Hlavní navigace

Facebook týden: evropské snahy o regulaci a novinky v mobilních aplikacích

7. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Evropská komise chce, aby Facebook mazal data uživatelů, kteří zruší svůj účet. Twitter prý dostatečně nechrání soukromí uživatelů. FB Places a Groups také v mobilní aplikaci pro Android.

Když si na Facebooku založíte stránku, stáváte se jejím administrátorem. I když můžete administrátorská práva přiřadit jiným uživatelům, nemůžete nyní o toto právo přijít sami. Přitom v červnu FB umožnil všem administrátorům stránky, aby v případě potřeby zbavili zakladatele stránky funkce administrátora. Zdá se ale, že nové administrátorské rozhraní tuto funkci nepodporuje. Důvodem může být snaha zabránit kupčení se stránkami a omezit některé typy podvodů. Stejně tak se ale může jednat o obyčejný bug, který bude v dohledné době vyřešen.

Social Graph

Známe jej pod pojmem sociogram a používá se k popisu vzájemných společenských vztahů ve skupinách. Facebooková vizualizace je jednoduchý program, který na základě dostupných dat, umožňuje například zjistit, kteří z vašich přátel spolu vzájemně komunikují.

Lupa.cz on Facebook

‎„Nelíbí se mi“ je konečně tady – ale asi jinak, než jste chtěli

Uživatelé Facebooku odjakživa snili o tlačítku „nelíbí se mi“. Je jasné, že z principu nic takového nemůže fungovat, ale zdá se, že těm, kteří by rádi vyjádřili tímto způsobem svůj negativní názor, se začíná blýskat na lepší časy.

FB - nelíbí

Zdroj: InsideFacebook

FB totiž experimentuje s novým způsobem odstraňováním aktualizací, které se uživatelům objevují. Nabízí také zjednodušený postup potlačení jejich původců. To pravé „nelíbí se mi“ to sice není, ale mohlo by to pomoci eliminovat velmi aktivní a často vlezlé „přátele“, kteří svými příspěvky pouze obtěžují.

Nové verze mobilního Facebooku

Pokud ve svém iPhone nebo telefonu s operačním systémem Android ještě nepoužíváte možnost přístupu k sociálním sítím (kromě FB třeba také Twitteru, nebo Foursquare), možná vás k jejímu vyzkoušení přesvědčí několik novinek, které FB tento týden v aplikacích pro obě platformy spustil.

Facebook Deals

Verze Android 1.4 obsahuje službu Places, ale také Groups, spuštěné minulý měsíc. Nově jsou integrována i oznámení, která dříve vyžadovala přechod do prohlížeče. Aplikace iPhone 3.3 zase prostřednictvím Places zobrazuje nabídky obchodníků v okolí lokality, ve které se právě nacházíte. Služba funguje ale zatím pouze ve Spojených státech.

Pro obě platformy bylo spuštěnotaké přihlašování do různých aplikací prostřednictvím Facebooku.

Evropská komise chce, aby FB mazal data

Evropská Komise chce regulovat Facebook. Navrhuje totiž pro sociální sítě povinnost umožnit uživateli úplné vymazání osobních údajů uživatelů. Na rozdíl od Google ale Facebook provozuje mnohem méně regionálních kanceláří a za určitých okolností by mohl tvrdit, že v Unii vlastně ani nepodniká. Úředníci si v tomto případě možná naběhli. Praxe, kdy FB archivuje osobní data o uživatelích i poté, co zruší svůj profil, je sice možná kontroverzní, ale podle amerického práva legální.

BRAND24

Facebook a Twitter: propadly z bezpečnosti

Podle průzkumu společnosti Digital Society nechrání FB ani Twitter dostatečně soukromí uživatelů.

Facebook a Twitter nechrání soukromí

Jedná se sice o další z mnoha „nezávislých“ výzkumů, přesto ale ukazuje na obecný pohled bezpečnost na sociálních sítích. Uživatelské bezpečnosti na nich jednoduše nikdo nevěří. Na tom by nebylo nic divného a vlastně ani špatného – nebýt ohromného množství osobních dat, která na těchto sítích zanecháváme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).