Hlavní navigace

Názory k článku Finalisté konkurzu na šéfa Českého rozhlasu zcela pominuli digitalizaci

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2011 17:30

    bez přezdívky
    Je zajímavá jedna věc. Když nesmyslně rada ČRo odvolala p.Kasíka, po té nesmyslně zvolila p.Medka, který se po té nervově zhroutil a požadal o uvolnění z funkce generálního ředitele ČRo a zastupoval tedy tuto funkci p.Duhan, tak byl zároveň horkým kandidátem na budoucího ředitele.
    Na jednou, dnes, se zjišťuje, že vypadá pomalu nejhůře a že kandidátem s nejvyšší šancí je pí. Hikelová.

    Napadá mě jediné vysvětlení této nové situace. Každý. Kdokoli. Je to úplně jedno. Jestli to je p.Kasík, p.Medek nebo p.Duhan. Pokud se pokusí jen trošičku ČRo řídit a dát dohromady. Velice rychle narazí na sabotéry, StBáky, normalizátory a diletanty z rady ČRo. Nevyhne se tomu. Nikdo.

    Není už opravdu na čase apelovat na poslance ČR aby ty zrůdy nějak odvolali ? Jak mohou bývalí agenti StB a normalizátoři mít takovou moc aby ovlivňovali veřejnoprávní medium ?

    Je celkem logické, že nikdo z kandidátů se neodvážil o digitálním vysílání hovořit, když se veřejně ví, že u StBáků a normalizatárů z Rady ČRo je digitální vysílání v nemilosti a taktéž speciální stanice ČRo.

    Je, zajímavé, že tedy do popředí se dostává pí.Hikelová tedy šéfka zpravodajství s kterou zde na serveru byl konec konců i dosti podrobný rozhovor. Z něj vyplynulo mimo jiné to, že pí.Hikelové rozumí hudbě asi jako koza petrželi. A hlavním jejím krédem bylo hrát nemastné, neslané nic a k ničemu. Což je zřejmě právě to žádoucí a StBákům a normalizátorům z rady ČRo vyhovující, nejvíce. Jedná se totiž o to, že ČRo nikdy neměl a nemá potíže s kvalitním zpravodajstvím. On má potíže s kvalitní hudbou. Je, ale vidět, že bolševici se opravdu nejvíce bojí kvalitní hudby, kterou by si mohli začít lidé zpívat, která by mohla zaujmout, více nežli zprávy, které se konec, konců v té záplavě informací rozpustí a kterým stejně nelze zabránit. No uvidíme, jak to dopadne. Ale, zpravodajstvví ČRo kvalitní už má. A po hudební stránce ČRo, pí Hikelová rozhodně nezlepší. Ovšem o to možná právě není jde. Aby ČRo nikdo nezlepšil.
  • 25. 2. 2011 17:54

    bez přezdívky
    Co lze říci o zmíněných 3 kandidátech kladného ?

    1)pí Hikelová - zpravodajství ČRo je děláno dobře a je to nejlepší rozhlasové zpravodajství ve státě...

    2)p.Matoulek - zde by mne zajímalo, kdy přesně, v kterých letech rádio Černá hora řídil ?
    Jedná se totiž o to, že tato stanice, když začínala, tak byla velice kvalitní stanicí, která hrála jak klasický český underground, který je dnes již v ČR díky naprostému bojkotu rozhlasových stanic skoro zapomenut, tak tehdy i nové světové indies, které v té době nikdo nehrál a také hráli velice kvalitní stará poctivá blues... Bylo to zlaté období rádia Černá hora... Potom ale p.Černý chtěl více peněz nebo vyšší poslechovost a radio Černá hora zpustlo v neuvěřitelnou, neposlouchatelnou sračku, která je označována jako mix Evropy 2 a Hitrádií. Zajímalo by mne tedy, zda řízení p.Matoulka spadá do toho to zlatého období rádia Černá hora. Jde o to, že on se někde vyjádřil, že mu půjde o kvalitu a nikoli o poslechovost. Což je správný názor na ČRo a pokud tedy to byl on, kdo řídil radio Černá hora v době, když ještě na tom rádiu uměli hrát a mohli konkurovat, jak Rádiu 1, tak Beatu. Tak pak by to nebyl špatný kandidát...

    3)p.Duhan - je na něm velice sympatické to, že se nechal inspirovat stanicemi WDR...
  • 26. 2. 2011 10:13

    -=RYS=-
    Muj nazor je, ze kazdy z kandidatu ma jakztakz info o digitalizaci ohledne zdigitalizovani studii a zpracovani zvukoveho signalu uz od AD mikrofonu po digi mix pult a az po vystup k vysilacum v digitalni podobe (zrejme asi to maji v povedomi, kdyz se mluvi o digitalizaci).
    Ale nikdo z nich nema ani panuch o tom, jak digitalne vysilat v digitalnich rozhlasovych pasmech.

    Jsou to zkratka typicti komunisticti normalizatori nastrceni tak, aby se pak dal CRo dobre prodat po zprivatizovani CRo+CT. Vysilat kvalitni hudbu nesmi, to maji zakazano od soukromniku, protoze NEDEJ BOZE by presli jejich kolovratkovy posluchaci k CRo.

    Co se tyce tech "finalistu", tak od kazdeho melo vypadnout neco takoveho v te ci one podobe:
    1)
    Zahajeni T-DAB vysilani se soucasnyma L bandovejma provozovatelama takto: CRo-Wave a Leonardo v klasickem T-DAB MP2 po dobu cca 3let kvuli zpetne kompatibilite s jiz stavajicimi prijimaci (ostatni stanice jsou v AM/FM "vzduchu" a jdou jednodusse prijimat ostatnimi prostredky, cili ti kdoz si poridili univerzalni multinormovy prijimac DAB/DRM/FM/AM jako Himalaya/Morphy Richards/Technisat/RTS atd. budou moci specialni stanice poslouchat na svych prijimacich, ktere jeste neumeji T-DAB+). Ostatni stanice CRo ve stejnem MUXu budou vysilat v norme T-DAB+ v MPEG4-AAC+v2 pri 64kbps. Soucasne se bude vysilat MOT (multimedialni soubory..treba i na vyzadani, videa, videoklipy, pisnicky ve vyssi kvalite v 5.1Dolby ke stahnuti na SD kartu v prijimaci, sledovani opice v ZOO dle dle puvodniho DMB projektu "vyvrcholeni" atd...).

    2)
    Stavajici DV/SV vysilace nechame upravit pro vysilani v SimulCastu AMSS+DRM (spolu s legislativni soucinnosti s CTU ohledne sirsiho pasma 18kHz) s naslednym spustenim stavajicich i specialnich stanic CRo a to takto:

    CRo1 na 270kHz DV CRo1 nonstop AMSS+DRM SimulCast 5roku, pak prechod plne jen do DRM bez
    AMSS, tedy i rozsireni vysilani mezi pulnoci a ranni hodinou (toto rozsireni mezi pulnoc a ranni cas je platno pro vsechny vysilace DV/SV a KV pasem).
    DRM rezim: 9kHz MP4-AAC+ bez "Parametric Stereo" s nastavenim SBR s durazem na mluvene slovo. Behem vysilani se zoptimalizuje nastaveni parametru DRM kodeku, aby v rezimu B/MSC16QAM/ byla stanice CRo1 dobre slysena v zahranici v ramci EU pro ceske pracovniky v zahranici a to vcetne zvyseni vykonu na 1500kW.

    CRo2 Praha + CRo6 na SV pasmu (954kHz, 639kHz a 1332kHz) tez nonstop AMSS+DRM SimulCast 5roku, pak prechod plne jen do DRM bez AMSS.
    DRM rezim: 9kHz MP4-CELP bez "Parametric Stereo" s durazem na mluvene slovo. Ve vytvorenem DRM MUXu by kazdy monofonni program zabiral cca 8kbps. Behem vysilani se zoptimalizuje nastaveni parametru DRM kodeku pro bezproblemovy prijem v Cesku v ramci jednotne SFN site. Stavajici AM vysilace Liblice 639kHz/1500kW, Ostrava-Svinov 639kHz/30kW, Prostejov-Dobrochov 954kHz/750kW, Ceske Budejovice-Husova kolonie 954kHz/30kW, Karlovy Vary-Stara Role 954kHz/30kW, Moravske Budejovice-Domamil 1332kHz/50kW (vysilani pouze pres den, vypinani od 19h do 5h) se postupne prebuduji i v ramci HFCC vysilacich lokalit tak, aby po 5 letech SimulCast vysilani se preslo na dva fyzicke SFN kmitocty, kde na kmitoctu 954kHz bude vysilani v 9kHz MP4-CELP tak, ze v tomto MUXu budou fyzicky dve stanice a to CRo2-Praha a CRo6 v monofonnim rezimu s durazem na mluvene slovo, pricemz se opusti kmitocet 1332kHz.
    Na nove vzniklem DRM vysilani na takto uvolnenem kmitoctu 639kHz zacne vysilat tematicka stanice CRo3-Vltava v DRM rezimu 9kHz, MP4-AAC+v2 s durazem na hudbu s minimalne 18kbps s naslednym zoptimalizovanim v prubehu vysilani do 25kbps.

    CRo Wave na SV v nove SFN siti (pouze digitalni vysilani DRM bez AM SimulCastu) na kmitoctu 1233kHz, Praha 200kW SFN, Ceske Budejovice 20kW SFN, Karlovy Vary 20kW SFN, Plzen 20kW SFN, Brno 20kW SFN, Ostrava 10kW SFN.
    DRM rezim: 9kHz MP4-AAC+v2 s durazem na hudbu s minimalne 18kbps s naslednym zoptimalizovanim v prubehu vysilani do 25kbps v 9kHz kanalu.

    Cro Leonardo + CRo Cesko na SV v nove SFN siti (pouze digitalni vysilani DRM bez AM SimulCastu) na kmitoctu 1287kHz, Litomysl 150kW SFN, Strakonice 20kW SFN, Praha 20kW SFN, Karlovy Vary 20kW SFN, Domamil 20kW SFN, Ostrava 4kW.
    DRM rezim: 9kHz MP4-CELP/HVXC s durazem na mluvene slovo s 8kbps na jeden monofonni program v DRM MUXu.


    3)
    Stanice D-Dur zustane v T-DAB+ vysilani s 64kbps s navaznosti na budouci rozsireni vysilaci site T-DAB+ v III pasmu. Bude ukonceno vysilani stanic CRo v pozemnim TV MUXu1 Ceske televize.

    Regionalni stanice CRo1 zustanou v T-DAB+ vysilani s 64kbps s eventualnim vyhledem do budoucna v siti T-DAB+ v III pasmu, pokud bude operator moci dodrzet regionalnost MUXu.
    Pokud ne, tak tyto regionalni stanice CRo1 zustanou nadale v analogove podobe v FM pasmu s tim, ze od roku 2013 zacne toto analogove FM vysilani nahrazovat nova digitalni norma DRM+ a to tak, ze se uvolni soustava krajskych kmitoctu stavajiciho vysilani CRo-Vltava.
    Avsak ne drive, nez bude dokonceno pokryti pomoci T-DAB+ v L pasmu, aby byl zajisten prijem CRo3-Vltava bez preruseni.
    Na techto kmitoctech vzniknou SFN DRM+ krajske regionalni MUXy.
    Cili na jednom SFN DRM+ kmitoctu o tretinove sirce (analog 300kHz, digital DRM+ 100kHz) stavajiciho analogoveho kmitoctu zacne vysilat rozhlasovy MUX v norme DRM+ s parametry DRM+ E/MSC16QAM/LPP2/SDC2 s celkovou prenosovou rychlosti 150kbps. Regionalni stanice CRo1 bude mit prenosovou rychlost 64kbps v norme MP4-AAC+v2, druhou stanici v tomto MUXu bude stanice D-Dur s prenosovou rychlosti 64kbps v norme MP4-AAC+v2, zbyvajicich 22kbps bude vyuzito pro TPEG (korekcni doplnkova aktualizacni data pro GPS/GALILEO).
    Dva roky po komplexnim zahajeni vysilani DRM+, zacne CRo vysilat v dalsich dvou MUXech DRM+ na uvolnenych kmitoctech po stanici Vltava (novy MUX DRM+ v tretinovem kmitoctu puvodniho FM vysilani uvolni prostor pro dalsi 2 krajske kmitocty a tim vytvori prostor pro celkem 3 MUXy po analogovem vysilani CRo3-Vltava, pricemz prvni spusteny MUX musi umet vysilat regionalne s krajskym pokrytim, zbyle dva MUXy budou celoplosne pro vsechny stanice CRo s moznosti vysilat nove vzniklym stanicim CRo nebo na jednom z techto celoplosnych MUXu zacit vysilat MOT-multimedialni vysilani Ceskeho rozhlasu).
    V pozdejsich letech se postupne bude ukoncovat analogove vysilani v FM pasmu, pricemz kmitocty takto uvolnene budou vyuziti Ceskym rozhlasem pro dalsi celoplosne MUXy s prevazne multimedialnim obsahem, pripadne jeden MUX DRM+ bude plne vyuzit ve spolecnem projektu CRo+CT24 mobilni televize s charakterem predavani informaci a zprav ceskym posluchacum.
    Timto se volne a postupne prejde na digitalni vysilani v norme DRM+ ze stavajiciho analogoveho FM vysilani v pasmu VKV s tim, ze ukonceni analogoveho FM vysilani se pocita okolo roku 2021 az 2025 a ukonceni analogoveho AM vysilani okolo roku 2016.

    4)
    Vysilani do zahranici stanice CRo7 se prevede na vysilac Litomysl-Pohodli tak, aby se zachovaly kmitocty zvlast pro denni a nocni vysilani tak, aby se vysilalo vzdy jen na jednom kmitoctu a ne na dvou nocnich kmitoctech soucasne....napriklad 6055kHz + 6200kHz.
    Vysilani bude v SimulCastu AMSS+DRM (10+10kHz) vykonem 100kW postupne ve sesti jazycich postupne po pulhodinovych poradech v prubehu celeho dne. Vybrane jazyky jsou cestina, anglictina, francoustina, nemcina, spanelstina a rustina.
    Rezim DRM bude 10kHz/modeB/MSC16QAM/SDC16QAM/LPP+HPP v silnem rezimu 2, audio v MP2-AAC bez SBR a Parametric Stereo s durazem na kvalitni prednes mluveneho slova v rezimu dalkoveho ionosferickeho skoku s pokrytim vsesmerovym vysilace Litomysl-Pohodli.
    Dalsi duraz bude v rozsirenem info-textovem vysilani s obsahlejsima zpravama.

    Stavajici reciprocni pronajem vysilacich zahranicnich stanovist se stanovistem Litomysl-Pohodli bude vyuzito v omezenejsim rozsahu nez dosavadni vysilani a to opet v SimulCast AMSS+DRM vysilani tam, kde to vysilac umozni.
    Pokud ne, bude zachovano alespon stavajici AM vysilani s rozsirenim Signalling System AMSS o textove informace nazev Radio Prague se stredoevropskym casem/datumem.
    Pro Severni Ameriku a Jizni Ameriku bude nadale vyzivan Floridsky vysilac v Miami na kmitoctu 9955kHz/50kW za cenu 1USD/minuta (2x tydne bude odvysilan pulhodinovy porad v cestine a v anglictine).
    Mapy pokryti Miamskeho vysilace:
    http://www.wrmi.net/pb/wp_435c14af/images/img134734c9ec4bf8cbe8.jpg
    http://www.wrmi.net/pb/wp_435c14af/images/img243874c9ec1d7ea871.JPG
    Tri reciprocni kratkovlnne stanoviste budou vybrany s moznosti pokryti Afriky, Ruska+sibire a jihovychodni Asie pro odvysilani dvou pulhodinovych poradu 2x tydne jeden v cestine a druhy v anlictine.
    Financovani CRo7-Radio Praha bude prevazne z prostredku Ministerstva zahranicnich veci a Ministerstva prumyslu a obchodu. Porady budou vytvareny i s ohledem na informace ohledne obchodovani a turismu v Ceske republice.

    5)
    Chystane digitalni vysilani v normach T-DAB/T-DAB+ bude tvoreno zakoupeni datove kapacity u vysilatele.
    Chystane digitalni vysilani v norme DRM a AMSS bude reseno formou vyberoveho rizeni na komplexni dodavku a instalaci vcetne zaskoleni poverenych pracovniku CRo na klic s moznosti vyuziti OZE energie pro co nejnizsi provozni naklady.
    Chystane digitalni vysilani v norme DRM+ (vcetne zajisteni funkcnosti stavajicich FM vysilacu) bude formou formou vyberoveho rizeni outsourcingovani vysilaci site komplexne na klic nebo formou vyberoveho rizeni na komplexni dodavku a instalaci vcetne zaskoleni poverenych pracovniku CRo na klic s moznosti vyuziti OZE energie pro nejnizsi provozni naklady.



    Takhle bych to videl ja, jako pomucku jsem si vzal stare webovky Pavla Slezaka (musim pochvalit kvalitu zpracovani, skoda, ze uz nejsou funkcni v puvodni podobe nebo predelane do dnesni podoby) ... http://web.archive.org/web/20060212092308/www.dxradio.cz/prehled_am.asp , http://web.archive.org/web/20060212092321/www.dxradio.cz/prehled_am.pdf , http://www.vysielace.sk/fmlist.php
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).