Hlavní navigace

Názor k článku Fintech revoluce pokračuje. Ve jménu PSD2 budou muset banky otevřít svá API od Karel - Ověřeno experimentálně: jedna anténa o průměru cca 1.6m...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2016 9:38

    Karel (neregistrovaný)

    Ověřeno experimentálně: jedna anténa o průměru cca 1.6m v podlaze (pod kobercem) a jedna anténa o průměru 60 cm (v reklamním poutači). Umělo to začít komunikovat s bezdrátovou kartou na vzdálenost cca 1 metr.

    Instalace by byla možná: na chodník položím anténu a překryju jí vhodným "kobercem" s reklamou. A druhou dám do stojatého reklamního poutače. Proč musely být dvě já nevím, u experimentu jsem byl jako divák.

    Toť asi tak vše k fyzické realizovatelnosti a "sotva na pár centimetrů". SW stránku věci jsme neřešili, jen jsme si chtěli ověřit, nakolik ty velké brány, co seskenují všechny RFID tagy na paletě, která jí projede, dokáže komunikovat s bankovní kartou české spořitelny.

    A nyní k vašim podmínkám:
    - hodně lidí - třebas ulice
    - po jednom - to není podmínkou, ne každý má u sebe kartu, nepotlučou se
    - několik sekund - platba sice trvá pár sekund, ale vlastní aktivní komunikace s kartou je okamžik
    - rozměrná anténa viz výše. Všimněte si, kolem čeho chodíte a na co všechno šlapete

    - banka blokující platby - u nás je to problém, ale Ruským bankám to bývá dost jedno. Všimněte si už jen toho, kde a jak je populární skimming.

    Můj názor: v ČR je používání bezkontaktních karet bezpečné. Pokud ale pojedete někam do zahraničí (třebas právě Rusko), tak bezkontaktní kartu rozhodně nechat doma.

    A jedna věc: čím dál častěji vidím lidi, co rozdělují v obchodě nákup a platí ho bezkontaktní kartou po částech. Zaráží mě, že prodavačky hned nevolají ochranku a policajty. Přitom mne osobně napadá jen jediný důvod, proč místo nákupu za 500Kč platit tři nákupy po 160Kč. Osobně si proto myslím, že pro zloděje je riziko zcela nulové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).