Hlavní navigace

Facebook týden: Chat se osamostatnil, zabije konečně ICQ v Česku?

14. 2. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Co je nového na Facebooku? Podpora chatovacího protokolu dá zabrat kecálkům, jako je ICQ. A také ponaučení: cokoliv jste vytvořili na FB, vám může administrátor smazat. A udělá to, když se to nehodí obchodním zájmům serveru. Plus infografika k šestým narozeninám na závěr.

Facebook tento týden spustil podporu instant messagingového protokolu XMPP pro svůj IM Chat. Tento protokol používá i třeba Jabber nebo Gtalk. To usnadní vyvedení FB Chatu z webového prostředí i do klientů, již nyní do AIM nebo iChatu. Doposud užívané implementace v Adium, Meebo a Pidgin používaly web rozhraní a byly nestabilní, použití XMPP by mělo kecálkům usnadnit život. Pokud máte některý z kecálků podporujících Jabber protokol, můžete si již nyní připojit Facebook Chat tak, že jako Jabber ID zadáte vasejmeno@chat­.facebook.com a heslo pro přihlášení k FB. Podrobnější návod je pak zde. Bude podpora XMPP ve Facebook Chatu definitivní konečná pro obstarožní ICQ, nebo mu podpora Centra zajistí přežití, co myslíte?

<fb:fan profile_id=„83767­868289“ stream=„0“ connections=„10“ logobar=„1“ width=„300“></f­b:fan>
Lupa.cz on Facebook

Další vývojovou novinkou Facebooku je představení nového rozšíření PHP nazvaného XHP. To je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti PHP kódu. Facebook XPH definuje jako “PHP extension which augments the syntax of the language such that XML document fragments become valid PHP expressions.” Více podrobností o XHP včetně příkladů použitelnosti najdete ve článku autora rozšíření Marcela Laverdeta.

Google Buzz

Nově spuštěné „sociální síti“ Google se budeme věnovat příští týden podrobně. Zatím jen ve zkratce pročtěte v našem článku, o co jde a kde a jak v Gmailu tuhle službu zapnete. Zajímavé srovnání Google Buzz, Facebooku, MySpace a Twitteru najdete anglicky zde.

Reklamy a alinace

Sociální média, mj. Facebook odebírají (přinejmenším v USA) peníze z reklamy v tradičních médiích elektronických; tj. v televizi a v rozhlase Mohou však vážně ohrozit jejich postavení? Podle průzkumu Forrester Research ano, více jak 70% amerických dotázaných inzerentů hodlá inzerovat v sociálních sítích a většina z nich přesouvá část prostředků z televizních kampaní. Další čísla z průzkumu najdete v MediaDaily.

Facebook smazal skupinu hongkongské politické opozice vládnoucí politické strany. Není to poprvé, co k takovému kroku FB přistoupil. Stačilo, že skupina byla několikrát reportována jako „urážlivá“. Poučení? Pokud kdykoliv něco na FB děláte, pamatujte na to, že to není váš majetek a nemáte nad tím žádnou moc. Zdroj: SM Today.

Jak vypadají USA dle analýzy informací z profilů uživatelů Facebooku? Tento článek si hraje s vizualizací profilů uživatelů Facebooku a vztahů mezi nimi. Propojuje a barevně odlišuje spřátelné oblasti. A jsou z toho zajímavé poznatky.

BRAND24

Opravdu společenský vyhledávač je podle tvůrců Facebooku Bing od společnosti Microsoft. Měl by proto být více zaintegrován do prohledávání v rámci FB. Redmondská společnost se spojuje proti globální jedničce se sociální sítí, aby získala větší podíl na trhu vyhledávání a tak vyhledání v Facebooku bude brzy obsluhovat právě Bing. Kdy, to ovšem jisté není. Zdroj: All Facebook.

Infografika k narozeninám

A na závěr: krásnou infografiku k šestým dožitým narozeninám Facebooku připravil server Mashable. Dozvíte se na ní všechna podstatná čísla najednou.

Facebook 6 narozeniny

Vytěsní Facebook Chat ICQ v Česku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).