna nemusí být žádná z položek, ovšem neúplný profil nepomůže tomu, aby nového uživatele podle některého z kritérií našli uživatelé stávající.

Přátelé na Facebooku

Po vyplnění profilu, zadání podrobností zaměstnání, osobních údajů a zájmů je vhodné vložit profilovou fotku. Stačí kliknout na siluetu postavy a poté na volbu „Nahrát obrázek“. Po vložení fotky je základní profil kompletní, přišel čas na hledání přátel na Facebooku.

Facebook vyplnění profilu

Vyplněním informací v profilu se toho o vás lidé více dozvědí a snáze vás najdou. Pozor: smyšlené údaje (jméno, příjmení) vedou k vymazání profilu. Dejte pozor také na bezpečnost, aby informace viděli jen lidé, kteří je vidět mají (viz sekce Bezpečnost).

Facebook přátelé

Po kliknutí na položku Přátelé stačí do vyhledávacího políčka po volbě „Najít přátele“ napsat jméno osoby, o kterou se zajímáte. Pokud je osoba na Facebooku, uvidíte její jméno v seznamu vyhledaných kontaktů. Můžete také hledat mezi kontakty, kteří vystudovali stejnou školu. Pokud jste našli jméno člověka, se kterým se chcete na Facebooku spojit, klikněte na „Přidat mezi přátele“. Po zadání bezpečnostního kódu (který stačí opsat z rámečku) je žádost potvrzena. Nyní čekáte, až vybraná osoba přátelství potvrdí. Pak se tento člověk bude zobrazovat mezi vašimi přáteli, uvidí obsah vašeho profilu, budete s ním moci chatovat a komentovat jeho obsah.

Pozvěte přátele versus Najděte přátele

Facebook občas bazíruje na slovíčku. Přátele totiž můžete Pozvat nebo Najít. Jaký je rozdíl? Pozvání přátel je určeno převážně pro lidi, kteří ještě na Facebooku nejsou. Najít přátele oproti tomu najde lidi, kteří už na Facebooku už jsou. V obojím případě se pracuje s připojením na vaši e-mailovou schránku, kdy si Facebook načte její adresář a vyhledá lidi podle e§mailových adres. Podporovány jsou jak webové e-mailové schránky (ze zahraničních Gmail, AOL, Yahoo, z českých Seznam, nikoliv Centrum či Atlas), tak klienti pro Windows a Mac OS X. Seznam adres můžete dodat i jako textový soubor, takže snad nebude problém si poradit s každým klientem, nápověda v češtině na Facebooku je k tomu bohatá.

Základní funkce

  • textové zprávy, odkazy, fotky, videa
  • Zeď  – co je na ní, uvidí všichni
  • Zprávy – ty jsou jen mezi vámi
  • Události a šťouchnutí
  • Stránky a Skupiny

Po spřátelení se se starými známými se podívejte na další funkce Facebooku, které můžete využívat. Co se týče sdílení obsahu, je možné vkládat fotografie a videa, stejně jako textové poznámky. Navíc je možné vložení obsah komentovat nebo říci, že se vám líbí – tedy poslat autorovi informaci o tom, že vám se daný obsah líbí. Nahrání fotek i videa je jednoduché, systém se postará o zmenšení fotek vložených z disku počítače, takže je není potřeba nijak upravovat. Video může mít maximálně 1024 MB a jeho délka nesmí přesáhnout 20 minut.

Každý z uživatelů na Facebooku má svoji Zeď, tedy místo, kde mu můžete napsat vzkaz. Ale pozor, tento vzkaz uvidí všichni ostatní přátelé tohoto uživatele. Pokud chcete napsat pouze vybranému uživateli, pošlete mu Zprávu. Pokud vás zajímá, co zrovna dělají vaši přátelé, můžete se podívat na jejich stavy volbou „Přátelé“ nebo si můžete prohlížet výpis novinek volbou Domů. Na položce Profil můžete aktualizovat své údaje a také vidíte seznam svých stavů a obsahu, který jste vložili. A textové políčko v horní liště s lupou slouží k vyhledávání, stačí zde začít psát například název Skupiny nebo jméno kamaráda a Facebook vám napoví z těch položek, které máte dostupné.

Facebook lišta

Zajímavá položka je Události. V této volbě můžete plánovat nejrůznější akce a také máte přehled o tom, kdo vás kam a na kdy pozval. Události jsou součástí profilu, stejně tak jako zeď, informace, poznámky nebo obrázky a videa. Pokud chcete upoutat pozornost některé osoby, můžete použít Šťouchnutí. Nejde o nic významného, prostě na sebe upozorníte. Poté můžete mít v profilu velké množství aplikací, na posílání dárků a nejrůznější další aktivity. Aplikaci je potřeba potvrdit, tedy autorizovat k používání. Pokud vám například někdo pošle dárek nebo vás virtuálně obejme, můžete mu to samozřejmě pomocí stejné aplikace vrátit.

Komunikace s přáteli

Důležitou funkcí Facebooku je komunikace s přáteli. Můžete jim psát zprávy, vzkazy na zeď, případně komentovat jejich obsah nebo chatovat. Chat s člověkem, který je online, můžete spustit pomocí okénka „Chat“ na dolní liště vpravo. Vedle tlačítka chat najdete upozornění na nové události, tedy na to, co se stalo s vaším obsahem. Například kdo komentovat fotografie nebo videa. Nové události jsou zvýrazněné červeným obláčkem, ve kterém je napsán počet nových událostí.

Facebook spodní lišta

Lišta na spodku každé Facebook obrazovky. Zleva: odkazy na oblíbené aplikace a funkce, chat formou instant messagingu a Události (reakce na váš obsah).

Fanouškovské stránky a skupiny

Velmi populární jsou skupiny nebo fanouškovské stránky. Tedy místa, kde se sdružují uživatelé Facebooku se společným zájmem, koníčkem nebo názorem. Po nějaké době používání Facebooku a získání přátel vám budou chodit pozvánky do nejrůznějších skupin od vašich přátel. Informace o pozvání do skupin nebo o tom, že se někdo chce stát vaším přítelem, najdete na domácí stránce Facebooku vpravo nahoře pod hlavičkou. A zase pozor: když se do nějaké skupiny přidáte, všichni její členové mohou vidět informace o vás, které sdílíte se Skupinou, což jsou v základním nastavení Facebooku všechny informace!

Bezpečnost

Nezapomeňte si profil správně nastavit. K tomu slouží položka Nastavení. V ní máte tři možnosti. Nastavení účtu, soukromí a aplikací. Nastavení účtu umožňuje změny hesla, kontrolní otázky, a také je v této položce možné účet zrušit. Lze si nastavit i posílání upozornění na některé události e-mailem. Tento dialog je velmi propracovaný a umožňuje detailní nastavení. Přednastaveno je upozorňování na všechny události, toto nastavení je vhodné upravit. Dále je možné nastavit jazyk nebo platební údaje. To v případě, že hodláte někomu posílat dárky pomocí aplikace, za kterou se platí. Nastavení soukromí je asi nejdůležitější, nastavit se dá hlavně, kdo může vidět váš profil, kdo vás na Facebooku může najít a také jaké informace budou poskytnuty externím aplikacím na Facebooku. Největší pozornost je třeba věnovat nastavení profilu, pokud nechcete, aby například Vaše fotografie viděli všichni uživatelé Facebooku. V základním nastavení mohou veškerý obsah vidět všichni ze sítě Česká republika, pokud chcete, aby byl profil uzamčený pro neznámé uživatele Facebooku, nastavte si Pouze přátelé.

Nastavení aplikací, nejdříve těch, které jsou v základním vybavení Facebooku, probíhá podle jednotlivých položek. Je možné nastavit jiné soukromí pro fotky a jiné pro videa. Nejrůznější nastavení profilu a soukromí je pro uživatele velmi důležité a doporučuje se mu věnovat velkou pozornost.

Facebook nastavení profilu

Nastavení soukromí je důležité: nezapomínejte, že řadu dat mohou vidět všichni členové vaší sítě, takže pokud se přidáte do sítě například Česká republika, tak statisíce lidí…

BRAND24

Koncentrace citlivých osobních dat a spousty aplikací, které k nim mají přístup, přinášejí samozřejmě problémy s bezpečností. Dávejte si pozor na to, které z aplikací na svém profilu povolíte. Aplikace totiž může vytvořit kdokoli a získaná data (mnohdy velmi osobní či důležitá) použít k nejrůznějším účelům, v poslední době i k distribuci odkazů na stránky šířící malware.

Více praktických informací o bezpečnosti na Facebooku najdete v těchto článcích:

Facebook je podle vás ze všeho nejvíce:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).