Hlavní navigace

Postavte si vlastní iPhone. Jak vypadá největší světový trh s elektronikou?

19. 4. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Ve čtvrti Huaqiangbei v čínském Šen-čenu působí tisíce prodejců elektroniky. Větší hardwarové centrum nikde jinde nenajdete. Uvnitř: GALERIE

Když v šestnáctimilionové metropoli Šen-čen (Shenzhen) na hranici pevninské Číny a Hongkongu vylezete ze stanice metra Huaqiang Road, prakticky okamžitě vám bude jasné, že tady uvidíte něco, co nikde jinde. Ocitnete se ve čtvrti Huaqiangbei, kde sice narazíte také na stánky a obchody s jídlem, jinak jsou ale zdejší budovy plné elektroniky. Celá čtvrť vytváří největší tržiště s elektronikou na světě.

O tom, jak takové velké čínské tržiště může vypadat, jsem na Lupě psal před několika měsíci. SEG Electronics Market s Šanghaji je sice značně rozlehlý, oproti Šen-čenu jde ale stále o podvyživené dítko. Město v provincii Guangdong na hardwaru vyrostlo, a to především díky tomu, že v jeho okolí vyrábí své přístroje firmy jako Apple, Dell a mnohé další. Sídlí zde také Huawei nebo DJI. To přineslo řadu síťových efektů.

Vedle výrobního ekosystému vzniklo také Huaqiangbei, které má dnes řádově tisíce obchodů, obchůdků a stánků v podstatě se vším, co se dá považovat za elektroniku. Nakoupit si můžete čipy, konektory, nářadí, paměti, základní desky, kabeláž, šroubky, vybavení na těžbu kryptoměn, hotové pravé i falšované počítače, tablety a chytré telefony, všechno možné příslušenství, 3D tiskárny, náplně do nich a tak dále a tak dále.

Jak to vypadá na největším tržišti s elektronikou na světě:

Zatímco SEG v Šanghaji je několik pater v jedné budově, plus pár přilehlých malých obchodů na ulici, v Šen-čenu obchody tvoří celou čtvrť. I zde je největší dominantou SEG, který sídlí v mrakodrapu SEG Plaza. Elektronika se prodává v prvních deseti patrech a jen tam se lze klidně ztratit na celý den.

A když už konečně vylezete a myslíte si, že už to máte za sebou, zjistíte, že další a další podobné obchody jsou v řadě okolních ulic. Troufám si tvrdit, že není v silách jednotlivce objevit a projít všechno. Mezi velké prostory patří Segcom, HQ-mart, Yuanwang Digital Mall nebo Manhar Digital Plaza.

Jsou zde i tržiště, která se vyloženě specializují na určitý segment. V jedné z budov se zaměřují na „hloupé“ telefony (hotové i na součástky), jinde na bezpečnostní kamery a další bezpečnostní prvky, v další je především audio a tak dále.


Autor: Jan Sedlák

Pokud chcete, dají se v Šen-čenu sehnat všechny součástky, ze kterých je vyrobený iPhone. A pak si ho můžete složit sami, nebo za pomocí přítomných techniků. Ti jsou většinou velmi zruční a znalí elektroniky a hardwaru.

Kromě prodejců, kteří jsou napojení na lokální výrobní kapacity, na trzích najdete také lidi, kteří vám elektroniku opraví. Nakupovat zde potkáte řadu cizinců, kteří také navazují dlouhodobější vztahy se zdejšími dodavateli. Huaqiangbei je zároveň místem, kam míří makeři/bastlíři. Narazíte na hodně Rusů, Indů, Evropanů a Američanů.

I přes svoji velikost místní pozorují, že Huaqiangbei mírně ztrácí na síle. Oficiální čísla říkají, že zatímco v roce 2014 byla obsazenost prodejci na 96 procentech, dnes je to 88 procent. Může za to mimo jiné e-commerce. Prodejci už se sami snaží prodávat přes služby typu AliExpress.

I proto po celé elektronické čtvrti narazíte na baliče a převažeče balíků. Tržiště slouží jako odbavovací centrum, ze kterého pak zboží objednané právě třeba přes AliExpress míří k zákazníkům.

Vliv na menší, i když stále obrovskou zaplněnost obchodních ploch má také rostoucí kupní síla Číňanů. Ti už si mohou dovolit rovnou kupovat dražší originální modely telefonů a spol. a nemusí se zaměřovat pouze na laciné čínské kopie, kterých je v Huaqiangbei vidět stále značné množství (třeba iMacy, které mají místo jablka logo deštníku). Na vzestupu jsou i kvalitní a levné domácí značky jako Oppo, Xiaomi a další.

Tipy C

Prodejci se snaží reagovat a přizpůsobovat se novým trendům. V současné době je nejvíce viditelná těžba kryptoměn. Grafické karty, základní desky, výkonné zdroje a další potřebné vybavení nabízí řada obchodů a stánků. Stejně tak jsem zahlédl českou kryptopeněženku Trezor.

Jak vypadají další velké obchody s elektronikou:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).